Rágógumi

 (a Hunyadi János út 4-6-8 novelláiból)

Szeretett szüleim nagy elszántsággal és még több izgalommal Budára költöztették családunkat, örökmozgó kisöcsém nagy örömére, aki  leginkább élvezte közülünk a cirkuszi mutatványokra hasonlító csomagolást, készülődést.
Városszéli kertes családi házunkból a Vár aljába csöppentünk, az első kerületbe, a „Hunyadira”.
A Lánchíd kőoroszlánjait magunk mögött hagyva a hatalmas, vörös csillaggal megfejelt alagút előtt kanyarodtunk felfelé.

...a hatalmas vörös csillaggal az Alagút bejárata felett... Fotó: FORTEPAN-ID867

…a hatalmas vörös csillaggal az Alagút bejárata felett…
Fotó: FORTEPAN-ID867

A domboldalon meztelen „Polipölő” szobor vonta el a figyelmemet. Nem egészen értettem a megkopott, mohás feliratot, mígnem szégyenlős kíváncsisággal fölfedeztem az erősen küzdő, pucér férfialakra tapadó polipot.

Új otthonunkban, a Hunyadi út 4-6-8 földszintjén érdekes, új élet kezdődött. Volt házmesterünk, aki mindent tudott az ott lakókról. Segítője, a viceházmester söpörte a lépcsőházakat, az udvart és kukázott. Mindig ugyanabban a kopott mintás otthonkában és kitérdelt tréningben láttuk, elől a homlokánál csomóra kötött fejkendő, tetején kikandikáló csavaróval és a szája sarkába ragadt filter nélküli cigarettával.

…a latyakrészegen hazatántorgó „Petőfi bácsi”  két kézzel hadonászva szavalhatta a „Talpra magyart”

Lassan hozzászoktunk a bérházak egyhangú játékszabályaihoz.
Viszonylag csendes, biztonságos életünket olykor tarkította csak néhány esemény.
Az esték színfoltja, a latyakrészegen hazatántorgó „Petőfi bácsi” volt, polgári nevét nem is tudtuk. Foglalkozására nézve gyári munkás, két műszakban dolgozott. Lapos aktatáskáját – intelligenciája jelképét – , keresztbe szíjazta mellén, hogy el ne veszítse. Így két kézzel hadonászva szavalhatta a „Talpra magyart” rendületlenül, a hét majdnem minden napján.
A hirtelen ébredők még az utcán nyakon lódították, mielőtt az álmos házmester füstölögve  beengedte  századszor  is, borravaló nélkül.
A második felvonásba is bekapcsolódtunk olykor, a belső udvarra terpeszben kiálló másik lakótárs frappáns felhívására. A “pofa be, oszt kuss!” világos beszédre a szavaló immár csöndben botorkált fel, a korlátba kapaszkodva az emeletre.

Megismertük szomszédainkat, a kötőst, a műszerészt, a presszóst, a filmrendezőt és persze a ház gyerekseregét is. Beilleszkedésünket azonban kis idő múltán valami megzavarta.
Először szüleink furcsa viselkedése tűnt fel. Suttogó beszélgetések, elkapott mondatok , ” ne a gyerek előtt”, és szófoszlányok, hogy „lőttek, „elfogták”,”oroszok”…

Aztán a késő őszi napok egyikén nem engedtek iskolába bennünket. Apám véleményét óvatosan, de határozottan nyilvánította ki.
Mikor anyám vásárolni sem küldött le, rájöttem, hogy nagy baj van. A tejes és a fűszeres is kiakasztotta a „zárva” táblát az ajtóra. Az ezt követő napokban a lakást már nem hagyhattuk el. A Hunyadi út 4-6-8 óvóhelye is lassan megtelt.

A ház valaha kaszárnya és istálló volt, hihetetlenül vastag falakkal, ezért mi nem költöztünk le, apánk így rendelkezett. Arra az esetre, ha lőnének – magyarázta –, a lakás közepébe, a fürdőszobába cuccoltunk. A legjobb helyet, a fürdőkádat, a rácsos kiságy lakója, az öcsém foglalhatta el, benne vastag paplan és párna, onnan nem tudott kiesni, legurulni. Mi a szüleimmel a kövön matracoztunk. A mosdó és a kád közötti sáv az én kuckóm lett éjjelre és nappalra.

Titokban élveztem a kényszer-kempingezést, amit azonban egyre gyakrabban fegyverropogás szakított meg.

Aggodalmunk ellenére apánk beszerzőkörutakra kényszerült, mert az ennivalónk elfogyott a befőtteken, meg a lekváron és némi zsíron kívül. Néha vekni kenyerekkel, liszttel, egyszer sok apró hallal jött haza.

Soha nem felejtem a piros zománcos fazéknyi olajos halat, amit anyukám készített. Ő igazán mindent tudott, mert nagy varázsló volt! Frissen sütött pogácsával ettük az olajos halat napokig.

Engedély nélkül a szobába is belopakodtunk, bár az szigorúan tilos volt.
A függöny mögül láttuk, ahogy karnyújtásra az ablakunk előtt dübörgő, csattogó lánctalpas tankok kapaszkodtak a Vár felé, a nyitott tetőn derékig kilátszó katonákkal, akik gépfegyverüket az ablakokra szegezték.

Nehezen vártuk a forradalom végét, de egyszer csak bekövetkezett…
Aztán megérkeztek a Vöröskereszt segélycsomagjai Svájcból, Amerikából, Hollandiából. Kivétel nélkül minden család kapott ruhaneműt, csokoládét, tejport, sajtot. A csomagolópapírokat összegyűjtöttük, csereberéltük, mint a színes papírszalvétákat.
Nekünk a legértékesebb mind közül a sajtpapír volt. Összeaprítottuk és rágtuk egészen addig, amíg viaszos „rágógumi” lett belőle. Legalábbis mi annak neveztük Budán, a forradalom után…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategória: Emléktáj | Címke: , , , , , , , , , , | Szerző: Rodé Klára | Közvetlen link a könyvjelzőbe.
Rodé Klára

Rodé Klára névjegye

Magamról csak ennyit… Igazság, hogy az írás örömforrás, és nincs korhoz kötve. Én magam is rátaláltam, igaz túl az életem delén. Érlelte az idő, a vég nélküli tapasztalás és az olvasók lelkes bíztatása. Mozgalmas utam, marketinges végzettséggel, karrierépítéssel, hivatással, versenytánccal, szerelmekkel, később lányaimmal, unokámmal, elveszített férjekkel és szülőkkel, kiapadhatatlan forrásnak bizonyult. Valóságos történeteim szomorú, néha ironikus vagy humoros, sőt pikáns mozaikjait novelláskötetbe gyűjtöttem. A Hatfejű sárkányfemina, 2014-ben jelent meg. Előző évben készült el az Életre keltek mini album, a tárgyak „személyének” egypercesei. Első kisregényem, Az arcnélküli férfi (2016). Írásaim helyet kaptak az Őszi varázs és a Kézen-fogva antológiákban is. Jó megfigyelő vagyok, meglátom a szépet és a groteszket egyaránt. Mindenről írok, amit érdekesnek találok a mindennapi életben, versekkel is próbálkozom. Szerencsés vagyok, az írás a hobbim, az életem része lett. A Mimind portálon összeszokott írótársaimmal együtt, Molnár Gabriella szerkesztő irányításával és mentorálásával publikálunk. Sokszínű, érdekes, de mindenképpen változatos verbális és képi anyagot ígérünk minden kedves leendő látogatónak, olvasónak. Szeretettel: Rodé Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.