Miért nehéz teljesíteni az újévi fogadalmakat?

Téli Márta - spiriTisztaAz új évben sokan megfogadják, hogy megváltoznak, változtatnak az életükön. Miért van az, hogy a változás iránti vágy gyakran csak fogadkozás marad, és nem valósul meg?

Az elmúlt időszakban készített beszélgetéseimben gyakran kérdezgettem a spirituális segítőktől, tanítóktól, hogy szükség van-e komoly krízishelyzetekre, súlyos betegségekre a változáshoz , ahhoz, hogy valaki elkezdjen igazán befelé, önmagára figyelni, és változni, változtatni kezdjen. Mindenkinél más az az ingerküszöb, amikor azt mondja: Ez így nem mehet tovább! Amikor kimondjuk ezt, akkor vesszük ismét kezünkbe sorsunk alakítását. Ilyenkor túl vagyunk már az önsajnálat, a „segítsen már valaki”, az „oldják már meg helyettem”, az „úgysem fog sikerülni” stádiumain, és hajlandóak vagyunk kilépni a komfortzónánkból is azért, hogy jobb életet teremtsünk magunknak.

A komfortzóna a szokások világa, a már ismert, bejáratott útvonalak összessége, a jól begyakorolt gondolatok, tevékenységek, érzések világa.

Mi is az a komfortzóna, ami úgy hangzik, mintha valami csodás, meleg, védelmező fészek lenne, ahonnan kilökdössük önmagunkat a zimankós, zord világba? A komfortzóna a szokások világa, a már ismert, bejáratott útvonalak összessége, a jól begyakorolt gondolatok, tevékenységek, érzések világa. Talán rossz, de legalább ismerem, előre le tudom játszani a forgatókönyvet, nem érhet meglepetés. Én már úgysem változom, bár mások azért változhatnának, hogy nekem jobb legyen – gondolom.

Ha mindig ugyanazon a vágányon haladunk, akkor mindig ugyanoda fogunk jutni, és eljöhet a pillanat, amikor azt érezzük, hogy talán mégis van más útvonal, más élet is, mint amibe beleszoktunk, amibe beletörődtünk, mint változtathatatlanba. Ilyenkor történhet velünk valami, ami azt mutatja, hogy ez a vágány már elkopott, hogy kénytelenek vagyunk új dolgokat tanulni, új érzéseket megengedni magunknak, új szokásokat kialakítani. Ez a történés lehet munkahelyi elbocsátás, válás, másik lakásba, városba, országba költözés, vagy akár egy betegség tünet is. Ilyenkor utunkba akadhat valaki, aki segít értelmezni a jelzéseket, és segít abban, hogy automata pilótáról újra kézi vezérlésre állítsuk magunkat, azaz változtassunk berögzült gondolatainkon, érzéseinken, szokásainkon.

A nehézséget az okozza, hogy az, akinek magunkat ismerjük, azaz Tanult Személyiségünk (hívhatjuk egónak is) gyerekkorban, körülbelül 12 éves korunkig alakul ki. Agyunk körülbelül addigra áll be béta agyhullámra éber állapotban. Születésünktől 12 éves korunkig agyműködésünket először a delta (mélyalvás), majd théta (álom és ébrenlét határán), később az alfa (könnyű, meditatív állapot) agyhullámok jellemzik. Ezen lassabb, befogadóbb agyhullámok hatására tanulnak a gyerekek olyan gyorsan és könnyedén. Ilyenkor tanulják meg a felnőttektől milyen a világ, és milyenek ők. Ilyenkor tanulják meg, hogy mindenre NEM-et kell mondani, hiszen ezt hallják leggyakrabban, megtanulják, milyenek a jó kisfiúk és jó kislányok, milyennek KÉNE lenniük, hogy szerethetők legyenek. A felnőttek persze a tőlük telhető legjobb tudást adják át, de gyakran a saját berögzült „szokásos gondolataikra, érzéseikre, viselkedéseikre” tanítják meg a gyermeket. 12 éves korunkra, mire a béta agyhullámok lesznek a dominánsak éber állapotban, van már egy begyakorolt gondolatokkal, érzésekkel és viselkedéssel rendelkező Tanult Személyiségünk, amely a tudatalattiból kiindulva REAGÁL az életre. Tudat alatt berögzült gondolataink, érzéseink, viselkedésünk teszik ki személyiségünk 95%-át, és mint valami automata pilóta, irányítják az életünket.

Ha változtatni szeretnénk ezen, akkor mindazt, amit a lassabb agyhullámok befogadóbb állapotában begyakoroltattak velünk saját magunkról, most tudatosan nekünk kell átprogramoznunk, és nekünk magunknak kell felfedeznünk és eljutnunk Valódi Énünkhöz úgy, hogy környezetünk esetleg el sem fogadja ezt a belső változást. S mindezt ugyanúgy gyakorlással, ismétléssel tudjuk megtenni, ahogy az gyerekkorunkban történt.

Ilyenkor előfordulhat, hogy 1-2 alkalom után feladjuk, hogy belekezdünk, de aztán nincs rá időnk, stb. Márpedig Valódi Énünk időről-időre megpróbál előbújni, kiteljesedni, hiszen mindenkiben ott van az az egyedi, csak rá jellemző csoda, ami szeretne kibontakozni. Tulajdonképpen nem is megváltoznunk kell, hanem Önmagunkká válnunk. A báb lét csak átmeneti állapot, ami magában rejti a pillangót, a makkban ott a tölgyfává válás összes információja. Valójában sokkal többre vagyunk képesek, mint amit elhittünk, és begyakoroltunk magunkról. Ehhez azonban elkötelezettségre, az áldozati lét feladására, és tudatos gyakorlásra van szükség. Meg lehet várni a nagy fájdalmakkal járó élethelyzetek, balesetek, betegség tünetek ébresztő jelzéseit, de önként is kapcsolatba léphetünk Valódi Énünkkel, hogy többé már ne REAGÁLJUNK, hanem VISZONYULJUNK az életünkhöz. Hogy rájöjjünk, édesapánk, édesanyánk harcát vívjuk-e, hogy szüleink, nagyszüleink szerepeit játsszuk-e, mintha a sajátunk lenne, hogy párunknak, főnökünknek, barátunknak való megfelelésből vagyunk-e jó kisfiúk és jó kislányok.

Saját életemben például egy olyan szerepet tettem le, ami csak nemrég tudatosult bennem, s ami fájdalommal járt, de rengeteg nehezteléstől, sértődöttségtől, feltételezéstől szabadított meg. Szándékosan kilöktem magam a komfortzónámból, kész vagyok új, örömteli gondolatokat, érzéseket és viselkedéseket begyakorolni, és reagálás helyett viszonyulni, azaz Valódi Énemet megélni.

Visszatérve az újévi fogadalmakhoz, leírom Dr. Alex Loyd egy rövid gyakorlatát, ami segíthet rálátni arra, hogy mit is szeretnél valójában elérni. Ülj le tíz percre, és válaszolj a következő kérdésekre.

1. Mit szeretnél a leginkább megvalósítani most az életedben?

Válasz:

2. Ha megkapod ezt, az mit adna neked, mit változtatna meg az életedben?

Válasz: …..

3. Ha mindez teljesülne, hogyan éreznéd magad?

Válasz: ….

Az utolsó válaszban leírt érzés, létállapot az, amire igazán vágysz. Ezt az érzést, létállapotot kell begyakorolnod, mert ezt sohasem kívülről kapod meg, hanem benned rejlik.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.