Még mindig karácsony

Balázsy Panna - RSVPMost, hogy leesett egy tonna hó és örvényként ontja a tetőről a lavinát, visszatért a karácsonyi hangulatom.Ritkán kapunk fehér karácsonyt, mert az igazi tél január és február idejére szokott esni, ezért nálam csak most csöngetett be a meseszerű életérzés. A spontán mulatság úgyis jobb, mint a kötelező.

Facsarok mandarinlevet egy kis mentával. Egy pohár karácsony! Sütök fahéjas, gyömbéres, szegfűszeges, csillagánizsos sütit, a lakás illatozik. És csinálok forralt bort, ami persze a legjobb az osztrák sípályákon, de a hüttéből távozva kicsit ingataggá válik a pálya…

A hóembert lányaim,
Nati és Lizi építették

Akkora a hó, hogy gyalog megyünk az óvodába, a régi Delta főcímben szereplő bebugyolált, térdig hóba süppedő elszánt emberhez hasonlóan. A téren havat söpröget a kocsmárosné, rögtön közlekedési rémhírekkel bombáz, míg az autósok pörgetik a kerekeiket a kaptatón. Csendes és ropogós, puha és jéghideg a világ. Jó itthon maradni.

Csendes és ropogós, puha és jéghideg a világ. Jó itthon maradni.

Amikor kislány voltam, mindig a gyerekszoba zárt ajtaja mögül hallgattuk az izgatott készülődést. Mikor végre kijöhettünk, rögtön éreztük a fenyőfa átható illatát, a gyertyák és csillagszórók fényét és a fáról lógó szaloncukrok ízéről álmodoztunk. Csak zselés legyen…Az izgatottság nem sokkal Mikulás vagy Télapó? után kezdődött, és persze egyre fokozódott. Akkor még nem volt divat az adventi naptár, de tudtuk, hogy egyre közelebb járunk az ünnepekhez, mert a felnőttek szörnyen titokzatosak voltak, én meg mindig kiszúrtam valamilyen elrejtett ajándékot a beépített szekrény felső részébe kukkantva, amikor senki sem látta. Öcsémmel esténként a kötelező sötétségben izgultunk, hogy mit hoz a Jézuska – én az emeletes ágy tetején, ő odalent. Aztán egyik karácsony reggel, a sok izgulás után arra ébredtünk, hogy az Öcsém összegörnyedve szenved az ágyában, vakbélgyulladással. Nem tudtam felhőtlenül örülni a korábban meglesett, és egyébként fantasztikus legókészletnek. Szokatlanul csöndes és szomorú nap volt.

Felnőttként minden év novemberében érint meg először az ünnepi várakozás és a kezdődő idegbaj szele. Elhatározom, nem hagyom az utolsó pillanatra, sietek és beszerzek minden ajándékot, személyre szóló lesz, passzol majd az ajándékozott egyéniségéhez és vágyaihoz, sőt, magam készítem, hogy még nagyobb legyen az értéke… Sose sikerül maradéktalanul.

Anya segített bejglit sütni, nagyon sok töltelékkel csináltunk 5 rúd mákosat és 5 rúd diósat, a nagymamám receptje szerint, de hiába követem szóról szóra, gondolatról gondolatra, soha nem lesz olyan, mint az övé. Szilveszterre elfogyott. Kipróbáltam Nigella könyörgésnek is  beillő követelését: pulykát csak 2 nap vödörben történő áztatás után szabad sütni!!! És tényleg. A sós-cukros-fűszeres-narancsos létől fantasztikusan szaftos lett a madár. Micsoda átváltozás: az előbb még ott lebeg egy fehér műanyag vödörben valami löttyben, sápadtan, lábak az égnek. Aztán addig kenegetem és sütögetem, míg olyan lesz, mint egy királyi lakoma fő asztaldísze.

Kipróbáltam Nigella könyörgésnek is  beillő követelését: pulykát csak 2 nap vödörben történő áztatás után szabad sütni!!! És tényleg.

Két nappal karácsony után valahogy eldőlt az egyébként ki nem kötött fa, és a gondosan, évek óta gyűjtött díszeink közül sok összetörött. Megmentettünk néhányat hála a folyékony ragasztónak, de a fa soha többé nem akart meggyógyulni. Lekonyultak az ágai, szomorú és jelentéktelen lett. Most farkasszemet nézek vele, és a gyerekekkel közösen feldíszített fáról mindjárt leszedem a díszeket. Pár napig hiányozni fog. Mint egy frissen elolvasott könyv.

Tini koromban egyik évben annyira ragaszkodtunk a karácsonyfához, hogy egyáltalán nem akartuk leszedni. A húsvétkor látogatóba érkező barátaim teljesen ledöbbentek a látványtól. Rögtön leszedtük és belekezdtünk a tojásfestésbe. Kellenek az ünnepek.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.