Ipari táj, ereszkedő angyalokkal – Kárpáti Tamás kiállítása

A festőművész egy kiállított képével, fotó: Kiss T. József

A festőművész egy kiállított képével, fotó: Kiss T. József

Bibliai témák, a tárgyiasult világtól elemelkedő jelenségek, biblikus alakok: a keresztény szellemiség jelenik meg Kárpáti Tamás képein. A Munkácsy-díjas festőművész kiállítása nyílt meg Tatabányán, a Kortárs Galériában. Mottója: Ipari táj, ereszkedő angyalokkal.

Gomolygó festőiség, zöldekbe burkolózó, narancsokban felragyogó színek, elenyésző szürke és fekete jellemzi Kárpáti Tamás képeit. Wehner Tibor művészettörténész nyitó gondolatai szerint: „észrevétlenül mi magunk is egy mélységes titkokkal és megfejthetetlen talányokkal feltáruló, misztikus világ szereplőivé válunk.” A varázslatos kavargás behúzza a nézőt a bozótok és csalitosok baljós égboltozattal egybeolvadt világába, ahol talányokat keltőn enyészik el a tájban a szakrális figura-test, az átszellemült arc, vagy csupán a fejet ékesítő glória. „Nem hivalkodik, nem felületes, nem magáról akar beszélni. Lelki rejtvényeket fest. Kárpáti Tamás nyugodt és mély festészete a hitből táplálkozik.” – mondja Lévai Ádám grafikusművész a kiállításról. „Csendes, ám nagyon erős képek. Minél tovább nézi az ember, annál jobban meglepődik, hogy mi bontakozik ki a homályból.” – teszi hozzá a művésztanár.

karpati_jelenesek_angyala

Kárpáti Tamás annyira egyedi és egyéni, hogy egy képrészletből felismerhető. Ahogy a verniszázson elhangzott, vannak barokk, reneszánsz elemei a festészetének, viszont Kárpáti nem keveri a színeket: Vagy nagyon hideg színekkel operál, vagy csak vörösökből és barnákból, azaz meleg színekből áll össze a kép. Nem akar nyíltan és élesen hangoztatni semmit, nincsenek kontúrok, álomszerű sejtetés Kárpáti Tamás világa. „Én úgy élek, ahogy alkotok. Mindennek megvan a lelkisége, ha az ember úgy hangolja magát, hogy megérezze azt. A művésznek kötelessége közvetíteni: a tárgyaknak is van szellemiségük.” – fogalmaz a kiállító. „Ezeket a képeket kaptam a Jóistentől, mint egy médium. Én azt festem, amit számomra a hit jelent. A valóságon átszűrt lelkiséget, amivel egy művész dolgozik. Nem határoztam el, hogy mit festek, ez csak jön magától.” – zárja gondolatait Kárpáti Tamás.
A Kortárs Galériában március 12-ig látogatható a Munkácsy-díjas festőművész tárlata. Ne rohanva nézzük végig, álljunk meg a képeknél, és adjuk át magunkat Kárpáti gomolygó, misztikus csendjének!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.