Hétköznapi történetek – sztereotípiák 3.

Czékman Kata
Átütő siker

NŐ Katie Blench FOTÓ mARIA Bradley makeup

A nő drága illatfelhőben állt a budapesti lakás napfénnyel itatott fürdőszobájában, és nagy rutinnal rajzolta meg arcát. Az ismeretlen orvos szavai jártak az eszében, akitől nemrég ért haza – saját háziorvosa szabadságát töltötte.

Bántalmazó kapcsolatba alacsony iskolázottságú, elmaradott településeken élő egyszerű nők sodródnak bele. Többnyire eleve ezt a mintát közvetítő családból származnak. Kevéssé tudatos az életvezetésük, akaratgyengék és elég ostobák ahhoz, hogy elhiggyék: ezt érdemlik, ez jár nekik és tulajdonképpen még örülhetnek is, hogy a férjük igazából rendes ember, akit meg lehet érteni, ha a feszültségét egy-két pohár borral oldja. Manapság nagy a nyomás a tisztességesen dolgozó embereken. Az a nő meg, aki tűri a pofonokat, magára vethet, az ilyennek semmit nem mond az, hogy önmegvalósítás, kiteljesedés. Ezekben a rétegekben ismeretlen fogalmak, ott bőven elfér néhány joggal osztott maflás.

Elkészült a pontos smink, a nő villámkézzel rakta el az eszköztárat. Nyolc napon belül gyógyuló felszíni sérüléseiről szóló látleletét a mély ikeás fiókba süllyesztette. Diplomája, nyelvvizsgája, oklevelei alá.
Taxit hívott és az Operába hajtatott. Elvégre színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő – üzente magának megnyugtatóan.

(fotó: Katie Blench, make-up: Maria Bradley)

 

Zsoldos Krisztina
Koreai rabszolga

Takarítás by Jaybird

A szomszédok méltatlankodnak, a rendőr ideges.

A helyszín: Diófa u. 22/A, csinos, de nem hivalkodó ikerház.
A folyton rohanó Szalay család és az unatkozó szomszéd Klári néni egy banális félreértés miatt évek óta nem beszélnek egymással, a jószomszédi viszony helyreállítására már nem sok remény van.
– Hát ez már mindennek a teteje! Mindig is gyanúsak voltak nekem ezek… de hogy jómódukban egy koreai rabszolga nőt hozatnak maguknak, akit szégyentelenül bántalmaznak, ezt soha nem gondoltam volna! Felháborító! Biztos úr, 35 éve lakom itt, de nekem ilyen szomszédaim soha nem voltak még, börtönbe kellene zárni az ilyet!


Időközben Szalay István, a családfő hazaérkezik. Az utcába hajtva már látja a felfordulást, már csak ez hiányzott… Mi folyik itt?
Az autóból kipattanva azonnal lerohanja a bámészkodó tömeg. Rabszolgatartásra és nők bántalmazására hivatkozva a rendőr ragaszkodik hozzá, hogy együtt nyissák ki a ház bejárati ajtaját.
István a pincébe vezető lépcsőhöz egy farácsot eszkábált, hogy a 2 éves Marcika nehogy véletlenül leessen. Egy pillantás a lépcső aljára és mindenre fény derül.
Történt ugyanis, hogy Júlia beruházott egy végtelenül intelligens kör alakú robotporszívóra, tudjátok, arra, amelyik magától mozog, érzékeli a lépcsőket, kúszik, mászik és makulátlan tisztaságot varázsol maga után. A porszívó a gyerekvédő rácsnál már érezte, hogy valami nem teljesen oké, de mivel annyira intelligens, valahogy mégis átpréselte magát a réseken. Az utána hirtelen következő lépcsőfokokat azonban már nem tudta értelmezni, így a szerencsétlen lezuhant.
LG gyártmány volt. Koreai termék. Ott feküdt a nyomorult a földön felfordulva, mint egy bogár és kétségbeesetten visított belőle a koreaiul segítséget kérő beépített női hang, ami a „baleset” miatt aktivizálódott.
A szomszédok röhögnek, a rendőr is. Egyre hangosabban.

(fotó: Jaybird)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.