Gyümölcskoszorú és kuglóf Adventre

Bezselics Ildikó - Gasztroszféra

Elindul az ünnepi süteményszezon – és ha már indul, adjunk neki nyomatékot. Az alábbi két recepttel legalább az elismerő pillantásokat besöpörhetjük – ha netán nem jutnának szóhoz családtagjaink, vagy vendégeink.

Mézes-narancsos gyümölcskoszorú

Egy egyszerű gyümölcskenyér koszorúformában sütve – feldíszítve akár az adventi asztal dísze is lehet.

Mézes-narancsos gyümölcskoszorú – fotó Tóth Milán 7Px

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • fél kiskanál sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 120 g vaj
  • 150 g barna cukor
  • 2 nagy tojás
  • 150 ml narancslé
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kiskanál vaníliaeszencia
  • 1 kiskanál reszelt narancshéj
  • 50 g étcsokoládé
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 150 g aszalt sárgabarack apróra vágva

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és kivajazunk egy sütőformát.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön jól kikeverjük.

A narancslevet a mézzel, a vaníliaeszenciával és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajas krémhez. Ezután apránként belekeverjük a lisztet, végül a durvára reszelt csokoládét, a kandírozott narancshéjat és az apróra vágott sárgabarackot.

A tésztát a formába öntjük és az előmelegített sütőben szúráspróbáig kb.70 percig sütjük.

Márványkuglóf

Sokáig azt hittem, hogy a kuglófsütés borzasztó bonyolult – aztán megkaptam ezt a receptet, és láss csodát: kiderült, hogy egyszerű! Ezért jó szívvel ajánlom azoknak is, akiknek ez lesz életük első kuglófja: a siker garantált.

Márványkuglóf, fotó Tóth Milán 7Px

 

Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 4 tojás
  • 250 g liszt
  • 250 g porcukor
  • 1 sütőpor
  • 100 g vaj
  • mazsola, ízlés szerint:
  • reszelt citromhéj
  • kakaó
  • a tetejére: vaníliás porcukor

A tojások sárgáját a cukorral, majd a vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ízlés szerint keverhetünk bele egy maréknyi mazsolát vagy egy citrom lereszelt héját.

Ez eddig egy sima kuglóftészta. Ha márványosra szeretnénk, a fele tésztába 1 evőkanál jó minőségű kakaót leverünk, és a kétféle tésztát váltakozva egy kuglófformába kanalazzuk.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig, tűpróbáig sütjük.

Amikor kihűl, megszórjuk porcukorral.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.