Elindul az ünnepi süteményszezon – és ha már indul, adjunk neki nyomatékot. Az alábbi két recepttel legalább az elismerő pillantásokat besöpörhetjük – ha netán nem jutnának szóhoz családtagjaink, vagy vendégeink.
Mézes-narancsos gyümölcskoszorú
Egy egyszerű gyümölcskenyér koszorúformában sütve – feldíszítve akár az adventi asztal dísze is lehet.
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- fél kiskanál sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 120 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 nagy tojás
- 150 ml narancslé
- 2 evőkanál méz
- 1 kiskanál vaníliaeszencia
- 1 kiskanál reszelt narancshéj
- 50 g étcsokoládé
- 100 g kandírozott narancshéj
- 150 g aszalt sárgabarack apróra vágva
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és kivajazunk egy sütőformát.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön jól kikeverjük.
A narancslevet a mézzel, a vaníliaeszenciával és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajas krémhez. Ezután apránként belekeverjük a lisztet, végül a durvára reszelt csokoládét, a kandírozott narancshéjat és az apróra vágott sárgabarackot.
A tésztát a formába öntjük és az előmelegített sütőben szúráspróbáig kb.70 percig sütjük.
Márványkuglóf
Sokáig azt hittem, hogy a kuglófsütés borzasztó bonyolult – aztán megkaptam ezt a receptet, és láss csodát: kiderült, hogy egyszerű! Ezért jó szívvel ajánlom azoknak is, akiknek ez lesz életük első kuglófja: a siker garantált.
Hozzávalók:
- 200 ml tej
- 4 tojás
- 250 g liszt
- 250 g porcukor
- 1 sütőpor
- 100 g vaj
- mazsola, ízlés szerint:
- reszelt citromhéj
- kakaó
- a tetejére: vaníliás porcukor
A tojások sárgáját a cukorral, majd a vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ízlés szerint keverhetünk bele egy maréknyi mazsolát vagy egy citrom lereszelt héját.
Ez eddig egy sima kuglóftészta. Ha márványosra szeretnénk, a fele tésztába 1 evőkanál jó minőségű kakaót leverünk, és a kétféle tésztát váltakozva egy kuglófformába kanalazzuk.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig, tűpróbáig sütjük.
Amikor kihűl, megszórjuk porcukorral.