Gombás négyes

Bezselics Ildikó - Gasztroszféra

 

 Sokan vagyunk, akik nosztalgikus emlékeket őrzünk a gombás melegszendviccsel kapcsolatban, valami diákkori íz dereng, amit jól esne megtartani, de nem sokan nem tudják, hogyan készítsék el ezt a szendvicskrémet. Íme, az elronthatatlan recept!

De mivel szezonja van, az elmaradhatatlan leves receptjét is leírom – erdei gombából, melyek igaz, drágák, de megérik a befektetést. Akiknek meg csak tésztával szelídíthető a gomba, azok sem maradnak éhesek. Végül jöhetnek a klasszikus gombafejek, most fetával: nem bonyolult, érdemes nekilátni!

 Gombás melegszendvicskrém

Gombás melegszendvicskrém, Fotó: Tóth Milán 7Px

Hozzávalók:

  • 3-4 fej apróra vágott gomba
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 deci tejszín
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyemzöld
  • + fehérkenyér szeletek, reszelt sajt

 

A gombát megpároljuk a vajon, rászórjuk a lisztet és folyamatos, gyors keverés mellett felöntjük a tejszínnel – azért kell sietni, hogy csomómentes legyen. Kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a petrezselyemzöldet. Kihűtve teljesen besűrűsödik, így kenjük a kenyérszeletekre, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben aranyszínűre sütjük.

Aki a ’80-as évek presszóhangulatára és ízeire vágyik, használjon vaj helyett margarint, tejszín helyett tejet, petrezselyem helyett vegetát és trappista sajtot: garantáltan teljes lesz az élmény!

Fehérboros erdeigomba-leves

Hozzávalók:

Fehérboros erdeigomba leves – fotó Tóth Milán 7Px

  • 300 g friss erdei gomba (ez vargánya,
  • sárga rókagomba és fekete trombitagomba volt)
  • 400 g barna csiperke
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • diónyi vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 300 ml száraz fehérbor
  • 700 ml zöldség alaplé
  • 1 citrom
  • tengeri só
  • maréknyi friss kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors
  • néhány szál friss tárkony
  • néhány szál friss petrezselyem
  • néhány csepp szarvasgombaolaj

A gombákat megtisztogatjuk, folyó vízzel leöblítjük, majd konyhai papírtörlővel leszárogatjuk és feldaraboljuk.

Egy lábasban összekeverjük az olívaolajjal és felhevítjük. Rámorzsoljuk a vajat, rászórjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított hagymát, megsózzuk, és a kakukkfűvel meg a borssal fűszerezzük.

Amint levet enged, hozzáöntjük a bort, lassú tűzön 10 percig pároljuk benne, majd felöntjük az alaplével. További 20 percig gyöngyöztetjük, azután összeturmixoljuk (én sűrűn szeretem, de aki hígabb levesre vágyik, használjon több alaplét).

Végül a citrom lereszelt héját, fél citrom levével, a finomra vágott tárkonnyal és petrezselyemmel együtt hozzákeverjük.

Néhány csepp szarvasgombaolajjal tálaljuk.

 Fehérboros-tárkonyos tejszínszószban főtt penne gombával

 

Fehérboros-tárkonyos gombás penne

 

Hozzávalók:

  • 500 g csiperke gomba, felszeletelve
  • 500 g penne tészta
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál friss, vagy ½ kávéskanál szárított tárkony
  • 2 deci fehérbor
  • 2 deci tejszín
  • só, őrölt fehérbors
  • 1 evőkanál vaj

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, megpároljuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Sózzuk, borsozzuk, majd rövid idő múlva felöntjük a borral, és felforraljuk. Közben vizet forralunk, és a tésztát félig megfőzzük (a csomagoláson található útmutatás szerint, a főzőidő felénél leszűrjük). A fehérborban megpárolt gombához hozzáadjuk a tejszínt, belekeverjük a tárkonyt, majd a félig megfőzött tésztát, és lassú tűzön, együtt puhára főzzük az egészet, vigyázva, hogy a tészta ne ázzon szét, és a gomba is megőrizze az állagát. Azonnal tálaljuk.

 

Fetával töltött gombafejek

Hosszú neve ellenére ez egy nagyon egyszerű étel, kifejezetten abból a kategóriából, amelyik felerészt „elkészíti magát”: míg a gombát előkészítjük, megfő a krumpli, míg elkészítjük a pürét, megsül a gomba, így 40 percen belül tálalható.

 

Fetával töltött gombafejek krumplipürével – fotó Tóth Milán 7Px

Hozzávalók:

  • 1 kg champignon gomba
  • 300 g fetasajt
  • 1 csomó petrezselyem
  • Frissen őrölt fekete bors
  • 1 tojás
  • 1 kg főzőburgonya
  • 1 dl tejszín
  • 100 g vaj
  • ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 2 evőkanál olaj

 

A gombafejeket leválasztjuk a szárukról, megmossuk őket, és egy olajjal kikent tűzálló tálba rendezzük a kalapjukkal lefelé. A gombák szárát szintén megmossuk, és apróra vágjuk. Egy serpenyőben egy evőkanál olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott fetasajtot. Figyelem! Mivel a feta általában nagyon sós, a gombát ne sózzuk meg, mert ehetetlen lesz. Kevergetve felolvasztjuk a sajtot, és levesszük a tűzről. Összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és a tojással, majd a gombafejek üregébe halmozzuk a keveréket. 180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük.

A krumplit megfőzzük, megtisztítjuk és összezúzzuk. Enyhén megsózzuk, majd a vajjal és a tejszínnel simára keverjük, és szerecsendióval ízesítjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.