Sokan vagyunk, akik nosztalgikus emlékeket őrzünk a gombás melegszendviccsel kapcsolatban, valami diákkori íz dereng, amit jól esne megtartani, de nem sokan nem tudják, hogyan készítsék el ezt a szendvicskrémet. Íme, az elronthatatlan recept!
De mivel szezonja van, az elmaradhatatlan leves receptjét is leírom – erdei gombából, melyek igaz, drágák, de megérik a befektetést. Akiknek meg csak tésztával szelídíthető a gomba, azok sem maradnak éhesek. Végül jöhetnek a klasszikus gombafejek, most fetával: nem bonyolult, érdemes nekilátni!
Gombás melegszendvicskrém
Hozzávalók:
- 3-4 fej apróra vágott gomba
- 50 g vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 deci tejszín
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyemzöld
- + fehérkenyér szeletek, reszelt sajt
A gombát megpároljuk a vajon, rászórjuk a lisztet és folyamatos, gyors keverés mellett felöntjük a tejszínnel – azért kell sietni, hogy csomómentes legyen. Kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a petrezselyemzöldet. Kihűtve teljesen besűrűsödik, így kenjük a kenyérszeletekre, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben aranyszínűre sütjük.
Aki a ’80-as évek presszóhangulatára és ízeire vágyik, használjon vaj helyett margarint, tejszín helyett tejet, petrezselyem helyett vegetát és trappista sajtot: garantáltan teljes lesz az élmény!
Fehérboros erdeigomba-leves
Hozzávalók:
- 300 g friss erdei gomba (ez vargánya,
- sárga rókagomba és fekete trombitagomba volt)
- 400 g barna csiperke
- 4 evőkanál olívaolaj
- diónyi vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 300 ml száraz fehérbor
- 700 ml zöldség alaplé
- 1 citrom
- tengeri só
- maréknyi friss kakukkfű
- frissen őrölt fekete bors
- néhány szál friss tárkony
- néhány szál friss petrezselyem
- néhány csepp szarvasgombaolaj
A gombákat megtisztogatjuk, folyó vízzel leöblítjük, majd konyhai papírtörlővel leszárogatjuk és feldaraboljuk.
Egy lábasban összekeverjük az olívaolajjal és felhevítjük. Rámorzsoljuk a vajat, rászórjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított hagymát, megsózzuk, és a kakukkfűvel meg a borssal fűszerezzük.
Amint levet enged, hozzáöntjük a bort, lassú tűzön 10 percig pároljuk benne, majd felöntjük az alaplével. További 20 percig gyöngyöztetjük, azután összeturmixoljuk (én sűrűn szeretem, de aki hígabb levesre vágyik, használjon több alaplét).
Végül a citrom lereszelt héját, fél citrom levével, a finomra vágott tárkonnyal és petrezselyemmel együtt hozzákeverjük.
Néhány csepp szarvasgombaolajjal tálaljuk.
Fehérboros-tárkonyos tejszínszószban főtt penne gombával
Hozzávalók:
- 500 g csiperke gomba, felszeletelve
- 500 g penne tészta
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 1 evőkanál friss, vagy ½ kávéskanál szárított tárkony
- 2 deci fehérbor
- 2 deci tejszín
- só, őrölt fehérbors
- 1 evőkanál vaj
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, megpároljuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Sózzuk, borsozzuk, majd rövid idő múlva felöntjük a borral, és felforraljuk. Közben vizet forralunk, és a tésztát félig megfőzzük (a csomagoláson található útmutatás szerint, a főzőidő felénél leszűrjük). A fehérborban megpárolt gombához hozzáadjuk a tejszínt, belekeverjük a tárkonyt, majd a félig megfőzött tésztát, és lassú tűzön, együtt puhára főzzük az egészet, vigyázva, hogy a tészta ne ázzon szét, és a gomba is megőrizze az állagát. Azonnal tálaljuk.
Fetával töltött gombafejek
Hosszú neve ellenére ez egy nagyon egyszerű étel, kifejezetten abból a kategóriából, amelyik felerészt „elkészíti magát”: míg a gombát előkészítjük, megfő a krumpli, míg elkészítjük a pürét, megsül a gomba, így 40 percen belül tálalható.
Hozzávalók:
- 1 kg champignon gomba
- 300 g fetasajt
- 1 csomó petrezselyem
- Frissen őrölt fekete bors
- 1 tojás
- 1 kg főzőburgonya
- 1 dl tejszín
- 100 g vaj
- ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál olaj
A gombafejeket leválasztjuk a szárukról, megmossuk őket, és egy olajjal kikent tűzálló tálba rendezzük a kalapjukkal lefelé. A gombák szárát szintén megmossuk, és apróra vágjuk. Egy serpenyőben egy evőkanál olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott fetasajtot. Figyelem! Mivel a feta általában nagyon sós, a gombát ne sózzuk meg, mert ehetetlen lesz. Kevergetve felolvasztjuk a sajtot, és levesszük a tűzről. Összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és a tojással, majd a gombafejek üregébe halmozzuk a keveréket. 180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük.
A krumplit megfőzzük, megtisztítjuk és összezúzzuk. Enyhén megsózzuk, majd a vajjal és a tejszínnel simára keverjük, és szerecsendióval ízesítjük.