A decemberi tél üzenete

foto-teli-5-4

Az ózonillatú, fenséges téli erdő különös látomásokat kelt életre mikor minden porcikáját belepi a puha, vakító hó.

A fehér színpadon játszók kisebb-nagyobb eséllyel, de rendületlenül keresik a létfenntartáshoz kitaposott ösvényeket, folytonosan megújulva, az élet körforgásához igazodva.

A valóságos látomások erdejében, a szikrázó napsütésben, gyémántként ragyognak a lágyan egységbe kapaszkodó kristályos hópelyhek.

A faóriások és törpék, az elegáns mulatság résztvevői, talpig fehérben tündökölnek.

Az évszakonkénti változás divatját követők, mint az erdő őrei, a magasba nyúlnak, míg a többiek földig hajló zöld alsószoknyával dicsekszenek.

A fagyos téllel dacoló tündöklő napsugár néhol könnyekre fakasztja, megbontja a hófehér palástokat.

A látvány a méltóságos elmúlás gondolatával érint meg.

Az erdőközeli város felé vezető úton, a lakóházakat elérve, zajos, latyakos az élet.
A sietős gyalogosok észre sem veszik az apró, csoszogó, hajlott hátú idős nénit. Riadt tekintetét a sáros földre szegezi, időnként meg-megáll, biztatja bizonytalan lábait. A buszmegálló felé igyekszik, reméli, hogy a síkos járdán baj nélkül célhoz ér. Az utat majd minden nap megteszi, a földig lógó, gyűrött bevásárló szatyorral és az elmaradhatatlan pici, kopott retiküllel a karján.

Nem néz felfelé, csak oldalra. Derékszögbe hajlott teste megakadályozza, hogy a magasba tekintsen, a faágakra tapadó hóban és a kékes napsütésben gyönyörködhessen.

Hazatérve előveszi a kicsi fenyőágat a szatyorból és a Mária szobrocska mellé a csipketerítős asztal közepére teszi. Idén a szaloncukor elmarad, helyette fehér vattapamacsokkal díszíti.

Mint minden ünnep előtt, most is gyertyát gyújt. Szemben vele leül. Gyapjútakarós hintaszéke támláját meggörbült háta éppen csak érinti. Innen nem is látja a fenyőágat.

Az imbolygó gyertyafény furcsa, megnyúlt árnyakkal öltözteti a csupasz falat. Mintha karácsonyfát rajzolna…

Ahogy lassan hintázik, gondolatai elkalandoznak. Egészséges fiatalkorának emlékeit idézik, a boldog, közös családi karácsonyok örömeit, vidám hangulatát. A jóleső melegben lassan ringatózva behunyt szemmel álmodik tovább…

 

 

 

Kategória: Emléktáj | Címke: , , , | Szerző: Rodé Klára | Közvetlen link a könyvjelzőbe.
Rodé Klára

Rodé Klára névjegye

Magamról csak ennyit… Igazság, hogy az írás örömforrás, és nincs korhoz kötve. Én magam is rátaláltam, igaz túl az életem delén. Érlelte az idő, a vég nélküli tapasztalás és az olvasók lelkes bíztatása. Mozgalmas utam, marketinges végzettséggel, karrierépítéssel, hivatással, versenytánccal, szerelmekkel, később lányaimmal, unokámmal, elveszített férjekkel és szülőkkel, kiapadhatatlan forrásnak bizonyult. Valóságos történeteim szomorú, néha ironikus vagy humoros, sőt pikáns mozaikjait novelláskötetbe gyűjtöttem. A Hatfejű sárkányfemina, 2014-ben jelent meg. Előző évben készült el az Életre keltek mini album, a tárgyak „személyének” egypercesei. Első kisregényem, Az arcnélküli férfi (2016). Írásaim helyet kaptak az Őszi varázs és a Kézen-fogva antológiákban is. Jó megfigyelő vagyok, meglátom a szépet és a groteszket egyaránt. Mindenről írok, amit érdekesnek találok a mindennapi életben, versekkel is próbálkozom. Szerencsés vagyok, az írás a hobbim, az életem része lett. A Mimind portálon összeszokott írótársaimmal együtt, Molnár Gabriella szerkesztő irányításával és mentorálásával publikálunk. Sokszínű, érdekes, de mindenképpen változatos verbális és képi anyagot ígérünk minden kedves leendő látogatónak, olvasónak. Szeretettel: Rodé Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.