Boszorkánykonyha Luca-nap táján

Bezselics Ildikó - Gasztroszféra

A Luca nap az egyetlen „lánybulis” napom az évben – valószínűleg ez az oka, hogy a boszorkánykodás örömén túl kapcsolódik hozzá egy kis kamaszlány-nosztalgia is. A boszorkánylepénynek mindig sikere van, ehhez most valami stílusosabb desszertet szeretnék készíteni: könnyű, almás dologra gondoltam (az alma a szerelem, a termékenység, a tudás és a kísértés szimbóluma, tehát elég „boszorkányos”).

Amikor ilyen Nagy Női Évértékelésre összejövünk, és kiválogatjuk a történések közül azokat, melyekből építkezni tudunk, azt is sorra vesszük, melyek várnak még megoldásra. Én egyebek mellett több időt kértem a blogomra, és azokra a dolgokra, melyek valóban fontosak nekem. Például, hogy megtalálhassam minden alkalomra a megfelelő recepteket, amilyenek ezúttal a következők.

Boszorkánylepény

Az alapja a polenta, melynek hozzávalói:

  • 6 dl víz
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 200 g kukoricadara

A vizet a tejjel és a sóval felforraljuk, beleolvasztjuk a vajat. Hozzákeverjük a kukoricadarát, csomómentesre keverjük, és felforraljuk. A tűzről levéve 10 percre félretesszük, majd a masszát belesimítjuk egy tűzálló tálba.

Feltét

  • 50 dkg darált, sovány marhacomb
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 paradicsom
  • 1 kápia paprika
  • 4 koktélparadicsom a díszítéshez
  • 2 tojás
  • oregánó, só
  • olívaolaj

Az olajon megpároljuk a felaprított hagymát, beletesszük a zúzott fokhagymát, belekeverjük a húst és megsózzuk. Mikor kezd elfőni a húsból kipárolódó lé, beletesszük a felszeletelt paradicsomokat és az oregánót is. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a felkarikázott kápiát (aki szeretik a csípőset, tehetnek bele csilit is), összekeverjük és levesszük a tűzről. Elegyítjük a felvert tojásokkal, a polenta tetejére halmozzuk és elsimítjuk. Díszítjük a félbevágott koktélparadicsomokkal és fél óráig sütjük 180 fokos sütőben. Forrón tálaljuk.

Boszorkánykrém Luca napra

Eszembe jutott az egyik kislánykori kedvenc olvasmányom (ha jól emlékszem, pöttyös könyv), Fehér Klárától a Bezzeg az én időmben. A regény a múlt század harmincas éveinek végén játszódik, tehát „az én időmben” sem számított túl modern olvasmánynak, de ebben ír a boszorkánykrémről, ami a neve miatt nagyon megtetszett, ezért akkor többször csináltam, aztán szépen elfelejtettem. Most eszembe jutott, de nem emlékeztem rá pontosan, hogy készül. Körülnéztem az interneten recept után kutatva – találtam is jó néhányat, de egyik sem győzött meg, ezért gondolatban összeraktam egyet, amivel meglephetem a szent esték előtti boszorkányos estéken a társaságot:

Boszorkánykrém (Fotó:Tóth Milán, Px7)

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 4 tojásfehérje
  • 1 evőkanál méz
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 marék mazsola rumba áztatva
  • 1 deci cider (Somersby)
  • 100 g fekete csokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Az almákat megtisztítjuk, kimagozzuk, és félbevágva 160 fokos sütőben megsütjük. Ha félig kihűlt, feldaraboljuk majd botmixerrel pürésítjük, és egy deci almacidert adunk hozzá, majd a végén mézzel édesítjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a teljesen kihűtött almakrémhez, és tálkákba vagy poharakba adagoljuk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és vékony rétegben bevonjuk vele a kiporciózott almakrémet, majd a tetejére szórjuk a rumba áztatott mazsolát.

Boszorkánybor

Ki lehetne jobb főszervezője a Karácsony előtti, barátnős buliknak nálam, aki két fekete macskával is rendelkezik, és boldogan repül a konyhába egy végigfőzött hétvége és a napi munka után? A világ legjobb forralt bora – ezúttal Boszorkánybor névre hallgat – már elkészülhet már előre is, én főzés közben is kortyolgatom ilyenkor.

Boszorkányos forraltbor (Fotó: Tóth Milán, Px=)

Hozzávalók:

  • 1 l száraz vörösbor
  • 2 dl vodka
  • 10 dkg méz
  • 1 narancs héja és leve
  • szegfűszeg, borókabogyó,
  •  fahéj, fekete bors

A bort a fűszerekkel és a narancshéjjal felforraljuk, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Akkor leszűrjük, belekeverjük a mézet, beleöntjük a narancslevet és a vodkát, majd poharakba mérve szervírozzuk. Vigyázat, nagyon ütős!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.