A savanyú bableves egyik gyerekkori kedvencem. Az őszi-téli időszakban birsalmával ettük. De a birsalma izgalmasan megbolondítja a máglyarakást is. Szerintem egy evéshez kétszer sem sok belőle. Legalábbis, amikor újra és újra szedtünk mindkét fogásból, nem sokalltuk.
Savanyú bableves birsalmával
Hozzávalók:
- 200 g szárazbab
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 1 kis fej hagyma
- 2 deci tejföl
- 1 evőkanál ecet
- só
- babérlevél
- tárkony
- 2 birsalma
A babot a főzést megelőző este beáztatjuk, hogy lerövidítsük a főzési időt. Másnap 2 liter vízben feltesszük főni a hagymával, sóval, babérlevéllel együtt. Mikor nagyjából megpuhult, kivesszük a hagymát, belekeverjük a liszttel simára kevert tejfölt és a gerezdekre vágott birsalmát. Még néhány percig főzzük, majd a tűzről levéve tesszük bele a tárkonyt, esetleg néhány csepp enyhe ecetet, ha szükséges.
A narancs, a fűszerek és persze a birsalma ízei teszik különlegessé a máglyarakásomat. Mondhatnánk rá, hogy „újragondolt” változat, de ezt a kifejezést meghagyom a mesterszakácsoknak. Én nem sokat gondolkodom a konyhában, inkább főzök helyette… Az eredmény pedig magáért beszél: próbáljátok ki ezt a receptet, mert leírhatatlanul finom. Nem fogtok ráismerni a máglyarakásra!
Máglyarakás narancslében párolt, fűszeres birsalmával
Hozzávalók (10 adag, mi ketten ettük meg):
Alap:
- 300 g kalács
- Forrázat:
- 500 ml tej
- 1 evőkanál méz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 teáskanál vanília eszencia, por vagy vaníliarúd
Krém:
- 5 db tojássárgája
- 50 g kristálycukor
Hab:
- 50 g kristálycukor
- 5 db tojásfehérje
- 1 evőkanál baracklekvár
A birsalmához:
- 1 kg birsalma
- 3 evőkanál méz
- 1 db citrom leve
- 1 db narancs leve + héja
- 3 szem csillagánizs
- 5 szem szegfűszeg
- 5 szem szegfűbors
- 1 liter víz
+1 evőkanál vaj a tepsi vagy sütőtál kivajazásához
A sütőedény kivajazzunk. A kalácsot felszeleteljük, és enyhén megpirítjuk, és a tál aljára rendezzük. A tejet a citrom és a narancs héjával együtt felforraljuk, a végén beletesszük a mézet és a vaníliát (ha vanília rudat használunk, felvágjuk és kikaparjuk a belsejét), majd lefedve 10 percre félretesszük. Ez alatt kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd elegyítjük a forralt tejjel, és ezzel a masszával leöntjük a pirított kalácsszeleteket, és 15 percre 180 fokos sütőbe dugjuk.
A birsalmákat megmossuk, feldaraboljuk, és fedő alatt puhára főzzük a citrom, a narancs levével, a narancshéjjal és a fűszerekkel. Mikor megpuhult, leszűrjük, akkor kivágjuk a magházat és meghámozzuk. Kevés főzőlével felengedve összezúzzuk és hozzákeverjük a mézet, majd a masszát a kalácsra rétegezzük. (A maradék levet mézzel és citrommal ízesítve és hígítva italként fogyaszthatjuk).
A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz hozzákeverjük a baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab. A habot eloszlatjuk a birsalma tetején, felpaskoljuk a tetejét egy fakanállal, hogy tüskés legyen és 160 C-on, kb. 10 perc alatt készre sütjük.