Birsalma művek

Bezselics Ildikó - Gasztroszféra

A savanyú bableves egyik gyerekkori kedvencem. Az őszi-téli időszakban birsalmával ettük. De  a birsalma izgalmasan megbolondítja a máglyarakást is. Szerintem egy evéshez kétszer sem sok belőle. Legalábbis, amikor újra és újra szedtünk mindkét fogásból, nem sokalltuk.

Savanyú bableves birsalmával – fotó Tóth Milán Px7

Savanyú bableves birsalmával

Hozzávalók:

  •  200 g szárazbab
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 deci tejföl
  • 1 evőkanál ecet
  • babérlevél
  • tárkony
  • 2 birsalma

 

A babot a főzést megelőző este beáztatjuk, hogy lerövidítsük a főzési időt. Másnap 2 liter vízben feltesszük főni a hagymával, sóval, babérlevéllel együtt. Mikor nagyjából megpuhult, kivesszük a hagymát, belekeverjük a liszttel simára kevert tejfölt és a gerezdekre vágott birsalmát. Még néhány percig főzzük, majd a tűzről levéve tesszük bele a tárkonyt, esetleg néhány csepp enyhe ecetet, ha szükséges.

 

A narancs, a fűszerek és persze a birsalma ízei teszik különlegessé a máglyarakásomat. Mondhatnánk rá, hogy „újragondolt” változat, de ezt a kifejezést meghagyom a mesterszakácsoknak. Én nem sokat gondolkodom a konyhában, inkább főzök helyette… Az eredmény pedig magáért beszél: próbáljátok ki ezt a receptet, mert leírhatatlanul finom. Nem fogtok ráismerni a máglyarakásra!

Máglyarakás narancslében párolt, fűszeres birsalmával

Hozzávalók (10 adag, mi ketten ettük meg):

Máglyarakás narancsban párolt birsalmával- fotó Tóth Milán, Px7

Alap:

  • 300 g kalács
  • Forrázat:
  • 500 ml tej
  • 1 evőkanál méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília eszencia, por vagy vaníliarúd

Krém:

  • 5 db tojássárgája
  • 50 g kristálycukor

Hab:

  • 50 g kristálycukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál baracklekvár

A birsalmához:

  • 1 kg birsalma
  • 3 evőkanál méz
  • 1 db citrom leve
  • 1 db narancs leve + héja
  • 3 szem csillagánizs
  • 5 szem szegfűszeg
  • 5 szem szegfűbors
  • 1 liter víz

+1 evőkanál vaj a tepsi vagy sütőtál kivajazásához

A sütőedény kivajazzunk. A kalácsot felszeleteljük, és enyhén megpirítjuk, és a tál aljára rendezzük. A tejet a citrom és a narancs héjával együtt felforraljuk, a végén beletesszük a mézet és a vaníliát (ha vanília rudat használunk, felvágjuk és kikaparjuk a belsejét), majd lefedve 10 percre félretesszük. Ez alatt kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd elegyítjük a forralt tejjel, és ezzel a masszával leöntjük a pirított kalácsszeleteket, és 15 percre 180 fokos sütőbe dugjuk.

A birsalmákat megmossuk, feldaraboljuk, és fedő alatt puhára főzzük a citrom, a narancs levével, a narancshéjjal és a fűszerekkel. Mikor megpuhult, leszűrjük, akkor kivágjuk a magházat és meghámozzuk. Kevés főzőlével felengedve összezúzzuk és hozzákeverjük a mézet, majd a masszát a kalácsra rétegezzük. (A maradék levet mézzel és citrommal ízesítve és hígítva italként fogyaszthatjuk).

A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz hozzákeverjük a baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab. A habot eloszlatjuk a birsalma tetején, felpaskoljuk a tetejét egy fakanállal, hogy tüskés legyen és 160 C-on, kb. 10 perc alatt készre sütjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.