Valóságos álomkert

hampton-court-palace

Az angol kisváros rendezett főútján fiatal lány lépkedett tempósan Hampton Court felé. Az utolsó körforgalmat elhagyva, a jelző táblát követve, néhány száz méter után megpillantotta a Tudorok tekintélyt parancsoló palotáját.  Új barokk szárnnyal, immár tornyok nélkül is Európa legpompásabb palotájának hírében állt.

Hátizsákjában középiskolás tételek lapultak. Két héttel az érettségi előtt születésnapi ajándéknak kapta ezt az utazást. Bár nem történelemből, hanem közgazdaságtanból kellett vizsgáznia, mégis, mikor belépett a gyönyörűen gondozott, formára nyírt bokrok közé a palota kertjébe, felötlöttek gondolataiban a VIII. Henrik királyról olvasottak.

Különösen érdekelte a számára legizgalmasabb, Boleyn Annával kötött rendhagyó házassága, bár a király rajta kívül még öt feleséget tudhatott magáénak. A palota kertje csatornáival, a harsogóan zöld pázsittal, virágágyásokkal és álmodozásra hívogató padokkal álomszerű volt. Kényelmesen elhelyezkedett, szandálját levette, lábát maga alá húzta, és jó nagyot kortyolt az ásványvizes palackból. A majd egyórás gyaloglás és a madárcsicsergés álomba ringatták…

                                                xxx

… és a kertben meglátta Annát és a királyt. Szorosan egymás mellett lépkedtek, valamin nagyokat kacagott a lány, aki még csak udvarhölgye volt a király első feleségének. Henrik elragadtatva nézte az elegáns, életvidám, kacérkodó teremtést. Valamit a fülébe súgott, talán a királyi lakosztályba invitálta estére. Az okos Anna, úgy tűnt, hogy nem állt kötélnek. Tanult nővére, Mária esetéből, akit hamar megunt, és új szeretőre váltott a király.

Fogadásra készült az udvar. A palota óriás konyhájában több száz embernek sütöttek, főztek a szakácsok, szolgálók. A hatalmas teremben végeláthatatlan hosszú asztalokra kerültek a fenséges étkek és kifogyhatatlanul töltötték a gyorsan fogyó bort a kelyhekbe, kupákba. Az udvari zenészek dallamaira felbuzdulva egyszerre táncoltak az udvarhölgyek és a vendégek. Annáról le nem vette vágyakozó szemét az uralkodó. Szemlátomást szerelmes lett, és alig várta, hogy a mulatságnak véget vethessen.

Üzent, hogy várja az udvarhölgyet. A lakosztály hálójában, sűrű függönnyel körülvéve terpeszkedett az óriás baldachinos ágy, a király köntösben várta, hogy kinyíljon a nehéz szárnyas ajtó.

Megérkezett a várva várt hölgy. Gyöngyökkel ékesített, sötét haja kibontva, dekoltázsában az uralkodótól kapott rubinköves nyakék szikrázott.  Pattanásig feszült a levegő. Átölelték egymást, Henrik megcsókolta és az ágyra fektette a lányt. Bár a királlyal soha nem fordult elő, hogy valaki ellenálljon, Anna tiltakozott. Ügyesen kibúvót keresett, magyarázta, hogy szűz, és csak a férjével fog együtt hálni. Henriket teljes szívből tiszteli és szereti, örökössel ajándékozná meg, de csak a házasság után.

A király ekkor még Aragóniai Katalin ura volt, válásról a pápa engedélye nélkül szó sem lehetett.

Ám a fiúörökös reményében, és hogy Annát megkapja, szembefordult a katolikus egyházzal. Kitagadását nem bánta, megalapította az anglikán egyházat, melynek a feje ő maga lett.

Katalin száműzésével Boleyn Annát királynévá koronázták. Sajnálatos módon, fiú helyett leánygyermeknek adott életet, ez pedig nem volt elég az uralkodónak és birodalomnak. Anna ármánykodással és hosszú várakozással megszerzett „asszonyhatalma” három évig tartott mindössze. Fiúörökös nélkül maga ellen fordította a királyt. Koholt házasságtörés és vérfertőzés vádjával, hogy újabb feleséget találhasson, Henrik lefejeztette második asszonyát.

Az összegyűlt tömeg hangosan kiabált, szitkozódva dobálta, amíg az emelvényhez érkezett. Az utolsó szó jogán valamit nagyon halkan suttogott, mikor a hóhér a pallosát a magasba emelte.

A padon szunyókáló lány fölébredt, riadtan nézett körbe.  A hátizsákból kiesett közgáz-tételeket szanaszét fújta a szél. Zsibbadt lábát kinyújtóztatta, és próbálta összekapkodni a papírlapokat. Némelyik megadta magát, és mint a fehér zászló úszott tovább az öntözőcsatornában…

 

 

 

Kategória: Útilap | Címke: , , , | Szerző: Rodé Klára | Közvetlen link a könyvjelzőbe.
Rodé Klára

Rodé Klára névjegye

Magamról csak ennyit… Igazság, hogy az írás örömforrás, és nincs korhoz kötve. Én magam is rátaláltam, igaz túl az életem delén. Érlelte az idő, a vég nélküli tapasztalás és az olvasók lelkes bíztatása. Mozgalmas utam, marketinges végzettséggel, karrierépítéssel, hivatással, versenytánccal, szerelmekkel, később lányaimmal, unokámmal, elveszített férjekkel és szülőkkel, kiapadhatatlan forrásnak bizonyult. Valóságos történeteim szomorú, néha ironikus vagy humoros, sőt pikáns mozaikjait novelláskötetbe gyűjtöttem. A Hatfejű sárkányfemina, 2014-ben jelent meg. Előző évben készült el az Életre keltek mini album, a tárgyak „személyének” egypercesei. Első kisregényem, Az arcnélküli férfi (2016). Írásaim helyet kaptak az Őszi varázs és a Kézen-fogva antológiákban is. Jó megfigyelő vagyok, meglátom a szépet és a groteszket egyaránt. Mindenről írok, amit érdekesnek találok a mindennapi életben, versekkel is próbálkozom. Szerencsés vagyok, az írás a hobbim, az életem része lett. A Mimind portálon összeszokott írótársaimmal együtt, Molnár Gabriella szerkesztő irányításával és mentorálásával publikálunk. Sokszínű, érdekes, de mindenképpen változatos verbális és képi anyagot ígérünk minden kedves leendő látogatónak, olvasónak. Szeretettel: Rodé Klára

Egy hozzászólás a(z) “Valóságos álomkert” bejegyzéshez

  1. Kllárikam!Minden amit olvastam,hallottam tōled tettszett,szerettem! Ez mint œtlet jó,de annyian megírták nem így zanzásítva, nem találtam meg a fantáziádat ,csodálatos szókincsedet,humorodat,játékosságodat!Ezeket hiányolm és ugye nem bántottalak meg vele?Ōlellek az ōreg Gabi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.