Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Infarktus

verőér elzáródása miatt létrejövő elhalás

 • 2024-02-07 Új perspektívák a szívelégtelenség gyógyításában

  Rengeteg kutatás irányul arra, hogy hogyan javíthatnák a pangásos szívelégtelen betegek hosszútávú kilátásait, mivel ezen betegek alig több, mint fele marad életben 5 évnél hosszabb ideig a diagnózist követően és csak 35 százalékuk számíthat arra, hogy 10 évnél tovább él, miután kialakul nála a betegség.

 • 2021-01-27 Télen nagyobb a szívinfarktus kockázata

  A szív- és érrendszeri betegségeket világszerte, így Magyarországon is a vezető halálozási okok között tartják számon, hazánkban minden második embert érint. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hideg évszakokban, így különösen télen, jelentősen megnő a szívinfarktusok kockázata, hiszen a szívproblémákkal küzdő emberek számára nagyfokú megterhelést jelent a hideghez való alkalmazkodás. De vajon miért jelent veszélyt a hideg idő a szívbetegekre nézve, és milyen jeleket szükséges komolyan vennünk a súlyos szív- és érrendszeri károsodások elkerülése érdekében?

 • 2016-05-18 Magyar felfedezés az agyi infarktus kezelésében

  Új terápiás utat nyithat az agyi infarktus kezelésében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak a mikroglia idegsejtek működését feltérképező felfedezése, amelyről a Nature Communications tudományos szaklapban számoltak be.

 • 2014-03-18 Érszűkület - Veszedelmes jelek!

  Sajnálatosan hazánk kiemelkedő helyen áll a szív- és érrendszeri betegek számának tekintetében. Éppen ezért nem véletlen az infarktusok és fekélyek magas száma sem. Az orvosok tájékoztató és segítő munkája elengedhetetlen a megelőzés szempontjából.

 • 2014-03-05 Könnyen dühbe jössz? Veszélyes lehet!

  A dühkitörések ötszörösére növelik az infarktus és háromszorosára az agyvérzés kockázatát - derült ki amerikai kutatók kedden megjelent elemzéséből.

 • 2014-02-10 Vörösbortabletta a szívinfarktus és a rák ellen

  A napi egy fontba (kb. 315 forintba) kerülő vörösboros \"csodatabletta\" a feltalálói szerint elűzi a rákot, a szívinfarktust és a cukorbetegséget is.

 • 2014-02-05 Vérnyomáscsökkentő étcsokoládé

  Jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást az étcsokoládé fogyasztása - derült ki a BMC Medicine  folyóirat legfrissebb számában közzétett egyik tanulmányból. Dr. Karin Ried és az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói 15 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek a csokoládéban található flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának jártak utána, ezek az antioxidánsok az erek tágulatát okozzák.

 • 2014-01-29 Szívinfarktus helyett életmódváltás!

  A szív- és érrendszeri betegségek (mint például a szívinfarktus) a fejlett és a fejlődő országokban a felnőtt lakosság körében a leggyakoribb halálokot jelentik, és Magyarországon is a halálozások több mint feléért felelősek.

 • 2014-01-03 Felszedni könnyebb, mint leadni

  Magyarországi táplálkozási felmérések számszerűen is jelzik, hogy a lakosság energiafelvétele a kilencvenes évek elejére a nyolcvanas évek adataihoz képest jelentősen emelkedett.

 • 2013-10-25 Miért nem kapnak infarktust az eszkimók?

  Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.

 • 2013-10-16 Cardio-CT vizsgálattal megelőzhető az infarktus!

  A Cardio CT jelentősége felbecsülhetetlen a koszorúér betegség korai diagnosztikájában, többek között azért is, mert beavatkozás nélkül képes a szív és a koszorúerek állapotának felmérésére, mellyel előre jelezhető a szívinfarktus kialakulása

 • 2013-10-12 Kevesebb infarktus

  A legfrissebb felmérési adatok szerint az Egyesült Államokban egyre kevesebb a szívroham. A Medicare szakértői szerint 2002 és 2008 között 23 százalékkal csökkent a szívroham miatt kórházba szállított páciensek száma, ami évi százezerrel kevesebb kórházi ápoltat jelent. A Kaiser Permanente szakértői is hasonló eredményre jutottak, az ő kutatásaik szerint 1999 és 2008 között 24 százalékkal kevesebb embert szállítottak kórházba szívrohammal.

 • 2013-10-11 Az egészséges csokoládé

  A csokoládé, azon belül a keserűcsokoládé és a kakaópor jótékony hatással van a szervezetre: csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy emeli a védő hatású HDL-koleszterin értékét a vérben, és csökkenti a rossz, úgynevezett LDL-koleszterinszintet. Azonban a csokoládé energiatartalma nagy, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott.

 • 2013-09-26 Infarktust kapott a Fradi focistája

  \"A további szívinfarktus veszélyét sikerült elhárítani, de a játékos állapota továbbra is súlyos\" - nyilatkozta Dr. Szelid Zsolt, a Nemzeti Sportközpontok vezető kardiológusa, az FTC orvosi stábjának tagja Akeem Adams állapotáról.

 • 2013-09-01 Ártalmas lehet a sport?

  A rendszeres testmozgás segíti az egészség megőrzését, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését. Éppen ezért mindig értetlenül állunk, ha a híradásokból hirtelen szívhalál, vagy infarktus miatt elhunyt sportolókról értesülünk. A sportolással tehát mégsem előzhetjük meg a tragédiát, továbbra is a szív-és érrendszeri betegségek lesz az egyik vezető halálok hazánkban? Erről beszélt dr. Marton Anna kardiológus.

 • 2013-08-29 Őssejtek segítenek infarktus után

  A Leiden Egyetem kutatói felfedezték, hogy infarktus után a felnőttből származó őssejtek javítják a szívműködést, valamint vastagítják a kamrák falát is.

 • 2013-08-13 Sürgős esetek

  Amikor azonnali ellátásra szoruló beteggel kerülünk kapcsolatba, akár az utcán, vagy a munkahelyünkön, tudnunk kell, hogyan enyhíthetünk a szenvedésén, amíg szakértő kezekbe nem kerül. Ugyanakkor azt is fel kell ismernünk, mely esetekben szükséges beavatkoznunk, vagy hívnunk a sürgősségi betegellátásra szakosodott mentőegységeket.

 • 2013-08-05 Infarktust is okozhat, ha nagyon fáj a szívünk valakiért

  Sokszorosan fokozódik a heveny szívroham kockázata, ha valakit rendkívül nagy lelki megrázkódtatás ér. Az \"iszonyúan fáj a szívem érte\" igazságát amerikai kutatók több esztendei vizsgálat eredményeivel is bizonyították.

 • 2013-07-25 Egészséges eszkimók

  Bár a kutatók már az 1930-as években felismerték, hogy a hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet számára, az omega-3 típusú zsírsavak akkor kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor bebizonyosodott, hogy nagy omega-3 zsírsavtartalmú étrenden élők között sokkal kisebb az infarktus okozta halálozás, mint más népcsoportoknál (Az eszkimók és a dánok adatait hasonlították össze.)

 • 2013-05-11 A szívinfarktuson átesett nők hajlamosabbak a depresszióra

  Az Alberta és a McGill Egyetem kutatásai szerint azoknál a nőknél, akik szívinfarktuson estek át, gyakrabban tapasztalható depresszió, mint férfitársaiknál. A tanulmány az European Journal of Cardiovascular Nursing c. szaklapban jelent meg.