Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Immunitás

védettség fertőző betegségekkel szemben

 • 2021-04-16 A saját gyártású oltásokkal elérhető a kollektív immunitás

  Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos megerősítette, hogy az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus-elleni kollektív immunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően. Az uniós oltási stratégiáért is felelős francia politikus azt is jelezte, hogy a beoltottságot igazoló közös uniós egészségügyi igazolás kiváltása nem lesz kötelező.

 • 2014-05-26 Védőoltás a rettegett népbetegség ellen - Gyerekek segítik a kutatást

  A maláriára természettől fogva immunis tanzániai gyerekek segítik a kór elleni védőoltás kutatását - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

 • 2013-09-16 Öngyilkos lett a férfi, aki nem tudta elkapni az AIDS-t

  Öngyilkos lett Stephen Crohn, aki egy genetikai rendellenesség miatt nem kapta el a szerzett immunhiány-betegséget és akit emiatt a világsajtóban úgy emlegettek: a férfi, aki nem tudja elkapni az AIDS-t - közölte vasárnap internetes kiadásában a The New York Times.

 • 2013-08-29 Ki is a gyengébbik nem?

  Tudósok szerint a férfiaknak valószínűleg gyengébb az immunrendszere, és fogékonyabbak egy bizonyos férfiinfluenza-fertőzésre, mint a nők. A Cambridge Egyetem kutatóinak új elmélete szerint hormonális különbségek és evolúciós tényezők miatt a férfiak sokkal hajlamosabbak a fertőzésekre, mint a nők.

 • 2013-05-14 Az éltető étel

  A különféle fertőzések kialakulása nem csak a kórokozók számától és virulenciájától, hanem a szervezet ellenálló-képességétől is függ. Már Hippokratész is megfigyelte, hogy a rosszul táplált emberek fogékonyabbak a fertőző betegségekre. Ennek oka, hogy a hiányos táplálkozás következtében a szervezet nem rendelkezik azokkal a mikrotápanyagokkal - vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal - melyek az immunrendszer védőfunkcióját segítenék.

 • 2012-03-01 Az a csodálatos immunrendszer

  Szinte elképzelni sem lehetne az immunrendszerünknél összeszedettebb és képzettebb "hadsereget". Mi mozgatja a hadtesteket? Hogyan képesek számtalan fegyvernemben, testünk ezernyi pontján azonnal harcba szállni? És végül mi történik, ha kivételesen a barátot nézik ellenségnek vagy túlságosan önállósítják magukat?