Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Glaukóma

zöld hályog

 • 2021-12-09 Szemfenékvizsgálat: mikor van rá szükség?

  Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukóma specialistáját arról kérdeztük, vajon milyen esetekben van szükség a szemfenékvizsgálatára, valamint, mit takar ez a folyamat.

 • 2021-06-25 Van a családjában zöldhályoggal küzdő?

  A glaukóma a látásvesztés egyik vezető oka, így fontos, hogy tisztában legyünk a hajlamosító tényezőkkel. Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája a családi halmozódásra hívja fel a figyelmet.

 • 2013-09-19 Szemallergia-típusok

  Különféle szemallergiák léteznek, a kötőhártya-membrán, amely a szemgolyót veszi körül, és a belső szemhéjra is kiterjed - enyhe irritációjától egészen a kötőhártya súlyos gyulladásáig és a szaruhártya kisebesedéséig. A szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás, amely megegyezik a szénanáthás kötőhártya-gyulladással (konjuktivitisszel), nagyon gyakori, az össznépesség 25 százaléka szenved benne. Tünetei: a szemek viszketése, nedvedzése és kivörösödése, melyet az időszakosan kiszabaduló, általában fák és fűfélék pollenjei okoznak.

 • 2013-07-26 Tanácsok glaukómásoknak

  A glaucoma szó görög eredetű, és Hippokratésztől ered. Általában \"zöldes\"-nek fordítják, pedig valószínűbb, hogy homályos, fátyolos a szó eredeti jelentése.