Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Afázia

beszédképtelenség

 • 2023-03-21 Willist demenciával diagnosztizálták

  A 67 éves hollywoodi sztárnál 2022 márciusában diagnosztizálták az afáziát, amely nyelvi és beszédbeli nehézségeket okoz, amiatt vissza is vonult a színészettől.

 • 2022-08-22 Hitek és tévhitek az afáziáról

  Bruce Willis néhány hónappal ezelőtti nyilatkozatát, miszerint egy korábbi fejsérülése miatt abba kell hagynia a filmezést, világszerte milliók olvasták megdöbbenve. De vajon hogyan okozhat évekkel, évtizedekkel később ekkora problémát egy mindeddig ártatlannak tűnő sérülés?

 • 2018-10-01 “Tud mindent, de nem tudja elmondani”

  Interjú Kulka János logopédusával. Varga Sarolta klinikai logopédus, beszédtanár a ’80-as évek óta foglalkozik afáziás betegekkel, családi érintettsége terelte erre az útra. Az évek során afáziás klubot is alapított, ahol a betegek őszintén megnyílhatnak egymás előtt. 2016 óta kezeli Kulka János Kossuth-díjas színészt, akivel sokat szerepelnek közösen tévében, újságokban, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon ez a betegség.

 • 2013-10-17 Az afázia, a beszéd zavara

  Az afázia a beszéd, az írás vagy a szavak megértésének, illetve létrehozásának károsodott képessége vagy megszűnése. Az afáziás beteg az agyi károsodás következtében részben vagy teljesen elveszíti a beszédkészségét, azaz nem tudja a gondolatait szavakban vagy írásban kifejezni, illetve nem érti mások beszédét. A stroke-on átesett beszédzavarral küzdő betegeknek fontos a beszéd gyakorlása, mely történhet a családtagok, hozzátartozók bevonásával, illetve logopédus segítségével.