Vaníliás kifli - Adventi készülődés
Nekünk a karácsony egyenlő a sütik tömkelegével. Gyerekkorom óta szokás nálunk, hogy legalább 8-10 fajta sütemény készül. Kétféle bejgli, kétféle zserbó, habcsók, kétféle kókuszos, „ragasztós” (lekváros linzer), mézeskalács, vaníliás kifli, és még amihez kedvünk van. A receptek is családon belül kézről kézre járnak. Most a vaníliás kifliét osztom meg.
Elkészítési idő: kb.: 60 perc
Hozzávalók:
- 28 dkg liszt
- 21 dkg margarin
- 10 dkg finomra darált dió
- 7 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor + amiben megforgatjuk
A margarint vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy puha legyen. A száraz anyagokat keverjük össze, majd a margarinnal gyúrjuk egybe. Formázzunk belőle kis kifliket, kb. kisujj vastagságúakat, és hajlítsuk formára. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, míg zsemleszínű nem lesz. Még melegen forgassuk meg vaníliás cukorban.
Tipp! Ezt a sütit előre el lehet készíteni, lezárt dobozban hetekig eláll. Fontos a mennyiségek pontos betartása.
Jó tudni! Sajnos ez nem egy diétás változat. Ennek ellenére, akinek van kedve hozzá, bátran kísérletezzen, a lisztet cserélje le részben vagy egészben szénhidrát csökkentettre, a cukrot pedig nyírfacukorra.
Tápérték (100 g):
|
Liszt |
Kristálycukor |
Rama |
Dió |
Energia |
370 kcal |
390 kcal |
630 kcal |
654 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
0 g |
0 g |
15,2 g |
Zsír |
1,3 g |
0 g |
70 g |
65,2 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
99,9 g |
0 g |
13,7 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

