Ünnepi jó tanácsok szoptatós kismamáknak

Ünnepi jó tanácsok szoptatós kismamáknak

Sok a teendő, nagy a rohanás. W. Ungváry Renáta laktációs szaktanácsadó mondja el, hogy egy szoptatós kismama, hogyan boldoguljon az ünnepek alatt.

Az anyák többnyire nem mernek hétvégén, ünnepnapokon telefonon segítséget kérni egy szakértőtől, inkább szenvednek, vagy ügyeletre mennek, mondjuk egy mellgyulladásnak kinéző panasszal, amiből sokszor indokolatlan antibiotikumszedés lesz. Sokszor egyszerűen csak arról van szó, hogy fájdalmasan túltelítődött a mell, mert az anya elfeledkezett a kellően gyakori szoptatásról. Vagy megpróbálja belepréselni kebleit egy elegáns ruhába, merevítős melltartóba, ami alaposan megszorítja néhány ponton, és tejcsatorna-elzáródást okoz.

Talán leginkább a sorrendekre érdemes figyelni. A szoptatásra ne mint hátráltató tényezőre tekintsünk, ami csak akadályozza a megfelelő sebességű pörgést. Legyen ez inkább egy esély a közös pihenésre, hogy összeszedjük a gondolatainkat, tervezgessünk, gondoljuk ki a tennivalókat, rangsoroljunk. Olyan múlandó a csecsemő- és kisgyerekkor! Bőségesen megtérül, ha most a kicsi és a szoptatás élvez elsőbbséget.

Ünnepi jó tanácsok szoptatós kismamáknak

Segíthet a teendők elvégzésében, ha a babát hordozókendőben magunkra kötjük. Ez egyébként a hétköznapokban is jelentősen megkönnyítheti, gördülékenyebbé teheti egy anya életét. A bentmaradó tej hatására csökkenhet a termelődés. Figyeljünk ezért rá az ünnepek környékén is, hogy semmivel se szoptassunk ritkábban, ne szoptassuk sietősebben a babát, mint a szürke hétköznapokon. Előfordul az is, hogy a stresszhormon magas szintje miatt gátlódik a tejleadó reflex, és emiatt nem jut hozzá a baba a tejhez. Nem kell a tökéletes háziasszony szerepét eljátszani! A kulcs a nyugalom, a békesség, némi lazasággal fűszerezve.

A babák is érzik az ünnepi lázat. Egy nagyobbacska csecsemőt annyira leköthet az ünnepekkel járó nyüzsgés és izgalom, hogy ő is elfelejt a megszokott gyakorisággal jelentkezni. A túltelítődés, tejcsatorna-elzáródás hatására felszökhet a láz, és az anya kimondottan betegnek érezheti magát. Ez például tipikusan karácsony, szilveszter, húsvét környéki probléma.

W. Ungváry Renátával készült interjút az origo.hu-n olvashatja el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek