Természetes tippek az ünnepi pluszkilók ellen

Természetes tippek az ünnepi pluszkilók ellen

Az ünnepi időszakot jellemző bőséges étkezések, a túlzott üdítőital- és alkoholfogyasztás, valamint a kevés mozgás emésztőrendszeri problémákkal, vagy akár nem kívánt kilókkal járhat. A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás egyéb negatív hatásai keserű ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával, illetve sok mozgással könnyen megelőzhetőek.

Az ünnepi időszakra jellemző dőzsölés kellemetlen következményeként gyakran léphetnek fel zavarok a gyomor-, és bélrendszerben, a sok zsír és alkohol pedig epehólyag gyulladást, hasnyálmirigy problémákat okozhat, mely azonban megfelelő tisztítókúrával megelőzhető. Az ünnepi étkezések során gyakran előfordulhatnak emésztési problémák, így például túl sok gyomorsav termelődik. A hagyományos kínai orvoslásban ezek kezelésére a galagonya gyümölcsöt használják, nyersen vagy akár tea formájában fogyasztva.

Természetes tippek az ünnepi pluszkilók ellen

A túlzott evés-ivás másik negatív hatása a nem kívánt testsúlygyarapodás. Sokan emiatt az újévet drasztikus fogyókúrával kezdik, aminek szintén az emésztőrendszer látja kárát, magyarázza Dr. Chen Zhen (ejtsd Csen Zsen) TCM oktató. A hagyományos kínai orvoslás a szigorú ételmegvonás helyett inkább keserű ételek (pl.: keserű dinnye, balzsam körte, charantea, charantea kapszula) és rostban gazdag italok, például szűztea ital fogyasztását, valamint sok mozgást javasol a felszedett kilók elleni harcban. Az emésztőrendszer megkönnyebbülését, kitisztítását szolgálja a szűztea vagy szűztea forte fogyasztása.

Az ellazulást jelentő hosszú pihenés után az emberek többségének nehézséget jelent a munka újrakezdése is. A hirtelen bekövetkező változáshoz a szervezetnek is alkalmazkodnia kell, mivel egészen más alvási és étkezési szokások jellemzik az ünnepi időszakot és a dolgos hétköznapokat. A szervezetnek időre van szüksége, hogy újra felvegye a ritmust. Dr. Chen Zhen szerint a fellépő stressz csökkenthető friss oxigén bevitellel, hosszú sétákkal a szabadban, illetve sportolással. Az egészséges mozgás és a gyógyfürdők csökkentik az idegességet, míg az eleuthero ginseng - akár tea, akár kapszula formájában - a minőségi, nyugodt alvást segíti elő. Sok zöldség, gyümölcs, könnyű ételek, levesek, rizskása és forró tea fogyasztása nem csak a megterhelt gyomornak jelent felüdülést, hanem a téli szürkébb lelkiállapotra is jótékony hatást fejt ki. A B-vitamin bevitel serkenti az agyműködést, míg a zenehallgatás kellemes relaxációt biztosít a szervezet számára.

Forrás: Dr. Chen Patika

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek