Sztárkarácsony: Görbe Nóra színművész

Sztárkarácsony: Görbe Nóra színművész

Ma Görbe Nóra színésznőt kérdeztük, milyen emlékei, érzései vannak a karácsonyi ünnepekkel. A sütemény illatú nagyszülői ház hangulata örök emlék marad.


„A legszebb karácsonyi emlékeim Szarvashoz kötnek, ahol a gyermekkorom nagy részét töltöttem. A gyerekeim születése után is évtizedekig ellátogattunk, pedig az elfoglaltságok miatt sokszor csak egy napra tudtunk menni.

Emlékszem, az első disznóvágás mindig a karácsonyi időszakra esett, sok asszony sürgött-forgott a folyosón, a férfiak az alsó épületben dolgozták fel a húst.

Az ajándékozás szerény volt, hiszen pedagógus nagyapám nem keresett sokat, sőt nyugdíjasként még ennyi pénzt sem kapott, így a nők minden évben harisnyanadrágot kaptak tőle. Ezt mi tudtuk előre, de örültünk, mert természetesen nem ez volt a fontos.  Nagyapám jövedelme arra ment el, hogy minden meglegyen a hűtőszekrényben, kamrában, amire a családnak szüksége van. Nekünk pedig nem volt más dolgunk, mint megteremteni a meleg otthon hangulatát.

Nagymamám finom ételeket készített és többféle süteményt is sütött, mindenki jóllakott, ő pedig ettől elégedettnek és boldognak érezte magát. A nagyszüleim ezt nyújtották nekünk, a szívük szeretetét.

A karácsonyfa  feldíszítése minden évben az én feladatom volt. Nagyapám faragta le a fenyőfa végét, hogy bele tudjuk állítani a lábba. Ezek minden évben igazi szertartások voltak.

Ha Pesten töltöttük az ünnepeket, mindig gyökeres fenyőt vettem, hogy az ünnepek után kiültethessem a kertbe. Amikor vidékre költöztünk, a kertben álló fát világítottuk ki. Mindig sajnáltam azt a rengeteg kivágott fenyőt, amit karácsony után az utcán kidobva láttam.

Sajnos, ma azt tapasztalom, hogy az ünnepek lényege, az egész szépsége belevész egy kereskedelmi rendszerbe, ahol a plázák tömve vannak, az emberek felesleges dolgokat vásárolnak. Az evés nagyobb jelentőséget kap, mint a bensőséges családi együttlét. Pedig ez volna a lényeg." (A fotón a színésznő gyerekei: Anna és Márton)

Sztárkarácsony: Görbe Nóra színművész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek