Rákellenes hatású a karácsony egyik legendás összetevője

Rákellenes hatású a karácsony egyik legendás összetevője

A tömjénben található anyag, amely illatgyertyák gyakori összetevője, elpusztítja a nehezen kezelhető tumorsejteket – derül ki egy friss kutatásból.

2013.12.23

A tömjén nevét onnan ismerik a legtöbben, hogy a kis Jézust meglátogató Háromkirályok egyike ilyet vitt ajándékba a betlehemi jászolhoz. Most azonban felmerült a lehetőség, hogy a történetben még egy csoda rejtőzik: az orvosok szerint ugyanis az aromás anyag segíthet a petefészekrák leküzdésében. Az egyesült királyságbeli Leicesteri Egyetem vizsgálata alapján ugyanis a tömjén képes a nehezen kezelhető tumorsejtek elpusztítására.

Rákellenes hatású a karácsony egyik legendás összetevője

A petefészekrák tünetmentes a legkorábbi stádiumokban, és mire sor kerül a diagnózisra, sajnos általában már túl késő. Emiatt az egyik legveszélyesebb nőgyógyászati rákfajta. Nagy-Britanniában évente 7 000 új esetre derül fény, és közülük 4 300-an halnak meg – naponta tehát 12-en. Magyarországon 6-700 beteget diagnosztizálnak minden esztendőben.

A tömjén a Boswellia sacra nevű fa gyantája. A kistermetű növény Ománban, Jemenben és Szomáliában őshonos, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig régóta használják a népi orvoslásban – csakúgy, mint a többi fajta Boswellia gyantáját.

Jelenleg több rákfajta elleni hatását is vizsgálják. „Sokan alkalmazzák a tömjént, ismert mellékhatások nélkül. Eredményeink minden esélyt megadnak arra, hogy a jövőben klinikai tesztek révén lehessen bizonyítani a petefészekrák elleni hatékonyságát” – nyilatkozták az intézmény kutatói.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek