Öt dolog, amitől a szaloncukor egészségtelen lehet

Öt dolog, amitől a szaloncukor egészségtelen lehet

A mikuláscsokik után most a szaloncukor-kínálatot vesszük górcső alá, ugyanis sajnos rengeteg, kifejezetten egészségtelen termék kapható. Összeszedtük, milyen összetevőket érdemes kerülni, ha minőségi szaloncukrot akarunk venni.

Transz-zsírsavak

A transz-zsírsavak a növényi olajok ipari feldolgozása során keletkeznek, és komoly kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érbetegségek kialakulásában. Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet 2012-ben többféle szaloncukrot is megvizsgált, és kimutatta, hogy a legtöbb szaloncukorban az egészségesnél (100 grammból 2 gramm) jóval több transz-zsírsav volt található. És bár idén életbe lépett a transzzsírsav-rendelet, ami 2 grammban maximalizálja a menniységét, a 12 hónapos türelmiidő még nem járt le, így lehet, hogy most nyomják ki a cégek a megmaradt magas transzzsír-tartalmú termékeiket.

Öt dolog, amitől a szaloncukor egészségtelen lehet

Bevonómassza

Akárcsak a mikuláscsokiknál, a szaloncukroknál is érdemes kideríteni, mibe mártják a cukrokat. Az ét- és tejbevonómassza esetében szintén a transz-zsírsavak jelentik a gondot. A bevonómasszának az igazi csokoládéval szemben csak 5 százalékban kell kakaót tartalmaznia, készítésekor bármilyen növényi zsiradék felhasználható.

E102

Az Ausztriában és Norvégiában betiltott, de az Unióban egyelőre engedélyezett tartrazin (E102) egy mesterséges úton előállított, ún. azoszínezék, amelyet csak meghatározott mennyiségben és csak bizonyos élelmiszerekben lehet alkalmazni. Az élelmiszeripar kedveli, hiszen más színezékekkel keverve rengeteg színárnyalat előállítható általa. Összefüggésbe hozták főleg légúti allergiás reakciókkal, valamint gyermekek körében a hiperaktivitással. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) csak utóbbit fogadta el, melynek következtében a tartrazinnal és egyéb azoszínezékekkel készült élelmiszerek címkéjén az E-szám mellett fel kell tüntetni "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" figyelmeztető szöveget.

"Annak ellenére, hogy nem esik (még) szigorú tiltás alá, célszerű elkerülni minden mesterséges élelmiszer-összetevőt" - mondja a szakértő. Nem csak az egészségre gyakorolt hatásuk miatt, hanem általában a termék minőségéről is képet ad, hiszen a tudatosabb, jó minőségű termékeket előállító cégek kerülik a fogyasztók által nem preferált és bizonytalan hatású összetevők használatát".

Zselé

A szaloncukor-fogyasztók kb. harmada a zselés változatokat szereti a legjobban. Sajnos. (Az NRC piackutató legújabb felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 32 százaléka ilyet vesz.) "A zselés szaloncukrok ugyanakkor a táplálkozási szakemberek szemében nem tartoznak a fogyasztandó élelmiszerek közé, célszerűbb inkább a valódi csokoládéval, trüffelkrémmel töltött fajtákat választani, mivel a szaloncukor zseléje tulajdonképpen egy aromákkal és színezékekkel tetszetőssé varázsolt sűrű cukorszirup, melyet a zselatin szilárdít meg" - mondja Vági Zsolt.

Túl sok cukor

Ezt talán nem kell túlmagyarázni. Hasonlítsuk össze a különböző szaloncukrok cukortartalmát, és lehetőleg a legalacsonyabbal rendelkezőt tegyüka kosárba.

Forrás: 100fok.postr.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek