Kis karácsonyi körkép

Kis karácsonyi körkép

Karácsony. Az év egyik legszebb és legbensőségesebb ünnepe. Közös vacsorák, ebédek, szépen megterített asztal, gyertyafény, fahéjillat, csillogó karácsonyfa. Az állandó rohanásban ilyenkor mindenki megpihen egy kicsit, jobban odafigyel a másikra. Jut idő közös sétára, játékra, beszélgetésre, vendégeskedésre.

Néhány orvos-szerzőnk megtisztelt minket azzal, hogy megosztják velünk és önökkel, náluk hogyan telik ez a szép év végi ünnep.

Dr. Szirmák Eszter kardiológus: Az ünnep csodája

Nagyon szeretjük ezt az ünnepet, számunkra a karácsony az év legszebb időszaka. 4 gyermekünk - kicsik, nagyok egyaránt - már ősztől izgatottak, milyen is lesz az idei ünnep?

Nálunk a Jézuska hozta, hozza az ajándékokat. Csodálatos, amikor valamelyik gyermekünk felolvassa a Bibliából Jézus születésének történetét, majd az ima után megszólal a csengő, s a gyerekek apraja-nagyja fejvesztve rohan az addig sötét, lezárt, majd a gyertyáktól, csillagszórótól csillogó szobába. Velük örülnek a szülők, a nagyszülők. Legnagyobb lányunk 12 éves volt és még szerette volna hinni a csodát, de már izgatta a valóság is. Nap mint nap kérdezgette tőlünk, hogy tényleg a Jézuska hozza-e az ajándékot? Azt válaszoltuk, hogy mi valóban a Jó Istentől kapjuk az ünnepet, azért ilyen szeretetteljes, békességes, és szép. Leánykám azonban csak faggatott tovább, de mi mindig ugyanazt mondtuk. Egyszer csak ezzel állt elém: Mami légy szíves mondd meg, mi is történik valójában, hiszen majd nekem is lesznek gyerekeim, és most már tudnom kell az igazságot. Mosolyogva megnyugtattam, hogy mire édesanya lesz, tudója lesz a titoknak.

Ma már elmúlt 18 éves, a legkisebb is hamarosan kilenc, de a férjemmel még mindig éjszaka díszítjük a fát és készítjük elő a "csodát", terítjük meg az asztalt, hogy a 24-ét együtt tölthessük gyermekeinkkel, nyugalomban, szeretetben várva a kis Jézus eljövetelét, az újabb csoda beköszöntét.



Dr. Szabó Beáta fogszakorvos: Az első karácsony Dórával

A fénykép tavaly karácsonykor készült. Az idén Domonkos mellett már Dóra is részese lesz az ünnepnek: október 31-én megszületett a második gyermekünk. Ő még nem, de a fiam - aki elmúlt kétéves - már érti mit jelent az ünnep, és nagyon várja a karácsonyt.

Nagyon nagy segítség, hogy a szüleim a közelben laknak, így az ünnepi menü elkészítésében édesanyámé lesz a főszerep: szentesetén náluk vacsorázunk. "Kísérletező" család vagyunk, nincs állandó, minden évben ismétlődő menü, nem kötelező a halászlé vagy a pulyka, sokszor próbálunk ki új recepteket, főzünk új ételeket. Többféle salátát készítünk, ezeket mindannyian kedveljük. Ami azonban sosem hiányozhat az ünnepi asztalról, az a mákos és a diós beigli.

Az ünnep többi napját a barátainkkal töltjük. Nyugodt, békés napok ezek, nagyon jó együtt lenni.



Dr. Kökény Zoltán: Egy sebész karácsonya

Karácsony... Nekem, sebésznek, a három nap közül legalább egyszer jóformán mindig munkát jelent. Persze, választott műtétet ilyenkor nem végzünk, de a "betegség nem válogat" közhely azért ilyenkor is igaz. A kórházban - minden ellenkező elképzeléssel szemben - ilyenkor sem áll meg teljesen az élet. Ügyeletes orvosnak mindig van bent, és a háromnapos ünnepet ügyelet nélkül megúszni, nos, az bizony kész szerencse.

És hogy mivel telnek az ünnepek a sebészeti osztályon? Az osztályról, akit csak lehet, hazaengedünk, de bent fekvő beteg, kötéscserére szoruló járóbeteg mindig van. Az apró sérülések közül a favorit a konyhakés, a diódaráló vagy a rántott hal sütése közben felfröccsenő forró zsír okozta kézsérülés. Apropó, hal... Gyakorlatilag nem telik el ünnepi ügyelet csúnyán begyulladt, halszálka okozta gennyes körömágy-gyulladás nélkül.

És a hétköznapokon megszokott, esetleg azonnali műtétre kerülő betegeket - vakbélgyulladás, bélelzáródás, epehólyag-gyulladás - hozó mentő előtt sem zárható be a kórház kapuja.

Ha egy kicsit ünnepibbé, békésebbé szeretnék varázsolni nemcsak a saját, hanem a nővérek, műtősnők, műtősfiúk, altató-asszisztensek, altatóorvosok és sebészek kórházban töltött karácsonyát, kérem, fogadjanak meg néhány jó tanácsot!

A gyomor és a hasnyálmirigy ünnepnap sem bír nagyobb terhelést, mint máskor. A hasi fájdalom miatt kórházba kerülő betegek jó részének hasnyálrmirigy-gyulladása vagy epeköves görcsrohama van. A káposzta - az az igazi töltött káposzta - nehezen emészthető! A nagy mennyiségben növényi rostokat tartalmazó, sűrű béltartalom képes lehet elzárni a beleket, különösen akkor, ha azokon betegség folytán szűkület van. Ilyenkor jöhet a heves hasi görcsökkel járó puffadás, hányinger, akár a bélelzáródás is. És azt sem árt tudni, hogy a túlzásba vitt mákos beiglievés, illetve a mákban lévő anyagok nagyon erős bélgörcsöket, heves epegörcsöket okozhatnak.

Talán, ha önök is kicsit óvatosabbak, mi sem megyünk olyan fáradtan haza másnap. Mert nekünk is jár egy kis ünnep, várnak a gyerekek, egy kicsit le kell ülnünk a fa alá játszani az új vonattal, különösen, ha ilyen tekintetek várnak, mint Bence fiamé. Ugye...?

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek