Keleti karácsony? Így ünnepelnek Japánban és Kínában

Keleti karácsony? Így ünnepelnek Japánban és Kínában

A karácsony nem a keleti kultúrák és vallások ünnepe, ám a globalizáció etéren is nyomokat hagy maga után. Nézzétek meg, mit csinálnak a japánok és kínaiak karácsonykor.

Japán karácsony

Részben a kereskedelem hatására, Japánban is ünneplik a karácsonyt, habár az nem számít nemzeti ünnepnek. Az első karácsony 1552-ben volt, jezsuita misszionáriusok tartották a Yamagouchi prefektúrában. Úgy tudni, 1549 óta emlékeznek meg a karácsonyról Japánban, amióta Szent Francis Xavier megérkezett az országba. Japánban a kereszténységet 1612-ben betiltották, de egy kis rejtett közösség (Kakure Kirishitan enklávéja) az elkövetkező 250 évben is gyakorolta a szokásokat.

Keleti karácsony? Így ünnepelnek Japánban és Kínában

A karácsonyi ajándékozás nemigen szokás, de karácsony napján tartanak ünnepi partit. Népszerű a japán karácsonyi sütemény: fehér piskóta, krémmel bevonva, eperrel dekorálva. Karácsonyi fények díszítik a városokat, a bevásárlóközpontokat. A karácsony este arra szolgál, hogy a párok együtt legyenek és ajándékot adjanak egymásnak. Egy sikeres 1970-es kampánynak köszönhetően szokás lett a KFC-ben enni karácsonykor. A csirke pedig annyira népszerű étel ebben az időszakban, hogy olykor előre kell megrendelni a húst, nehogy elkapkodják.

Ünnepi hangulat Kínában

A Kínai népköztársaságban a karácsony nem egy legális ünnep. Hong Kongban és Makaóban azonban munkaszüneti nap – mindkettőben a nyugati hatalmak keresztény kulturális öröksége miatt van meg ennek a lehetősége. Kína legnagyobb részén azonban csak azok az állampolgárok ünneplik a karácsonyt, akik – nem hivatalosan, de – kereszténynek vallják magukat. Többnyire csak otthon, csendesen ünnepelnek. Mások is tartanak azonban „karácsony-szerű” ünnepet, még ha nem is keresztények. Számos szokás, így a harisnya kifüggesztése, a karácsonyi ajándékozás vagy a képeslapküldés nagyon hasonló a nyugatihoz. A kulturális érdeklődést a nyugat irányába az is jelzi, hogy a karácsonyi dekorációk, szimbólumok, tárgyak a decemberi hónapban egyre elterjedtebbek a kínai nagyvárosokban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek