Karácsonyi dili vagy idill?

Karácsonyi dili vagy idill?

Hol a karácsonyfatalp? Nem szeretem a halászlét, sült krumplit akarok! Most komolyan, nincs itthon cellux? Persze, hogy most lesz lázas a gyerek! Ismerős problémák? Néha inkább túlélőversenyre hasonlít a szenteste, nem pedig meghitt, családi ünnepre. De muszáj így lennie?

2019.12.21

Egy átlagos családban talán csak gyerekként mentes konfliktusoktól és feszültségektől a karácsony, a felnőtteknek versenyfutás az idővel, az elvárásokkal, sőt manapság már a Facebook-os, instás idealizált világgal is.

Régen minden jobb volt?

Csak a nosztalgia mondatja velünk, 30-on, 40-en vagy még azon is túli felnőttekkel, hogy régen nyugodtabb és meghittebb volt az ünnep?

Emlékszem, nálunk apám hozta az élő pontyot, aki a fürdőkádban lubickolt egy napig – a halászlévé átlényegülését szerencsére nem láttam soha. Amikor nagyobbacska voltam, gyakran készítettem én a desszertet, a kedvencem a kókuszgolyó volt, közepében egy szem, rumba áztatott meggyel.

Van zsákodban?

Nálunk tényleg zsákban érkezett az ajándék! Nem tudom, soha nem is kérdeztem, hogy mikor és miért alakult ki az a szokás, hogy egy nagy, kockás hátizsák rejti az ajándékokat…

Karácsonyi dili vagy idill?

Van egy 8 évvel idősebb bátyám, de mégis nekem, a kicsinek volt a feladata, hogy a mindenki által a nagy hátizsákba rejtett ajándékokat egyenként kihúzza, kitalálja, kié, esetleg ehhez ki is bontsa az ajándékot és odaadja jogos tulajdonosának. Jaj, de izgalmas feladat volt! Bármi akadt a kezem ügyébe, drukkoltam, hogy a csomagolás alatt nekem lapuljon az ajándék! Az apám által csomagoltakat könnyű volt azonosítani, bumfordi, férfi módra vonta be papírral, minden sallang és dísz nélkül. Ruhaneműt is gyakran kaptam, de azért mindig volt valami olyasmi, amire vágytam: könyv, ugatós, sétálós kiskutya, moncsicsi…Tényleg csupa izgalom, csupa készülődés volt a karácsony és az azt megelőző pár hét!

Karácsony ma

Ehhez képest a mai karácsony egy hajsza: hajsza a tökéletes, a legformásabb fa után, hajsza a legjobb ajándékért, a legfinomabb vacsora elkészítéséért, hogy a ház vagy a lakás dekorációja szemet kápráztató legyen, hogy a csomagolás trendi, a menü gourmet lehessen. A háziasszony heteken át recepteket olvas, aztán az áruházakban a különleges hozzávalókat kajtatja, hogy aztán a szenteste délutánján frusztráltan csapjon össze egy halászlét, mert a kecsege bőrét nem sikerült lenyúzni, a zöldségkocsonya pedig nem dermedt meg…

A karácsonyfa-beszerzés és -állítás után az ünnepi díszek felrakása, a terítés, a vacsora, a mosogatás, a csomagolópapírok eltüntetése, a síró, de legalábbis elégedetlen gyerek megnyugtatása után pedig kimerülten alszik el a háziasszony a fotelban – jobb esetben a saját ágyában, hogy aztán másnap vendégvárás miatt kezdhesse a főzést újra.

A tökéletesség csapdájában

- A karácsony kritikus időszak sokak számára, ami leginkább abból adódik, hogy azt várjuk: különösen szép és boldog pár napja legyen ez az évnek. A szép és boldog napok azonban általában spontán lepnek meg minket, nem lehet őket megrendelni. Sok oka lehet annak, ha valaki számára végül fájdalmas csalódás lesz az ünnep, az egyik, ha elvárja önmagától, hogy tökéletes hangulatot, ünnepi légkört hozzon létre lehetőleg úgy, hogy minden klappoljon – mondta a Patika Tükörnek Cziglán Karolina pszichológus.

------------------------------------------------------------

Stresszrangsor

Nálunk is stresszesebbek a karácsonyi készülődés idején a német, a brit, az amerikai, az osztrák vagy az ír nők, utóbbiak 55%-a válaszolta azt, hogy stresszben telnek a karácsony előtti napok, hetek. Nálunk „csupán” a hölgyek 44%-a vallotta magát különösen feszültnek az ünnepek előtti időszakban.

------------------------------------------------------------

- Különösen a nők, a háziasszonyok vannak kitéve ennek a veszélynek, hiszen ők várják maguktól az ünnepi hangulat megteremtését. Van, aki beszámol róla, hogy minden évben kiborul szentesére. Mások tartják magukat, de feszültségükben nem tudják átélni, amit vártak volna az ünneptől, amiért a megelőző napokban dolgoztak. Ennek az az oka, hogy a valós érzelmi tartalom helyett túlzottan a körülményekre fókuszálnak, illetve a tökéletességet tűzik ki célul. Emögött lehet valamiféle túlzott felelősségtudat – van, akit nyomaszt, hogy az egész család boldogsága az ő vállát nyomja, legalábbis ő úgy hiszi.

Karácsonyból megbuktunk?

Karácsonyra készülni jó, de csak akkor, ha ezt egyfajta kiegészítésnek tekintjük: nem vizsgának, amin elbukhatunk, hanem segítségnek, ami támaszt ad az érzelmi tartalom megéléséhez. Az érzelmeknek sem kell tökéletesnek lenniük! Nem attól boldog a karácsony, ha az asztalt egy hibátlanul boldog család üli körül, amiben sosincsenek feszültségek, ahol mindenki mindent megad és megkap.

Ha valaki érzi, hogy feszültté kezd válni a készülődés közepette, érdemes egy-két percre megállnia, és megkérdeznie, számára miről szól az ünnep, majd miután megfogalmazta, azt is megvizsgálni, vajon valóban annak megvalósulásán dolgozik-e. Ha boldog karácsonyra vágyunk, akkor gondoljuk át, mi az a feltétel, ami valóban fontos számunkra, és miből tudunk engedni. És már az elején próbáljunk olyan forgatókönyvet felvázolni, ami élhető a számunkra. Szabad egyszerűsíteni, és szabad a családtagokat is bevonni segítségként. A tudatosság sokat segít: annak szem előtt tartása, hogy amibe éppen sok időt, energiát és pénzt készülünk fektetni, az tényleg meghatározó lesz-e az ünnep átélésében – tette hozzá Cziglán Karolina pszichológus, családterapeuta.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek