Karácsony a nagyvilágban - Receptekkel!
Jézus születésének napját már a rómaiak is ünnepelték, de feldíszítetett fenyővel, ajándékokkal csupán kétszáz éve várjuk december végét. Üzenete a világon mindenütt a szeretet, de minden országnak más-más szokásai vannak. Nézzenek be velünk ezúttal egy angol és egy német család képzeletbeli ablakán!
Nagy-Britannia
Az angolok november elejére feldíszítik a tereiket, házaikat, s megkezdődik a karácsonyi nagyüzem: az üzletek fényárban úszva várják a vásárlókat. December 24-én a legtöbben a barátaikkal vacsoráznak, mivel a protestáns angolszász karácsony nem tart szentestét. A gyerekek kiakasztják hatalmas karácsonyi zoknijaikat a kandallóra, Santa Claus ezekbe és a karácsonyfa alá rakja éjjel az ajándékokat. Másnap, 25-én reggel csomagot bontanak, templomba mennek, majd együtt fogyasztják el a karácsonyi ebédet: a gesztenyével töltött pulykát és a karácsonyi pudingot.
Gesztenyével töltött karácsonyi pulyka
Hozzávalók 6 személyre:
- 10 dkg rumba áztatott aszalt szilva
- 12 dkg csirkemáj
- 1 marék mandula
- 14 dkg darált sertéshús
- 25 dkg gesztenyepüré (natúr)
- 1 tojás
- 1 vastag szelet tejbe áztatott kenyér
- só, bors, szerecsendió, tárkony, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom
- 3,5 kg-os pulyka
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 szál répa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl vörösbor
- 5 dkg vaj
A rumba áztatott aszalt szilvát felaprítjuk, a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyepürével, a tojással, majd a kinyomkodott kenyérrel és a szilvával. Sóval, borssal, tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka hasüregébe töltjük. Hústűvel összefogjuk, a lábait megkötözzük. A fokhagymagerezdeket, a nagyobb karikákra vágott répát, a cikkekre szelt vöröshagymát a tepsibe tesszük. Ráültetjük a pulykát, aláöntjük a vörösbort, azután puha vajjal lekenjük. Alufóliával lefedve 180 fokon 2-3 óra alatt megpároljuk, ezt követően a sütés utolsó 15 percében fólia nélkül pirosra sütjük.
Németország
A karácsonyi fényeket a németeknél is novemberben kapcsolják fel, ettől kezdve mindenki az ünnepre készül. Adventi vásáraik - a Christkindlmarktok - nagyon híresek és hangulatosak,ahol szebbnél szebb kézműves portékákat, játékokat, finomságokat kínálnak. Az első adventi koszorút 1860-ban készítették egy német árvaházban, az első adventi naptár pedig 1900 körül szültetett meg egy müncheni édesanya keze munkájával. December 24-én minden család karácsonyfát állít, ez alá kerülnek az ajándékok, de sokan betlehemi jászolt is készítenek. Az ünnepi vacsorára régen hideg virslis krumplisaláta készült, hogy a ház asszonyának is legyen ideje ünnepelni, de ma már inkább libasült és párolt káposzta kerül az asztalra, amit a híres német kalács, a stollen követ.
Stollen
Hozzávalók:
- 15 dkg mazsola
- 1 evőkanál rum
- 2 dl tej
- 10 + 7,5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag élesztő
- 1 tojás
- 17 dkg kandírozott gyümölcs
- 7 dkg mandula
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 20 + 7,5 dkg vaj
- fél-fél teáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
A mazsolát a rumba áztatjuk, a tejet elkeverjük a 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, mikor felfutott (kb. 5 perc), hozzáadjuk a tojást is. A kandírozott gyümölcsöt és a mandulát apróra vágjuk, a lisztet elkeverjük a sóval, a 20 dkg vajat megolvasztjuk. A vajat az élesztős keverékhez adjuk, belekeverjük a fűszereket és a citrushéjakat is. A masszát a liszthez adjuk, kb. 10 percig dagasztjuk, végül beletesszük a gyümölcsöket, a mandulát és a lecsöpögtetett mazsolát is. Letakarva 1,5 órát kelesztjük, majd átmozgatjuk a tésztát, és lisztezett felületen 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A két hosszú oldalát középre hajtjuk, kis gerincet alakítunk ki a kalács tetején. Sütőpapírozott tepsire tesszük, újabb 15 percig kelesztjük. 175 °C-os sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. A sütőből kivéve a maradék vajjal lekenjük, majd a maradék porcukorral vastagon megszórjuk.
Ausztrália
Tegyünk kitérőt egy olyan országba, ahol a december a legmelegebb évszak, az iskolások ilyenkor élvezik leghosszabban a szünidőt. Ausztrália az európaiaktól tanulta a karácsonyi szokásokat, így nem véletlen, hogy a karácsonyfát műhóval díszítik, és a díszek között szerepel a rénszarvas és a piros köpenybe öltözött Mikulás, akit néha nem is szarvasok, hanem fehér kenguruk röpítenek az égbe. A családok a karácsonyt szívesen töltik a tengerparton, grilleznek vagy hidegen tálalt pácolt főtt sonkát esznek.
Az édességek közül a legnépszerűbb az ausztrálok nemzeti desszertje, az Anna Pavlova orosz balett táncosról elnevezett nagy, kerek, tejszínhabos, gyümölcsös habcsók, a Pavlova.
Pavlova
Hozzávalók:
- 4 nagy, szobahőmérsékletű tojás fehérjéje,
- 1 csésze porcukor,
- 1 tk. ecet, 1/2 ek. Kukoricakeményítő
- 1/2 tk. vanília kivonat, 1/2 csésze habtejszín
- friss gyümölcsök, (eper, málna, kiwi, banán, szeder, stb.),
- 1 ek. frissen facsart citromlé
A Pavlova elkészítéséhez a sütőt 140°C-re melegítjük elő. A tojásfehérjéket felverve, lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Az elkészült, kemény tojáshabra szórjuk a kukoricalisztet, az ecetet is rápermetezzük, majd spatulával finoman elkeverjük.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

