Karácsony a nagyvilágban - Receptekkel!

Karácsony a nagyvilágban - Receptekkel!

Jézus születésének napját már a rómaiak is ünnepelték, de feldíszítetett fenyővel, ajándékokkal csupán kétszáz éve várjuk december végét. Üzenete a világon mindenütt a szeretet, de minden országnak más-más szokásai vannak. Nézzenek be velünk ezúttal egy angol és egy német család képzeletbeli ablakán!

Nagy-Britannia

Az angolok november elejére feldíszítik a tereiket, házaikat, s megkezdődik a karácsonyi nagyüzem: az üzletek fényárban úszva várják a vásárlókat. December 24-én a legtöbben a barátaikkal vacsoráznak, mivel a protestáns angolszász karácsony nem tart szentestét. A gyerekek kiakasztják hatalmas karácsonyi zoknijaikat a kandallóra, Santa Claus ezekbe és a karácsonyfa alá rakja éjjel az ajándékokat. Másnap, 25-én reggel csomagot bontanak, templomba mennek, majd együtt fogyasztják el a karácsonyi ebédet: a gesztenyével töltött pulykát és a karácsonyi pudingot.

Gesztenyével töltött karácsonyi pulyka

Hozzávalók 6 személyre:

  • 10 dkg rumba áztatott aszalt szilva
  • 12 dkg csirkemáj
  • 1 marék mandula
  • 14 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg gesztenyepüré (natúr)
  • 1 tojás
  • 1 vastag szelet tejbe áztatott kenyér
  • só, bors, szerecsendió, tárkony, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom
  • 3,5 kg-os pulyka
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 szál répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dkg vaj

Karácsony a nagyvilágban - Receptekkel!

A rumba áztatott aszalt szilvát felaprítjuk, a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyepürével, a tojással, majd a kinyomkodott kenyérrel és a szilvával. Sóval, borssal, tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka hasüregébe töltjük. Hústűvel összefogjuk, a lábait megkötözzük. A fokhagymagerezdeket, a nagyobb karikákra vágott répát, a cikkekre szelt vöröshagymát a tepsibe tesszük. Ráültetjük a pulykát, aláöntjük a vörösbort, azután  puha vajjal lekenjük. Alufóliával lefedve 180 fokon 2-3 óra alatt megpároljuk, ezt követően a sütés utolsó 15 percében fólia nélkül pirosra sütjük.

Németország

A karácsonyi fényeket a németeknél is novemberben kapcsolják fel, ettől kezdve mindenki az ünnepre készül. Adventi vásáraik - a Christkindlmarktok - nagyon híresek és hangulatosak,ahol szebbnél szebb kézműves portékákat, játékokat, finomságokat kínálnak. Az első adventi koszorút 1860-ban készítették egy német árvaházban, az első adventi naptár pedig 1900 körül szültetett meg egy müncheni édesanya keze munkájával. December 24-én minden család karácsonyfát állít, ez alá kerülnek az ajándékok, de sokan betlehemi jászolt is készítenek. Az ünnepi vacsorára régen hideg virslis krumplisaláta készült, hogy a ház asszonyának is legyen ideje ünnepelni, de ma már inkább libasült és párolt káposzta kerül az asztalra, amit a híres német kalács, a stollen követ.

Stollen

Hozzávalók:

  • 15 dkg mazsola
  • 1 evőkanál rum
  • 2 dl tej
  • 10 + 7,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 1 tojás
  • 17 dkg kandírozott gyümölcs
  • 7 dkg mandula
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 20 + 7,5 dkg vaj
  • fél-fél teáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

Karácsony a nagyvilágban - Receptekkel!

A mazsolát a rumba áztatjuk, a tejet elkeverjük a 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, mikor felfutott (kb. 5 perc), hozzáadjuk a tojást is. A kandírozott gyümölcsöt és a mandulát apróra vágjuk, a lisztet elkeverjük a sóval, a 20 dkg vajat megolvasztjuk. A vajat az élesztős keverékhez adjuk, belekeverjük a fűszereket és a citrushéjakat is. A masszát a liszthez adjuk, kb. 10 percig dagasztjuk, végül beletesszük a gyümölcsöket, a mandulát és a lecsöpögtetett mazsolát is. Letakarva 1,5 órát kelesztjük, majd átmozgatjuk a tésztát, és lisztezett felületen 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A két hosszú oldalát középre hajtjuk, kis gerincet alakítunk ki a kalács tetején. Sütőpapírozott tepsire tesszük, újabb 15 percig kelesztjük. 175 °C-os sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. A sütőből kivéve a maradék vajjal lekenjük, majd a maradék porcukorral vastagon megszórjuk.

Ausztrália

Tegyünk kitérőt egy olyan országba, ahol a december a legmelegebb évszak, az iskolások ilyenkor élvezik leghosszabban a szünidőt. Ausztrália az európaiaktól tanulta a karácsonyi szokásokat, így nem véletlen, hogy a karácsonyfát műhóval díszítik, és a díszek között szerepel a rénszarvas és a piros köpenybe öltözött Mikulás, akit néha nem is szarvasok, hanem fehér kenguruk röpítenek az égbe. A családok a karácsonyt szívesen töltik a tengerparton, grilleznek vagy hidegen tálalt pácolt főtt sonkát esznek.

Karácsony a nagyvilágban - Receptekkel!

Az édességek közül a legnépszerűbb az ausztrálok nemzeti desszertje, az Anna Pavlova orosz balett táncosról elnevezett nagy, kerek, tejszínhabos, gyümölcsös habcsók, a Pavlova.

Pavlova

Hozzávalók:

  • 4 nagy, szobahőmérsékletű tojás fehérjéje,
  • 1 csésze porcukor,
  • 1 tk. ecet, 1/2 ek. Kukoricakeményítő
  • 1/2 tk. vanília kivonat, 1/2 csésze habtejszín
  • friss gyümölcsök, (eper, málna, kiwi, banán, szeder, stb.),
  • 1 ek. frissen facsart citromlé

A Pavlova elkészítéséhez a sütőt 140°C-re melegítjük elő. A tojásfehérjéket felverve, lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Az elkészült, kemény tojáshabra szórjuk a kukoricalisztet, az ecetet is rápermetezzük, majd spatulával finoman elkeverjük.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek