Így ünnepelnek Amerikában és Angliában

Így ünnepelnek Amerikában és Angliában

A legtöbb karácsonyi film Amerikából érkezik, így talán azzl vagyunk a leginkább tisztában, hogy ott hogy zajlanak az ünnepek. De vajon Angliában hogyan ünnepelnek?

USA

Az Egyesült Államokban vallástól függetlenül szinte mindenki ünnepli a karácsonyt. Számos szokás hasonlít az angolokéhoz, de azért megvannak az amerikai jellegzetességek is. November végén kezdődik a karácsonyi szezon, és január elején ér véget. Az amerikai otthonokat belül és kívül is csodásan feldíszítik – heteken át készül a díszítés, szentestére kell tökéletesnek lennie. A karácsonyfa a ház vagy a lakás központi helyén áll, díszekkel, fényekkel feldíszítve, angyallal a tetején, vagy csillaggal, mely a betlehemi csillagot jelképezi.

A legtöbb otthonban elektromos kandalló helyettesíti az igazit, de a karácsonyi szokás, miszerint harisnyát akasztanak a kandallópárkányra, amelybe a Mikulás hozza az ajándékot, megmaradt. Mikulás egyébként az éj leple alatt érkezik, amíg a gyerekek alszanak, és csak karácsony reggelén pillantják meg az ajándékokat. Van viszont olyan család, ahol szenteste nyitják ki azokat. A gyerekek egy pohár tejet és karácsonyi sütiket raknak ki egy tányérra a Mikulásnak. A becsomagolt ajándékok a fenyőfa mellett állnak, beleértve a háziállatoknak szántakat is. A barátok is adnak egymásnak ajándékot, korábban és azzal a felirattal, hogy csak karácsonykor bonthatják fel a csomagot.

Így ünnepelnek Amerikában és Angliában

A hagyományos karácsonyi ételek Amerikában a töltött pulyka, sonka, marhasült illetve a Yorkshire-puding. Burgonyát, sült zöldségeket és áfonyamártást szolgálnak fel, tonikkal és sherry-vel. Különböző édes péksüteményeket esznek, az egg nog fahéjjal hintve, valamint az ún. nutmeg is nagyon népszerű. A húsok és a desszertek családi receptek szerint készülnek, amelyeknek általában tartják a titkát. Szokás a gyümölcsök, dió, sajtok és csokoládé fogyasztása is.

A hagyományok közé tartozik, hogy az amerikaiak a karácsonyt megelőző vasárnap különleges istentiszteletre mennek, illetve szenteste éjféli misére. A gyertyagyújtás gyermekes családokban korábban történik ezen az estén. Hagyomány a betlehemes játék is.

Nagy-Britannia

A karácsonyi időszak Angliában az adventtel kezdődik: az adventi koszorúk három lila, egy rózsaszín és egy fehér gyertyával készülnek, de a karácsonyi dekorációk sok helyen már előbb is felkerülnek. A Vízkereszttel (január 6.) végződik az ünneplés, és ha a díszítések ezután is fenn maradnak, az balszerencsét jelent. Karácsony estéjén – szenteste – az ajándékok a harisnyákba érkeznek, illetve a karácsonyfa alá, a Mikulás által.

Sok család mond történeteket a gyerekeknek Mikulásról és a rénszarvasról, sőt egyik hagyomány, hogy a rénszarvasnak sárgarépát, a Mikulásnak pedig pitét és sherry-t raknak ki, hogy segítsék az útjukat. Kevés család bontja viszont ki az ajándékokat szenteste. A királyi családban ez a szokás, a legtöbben azonban karácsony első napján nyitják ki ajándékaikat és gyűlnek össze szeretteikkel vacsorára, mely hagyományosan pulyka, áfonyával, paszternákkal, sült burgonyával és az elmaradhatatlan karácsonyi puding.

A templom-látogatás kevésbé népszerű, mint korábban, a királynő beszédének megtekintése a tévében – vagy meghallgatása a rádióban – azonban hagyomány. December 26-a a „Boxing day” vagy „dobozoló nap” - mindig hétfőn tartják, ha nem hétfőre esik, akkor eltolják. Valószínűleg arra utal, hogy egykor a szolgák fadobozt vittek a földesúrnak karácsony után – vagy arra, hogy a templomi persely is doboz alakú volt, melynek tartalmát 26-án a szegényeknek adták.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek