Egészséges finomságok - nem csak karácsonyra

Egészséges finomságok - nem csak karácsonyra

A karácsonyi étkezés az ünnep egyik fénypontja, annál örömtelibb, minél több családtag, rokon, barát ülheti körül az asztalt. Már hetekkel korábban elkezdődik az ünnepi készülődés; örömöt akarunk, és ha figyelünk egymásra, örömöt tudunk szerezni, mert tudjuk, ki mire vágyik, minek örülne. Az ajándék értékét nem az ára, hanem a szeretet adja, amivel készítettük.

Ha nem tudunk mindent a fa alá varázsolni, amit elgondoltunk, ne keseregjünk. A családban a legnagyobb gazdagság a megértés és az összetartozás.

A szépen megterített asztallal, az ízletes finom ételekkel családunknak, barátainknak szerzünk örömet. Az ünnepi ételek illata, a közösen elfogyasztott vacsora pedig felidézi gyermekkorunk régvolt karácsonyait.

Ünnepi fogások

Sok helyen, a hagyományokhoz ragaszkodva, minden évben ugyanazokat az ételeket készítik, mások valami újjal, különlegessel szeretnék meglepni a családot. Ilyenkor recepteket cserélnek, szakácskönyveket bújnak, hogy valami alkalomhoz illő ételt tehessenek az asztalra.

A hagyományos karácsonyi ételek halból, pulykából, vadhúsból, dióból, mákból, almából stb. készülnek. A mák a bőséget, a dió és az alma az összetartozást jelképezi. Régen a családfő karácsonyeste annyi gerezdre szelt fel egy piros almát, hogy minden családtagnak jusson egy szelet: ez jelképezte az összetartozást.

Egészséges finomságok - nem csak karácsonyraA legtöbb családban nem maradhat el az ünnepi fogások közül a borleves, a mákos guba, a töltött pulyka vagy a halászlé. Az ünnepi lakoma miatt azok se érezzenek bűntudatot, akik a rántott halhoz, vagy a töltött káposztához ragaszkodnak. Az élethez az is hozzátartozik, hogy tudjunk ünnepelni kedvünk szerint, ilyenkor olyanokat is ehetünk, amit egyébként csak ritkán fogyasztunk.

A halak nem csak karácsonykor, hanem egész évben többször szerepelhetnének az étrendünkben, mert a halak, elsősorban a tengeri halak fogyasztásával értékes eszenciális (omega 3) zsírsavakat juttatunk be a szervezetünkbe. Az amerikai táplálkozási ajánlás - az egészségre kifejtett kedvező hatása miatt - hetente két alkalommal hal - elsősorban zsíros tengeri hal - fogyasztását javasolja.

Az édesvízi halak közül a busa, a csuka, a harcsa, a süllő tartalmaz jelentősebb mennyiségben eszenciális zsírsavakat.

Jó lenne, ha a dió - kitűnő zsírsavösszetételére való tekintettel - nem csak karácsonykor vagy alkalmanként, süteményekben kerülne elénk, hanem rendszeresen, naponta ennénk 1-2 szemmel. Sajtokkal együtt fogyasztva kitűnő záró fogás lehet.

Figyelni kell azonban, hogy az ételkészítésnél ne használjunk túl sok zsiradékot, s csökkentsük a só és a cukor mennyiségét is. A vajkrémes torták helyett készítsünk gyümölcstortát, s a süteményeket ne szórjuk be vastagon porcukorral. Kínáljunk többféle nyers salátát, és sok gyümölcsöt. Étkezések között csak a gyümölcstál kínáltassa magát, mert ha hajlamosak vagyunk a nassolásra, biztosan elcsábulunk.

Miért a csokoládé?

Egészséges finomságok - nem csak karácsonyraA karácsonyhoz a fenyő- és a csokoládéillat is hozzátartozik. Könnyebb szívvel élvezhetjük a finom csokoládét, ha arra gondolunk, hogy az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a csokoládé és más, kakaóból készült termékek fogyasztásának kedvező táplálkozás-élettani hatása van. A csokoládé igen erős antioxidáns tulajdonságú polifenolokat tartalmaz, melyek javítják a koleszterin-anyagcserét, a tanulási képességet, valamint a rövid és a hosszú távú memóriát. (Az antioxidánsok közömbösítik a szervezetben fölös mennyisében keletkező, károsodást előidéző szabad gyököket.)

A fekete csokoládé antioxidáns hatása kétszer akkora, mint a tejcsokoládéé, és jobb antioxidánsforrás, mint a szőlő, a szilva vagy a földieper. Néhány országban a táplálkozási ajánlások a feketecsokoládé rendszeres fogyasztását javasolják.

Élvezzük gondtalanul, de ne mértéktelenül az ünnepi fogásokat

Az ünnep nem állhat egész napos evés-ivásból, mert a mértéktelenség következményeként könnyen felszedhetünk néhány kilót. Az étkezések karácsonykor ünnepélyesebbek, mint hétköznapokon; nemcsak az ételsor, hanem a szépen terített asztal is emeli a hangulatot. Régen hittek a karácsonyi ételek és a karácsonyi abrosz varázserejében, bőséget, egészséget hozott. Mindkettőre szükségünk lenne.

Abban legtöbben egyetértenek, hogy a jó bor, esetenként a pezsgő, az ünnepi asztalra való, az ételek íze, zamata jobban érvényesül, ha a megfelelő ételhez a hozzá illő bort kínáljuk. Az előételekhez a száraz, világos borok illenek jobban, a vadhúsokhoz a vörösborok, a halételekhez a száraz fehérborok, de a halászléhez a vörösbor megy jobban. A bor - mértékkel fogyasztva - emeli az ünnep hangulatát, gyermekeknek azonban minden cseppje ártalmas. Az étkezésekhez kapcsolódó, mérsékelt, kulturált borfogyasztás növeli az étvágyat, oldja a feszültséget, csökkenti a fáradtságérzést. Ne vegye azonban a kezébe a poharat, akinek már adódott alkoholprobléma a családjában, vagy aki volán mögé ül. A kulturált borfogyasztást nem szabad összetéveszteni a mértéktelen alkoholizálással, ami károsítja a központi idegrendszert, a májat, a szívet, és megnöveli a daganatos megbetegedések előfordulását, testi és szellemi károsodáshoz vezet.

Miért a vörösbor?

Jóllehet borkúrával régebben sokféle betegséget kezeltek, az utóbbi években - főleg francia adatok alapján - figyeltek fel arra, hogy a mérsékelt bor-, elsősorban vörösborfogyasztás csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát. Franciaországban a szívbetegség okozta halálozás sokkal kisebb, mint a hasonló fejlettségű országokban, annak ellenére, hogy a kockázati tényezők gyakorisága ugyanolyan. A különbséget azzal magyarázták, hogy sokkal nagyobb az egy főre jutó borfogyasztás. A vörösbor összetevői közül a flavonoidokat tartják a jótékony hatás hordozóinak. Természetesen más forrásból is hozzájuthatunk flavonoid típusú antioxidánsokhoz, de úgy tartják, hogy a borral felvett flavonoidok emészthetősége és felszívódása nagyságrendekkel jobb. Ma a kakaó mellett a vörösbort tartják a legjobb flavonoidforrásnak.

Ugyancsak francia kutatók számoltak be arról, hogy jobbak az olyan idős emberek szellemi képességei, akik mérsékelt mennyiségben fogyasztanak vörösbort, mint akik nem.

Milyen mennyiség tekinthető mérsékelt fogyasztásnak?

Férfiak számára napi 2 ital, nők számára napi 1 ital a megengedhető mennyiség. 1 ital 10-14 g alkohol fogyasztását jelenti.

1 ital nem több, mint 1dl bor.

Egy csésze tea

Évekkel ezelőtt Szingapúrban, egy elegáns fogadáson, ahol alkoholos ital egyáltalán nem szerepelt, minden fogás után zöld teát szolgáltak fel, azzal a céllal, hogy az emésztést segítve, gond nélkül végigehessük az egymást követő ételek sorát. A zöld tea ugyanúgy, mint a fekete tea is, nemcsak az emésztést segíti, hanem kitűnő flavonoidforrás, a szellemi képességekre kifejtett kedvező hatása a vörösboréval vetekszik. A hatás nem függ össze a tea koffeintartalmával. Érdemes lenne kipróbálni, és az ünnepi fogások között 1-1 dl finom (esetleg szegfűszeggel vagy fahéjjal is ízesített) teával kedveskedni. Antioxidáns hatása - rendszeres fogyasztás esetén - a krónikus megbetegedések megelőzésében is számottevő.

A karácsony meleg hangulatú ünnepének ízlésformáló hatása is van. Gyermekeink most ismerik meg az ajándékozás örömét, hogy ajándékot nem csak kapni, hanem adni is jó. Jó, ha ilyenkor senki sincs távol, együtt van a család, és derűs, jókedvű, egymást értő emberek vidám beszélgetése teszi emlékezetessé az együtt eltöltött ünnepeket. Ha igazán boldog, bensőséges - nem csak külsőségeiben csillogó - családi ünnepet sikerül varázsolnunk, gyermekeink felnőttként maguk is ilyet kívánnak majd szeretteiknek megteremteni.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek