Édes élet külföldön - Karácsonyi sütemények a világban

Édes élet külföldön - Karácsonyi sütemények a világban

A magyar családok karácsonya szinte elképzelhetetlen bejgli és szaloncukor nélkül. Más nemzeteknek is megvannak a maguk jellegzetes édességei – kóstoljunk bele!

Ahogyan nálunk, úgy karácsony táján más országokban is előkerülnek a nagymamák receptes könyvei, tele finomabbnál finomabb édességekkel…

Anglia

Ha máshonnan nem is, de a filmekből mindannyian ismerjük a nevezetes karácsonyi pudingot, amelynek fő alapanyagai a marhafaggyú, a mazsola, az aszalt gyümölcsök, a liszt és a zsemlemorzsa, a fűszerek közül pedig a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió.

Édes élet külföldön - Karácsonyi sütemények a világban

Egy népi hagyomány szerint, aki karácsonytól szilveszterig 13 adag karácsonyi pudingot képes megenni 13 különböző helyen, annak szerencsés lesz a következő éve.

Skócia

A skótok puding helyett karácsonyi palacsintával ünnepelnek, amely vaj, tej, liszt, cukor, kandírozott és szárított gyümölcsök felhasználásával készül, kis tallérok formájában. Tálaláskor vaníliakrémmel öntik le és tejszínhabbal díszítik a palacsintákat.

Franciaország

A legnevezetesebb sütemény a Buche de noel, amit mi karácsonyi fatörzsként ismerünk. Az alapja egy rummal ízesített piskóta, amelybe vajból, cukorból és tojásból készült, kakaóval és narancshéjjal ízesített krémet töltenek.

Németország

A legfőbb karácsonyi desszert a Stollen, ami kinézetre pedig leginkább a briósra hasonlít. A kelt tésztába vaníliát, valamint kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, majd az egészet rummal ízesítik.

Szintén híres a németek gyümölcskenyere. A cukorból, lisztből, margarinból készült élesztős tésztához mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöket adnak.

Olaszország

Az ünnepi édességek választéka igen színes. Különösen Nápolyban kedvelt a roccocco keksz, ami egy kemény mandulás sütemény: ezt fogyasztáskor vörösborba (mégpedig a hagyomány szerint a Lacrima de Gesu-ba, Jézus könnyeibe) mártogatják.

A struffoli a mi bejglinkhez hasonlít leginkább. A tojás, cukor, liszt, citrom- és narancshéj, valamint kevés alkohol felhasználásával készült tésztát, mint a nudlit, kisütik, majd leöntik egy narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal. Kandírozott gyümölcsökkel is megszórják.

A pan papato egy zsemle formájú, dióból, mandulából, mogyoróból és mézből készült csokoládés sütemény.
A penettone kerek formájú, mazsolás, kandírozott gyümölcsös desszert.

Dánia

A dánoknál a tejberizs a legfőbb karácsonyi desszert, amelynek az adja az ünnepi jellegét, hogy beletesznek egy mandulaszemet is: aki megtalálja, az egy szerencsemalacot kap ajándékba.

Norvégia

A mézes-mandulás aprósütemény pikáns ízét a gyömbér, az ánizs és a fahéj adja. Híres a karácsonyi tallérjuk is, ez a mandulával megszórt vaníliás sütemény.

Horvátország

Nevezetes a likőrös fánk (fritule), amit sóval, citromhéjjal és pálinkával ízesítenek.

Forrás: MDOSZ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek