Borleves pirított mandulával - Karácsonyi menü
A borleves egy hagyományosan karácsonyi étel. Nem annyira elterjed, mint a halászlé. Férjem családjában elképzelhetetlen halászlé nélkül a karácsony, pedig nem mindenki szereti. Most azoknak szeretnék kedvezni, akik valami mást, mégis hagyományossal szeretnének kedveskedni szeretteiknek szenteste.
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 4 evőkanál cukor
- ½ liter Tokaji aszú
- 3 dl víz
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál liszt
- vágott mandula
Első lépésként a bort, cukrot, citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat összeforraljuk. Egy lábasban kikeverjük a tojást a liszttel, és lassan adagoljuk hozzá a vizet, hogy csomómentes legyen. Ha ezzel megvagyunk, feltesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük az előzőleg elkészített forralt bort. Addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát. Tálalásnál ezt szórjuk a tetejére.
Tipp! Akár csészében, akár tányérban tálaljuk, pirított mandula helyett díszíthetjük tejszínhabbal is.
Jó tudni! A Tokaji aszú, még ha csak 3 puttonyost választunk is, édes, magasabb cukortartalmú, mint egy száraz fehér bor. Akinek figyelnie kell erre, nyugodtan használjon bármilyen fehérbort, illetve csökkentheti a hozzáadott cukrot, vagy lecserélheti nyírfacukorra.
Ünnepi menünk második fogását itt nézheti meg!
A hozzá való salátát pedig itt!
Tápérték (100 g):
|
Fehérbor |
Tojás |
Fehérliszt |
Cukor |
Energia |
82 kcal |
143 kcal
|
370 kcal |
390 kcal |
Fehérje |
0 g |
12,6 g |
12,3 g |
0 g |
Zsír |
0 g |
9,5 g |
1,3 g |
0 g |
Szénhidrát |
2,6 g |
1,8 g |
76,3 g |
99,9 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

