Borleves pirított mandulával - Karácsonyi menü

Borleves pirított mandulával - Karácsonyi menü

A borleves egy hagyományosan karácsonyi étel. Nem annyira elterjed, mint a halászlé. Férjem családjában elképzelhetetlen halászlé nélkül a karácsony, pedig nem mindenki szereti. Most azoknak szeretnék kedvezni, akik valami mást, mégis hagyományossal szeretnének kedveskedni szeretteiknek szenteste.

Hozzávalók:

  • 2 egész tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • ½ liter Tokaji aszú
  • 3 dl víz
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • ½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál liszt
  • vágott mandula

Első lépésként a bort, cukrot, citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat összeforraljuk. Egy lábasban kikeverjük a tojást a liszttel, és lassan adagoljuk hozzá a vizet, hogy csomómentes legyen. Ha ezzel megvagyunk, feltesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük az előzőleg elkészített forralt bort. Addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát. Tálalásnál ezt szórjuk a tetejére.

Borleves pirított mandulával - Karácsonyi menü

Tipp! Akár csészében, akár tányérban tálaljuk, pirított mandula helyett díszíthetjük tejszínhabbal is.

Jó tudni! A Tokaji aszú, még ha csak 3 puttonyost választunk is, édes, magasabb cukortartalmú, mint egy száraz fehér bor. Akinek figyelnie kell erre, nyugodtan használjon bármilyen fehérbort, illetve csökkentheti a hozzáadott cukrot, vagy lecserélheti nyírfacukorra.

Ünnepi menünk második fogását itt nézheti meg!

A hozzá való salátát pedig itt!

Desszert

Tápérték (100 g):

 

Fehérbor

Tojás

Fehérliszt

Cukor

Energia

82 kcal

143 kcal

 

370 kcal

390 kcal

Fehérje

0 g

12,6 g

12,3 g

0 g

Zsír

0 g

9,5 g

1,3 g

0 g

Szénhidrát

2,6 g

1,8 g

76,3 g

99,9 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek