Alkohol: csak mértékkel!

Alkohol: csak mértékkel!

Különösen szilveszterkor szívesen megiszunk egy-két pohárkával az ünnepre való tekintettel. Ez önmagában nem is baj, hiszen köztudott, hogy az alkohol oldottabbá tesz, felszabadít, és hozzájárul az ünnepélyességhez. Ám hiba, ha a jó hangulatot csupán az alkoholtól várjuk! Ha van kedvünk, koccintsunk, de tartsuk meg a mértéket!

Az etilalkohol színtelen, kellemes illatú, égető ízű, illékony és gyúlékony folyadék, amely a cukortartalmú növényi és állati nedveknek az élesztőgombák okozta erjedésekor keletkezik. Vigyázat, az alkohol hizlal! Ugyanis nagy az energiasűrűsége: 1 grammja 7,1 kcal energiát ad a szervezetnek. (Összehasonlításul, a fő tápanyagok jellemzői: 1 g fehérjéből és 1 g szénhidrátból 4,1 kcal, 1 g zsiradékból 9,3 kcal energia szabadul fel a szervezetben.)

Alkohol: csak mértékkel!

Az alkohol már a száj nyálkahártyáján keresztül elkezd felszívódni, majd a gyomor és a vékonybél falán keresztül kerül a véráramba. Eloszlik a testfolyadékokban, bekerül az agyba, a méhlepényen keresztül a magzathoz is eljut! Az alkohol lebontása alapvetően a májban történik.

Hogyan hat?

Az alkohol azonnal hat. Fogyasztása során növekedhet, de le is csökkenhet a szív ritmusa, kitágulnak a bőrben lévő hajszálerek, csökken a testhőmérséklet, fokozódik az étvágy, romlik a mozgáskoordináció, növekszik a reakcióidő. Erőteljes vízhajtó hatása befolyásolja a szervezet ásványianyag-háztartását.

Ma már azonban egyre több szó esik az alkohol jótékony hatásáról is, már ami a vörösbort illeti. A vörösborban nagy mennyiségben megtalálhatóak az antioxidánsok egy csoportját képező polifenolok. Ezek megakadályozzák a koleszterin lerakódását az érfalakon. Fontos tudnunk, hogy a polifenolok jelenléte nem az alkoholnak, hanem a kékszőlőnek köszönhető, tehát a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében nem általában alkoholos italt, hanem vörösbort érdemes fogyasztanunk.

Nagy mennyiségben az alkohol ittas állapotot, zavarodottságot, botladozó beszédet, torzult látást eredményez. Még több pohár légzési nehézségeket, általános érzéketlenséget és eszméletvesztést okoz, szélsőséges esetekben pedig légzésbénulásból vagy keringési zavarból eredő halált. Ami a pszichikai következményeket illeti, az alkohol a központi idegrendszerben fejti ki a hatását, ahol gátolja az idegrendszeri folyamatokat, például az információáramlást.

Mennyit ihatunk?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa húsz éven felüli felnőtteknél negyven gramm tiszta szesz: ez egy adag whiskynek, két pohár bornak vagy másfél üveg sörnek felel meg. A legújabb ajánlások azonban még szigorúbbak: ezek szerint férfiaknak naponta maximum 20, nőknek maximum 10 gramm alkohol elfogyasztása ajánlott. Ez férfiak esetében 4 dl sört, 2 dl bort vagy 4 cl égetett szeszesitalt, nők esetében ennek felét jelenti.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek