Afrikai harcsafilé besamel mártásban - Egészségséf
A pontyot, keszeget, harcsát nem nagyon szeretik a gyereke. Bár már nem vagyok gyerek, így vagyok ezzel én is. Viszont sok fontos vitamin, nyomelem van benne, ami fontos. A kedvenc halasomnál rátaláltam a nyúzott afrikai harcsafilére, melynek alig érezhető hal íze van. Ha ezt ráadásul egy fűszeres besamel mártásban főzzük meg, még finomabb.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 1 darab (kb. 40-50 dkg) nyúzott harcsafilé
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 dl főzőtejszín
- tej
- só, bors, oregano, kakukkfű, bazsalikom, majoránna
Először vágjuk fel a halat kockákra, mint ha pörköltet készítenénk. Utána egy teflonos edényben olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a lisztet, kicsit pirítsuk meg, majd lassan adagolva adjuk hozzá a tejszínt. Ez még így elég sűrű lesz, ezért tovább hígítjuk tejjel. Vigyázzunk, hogy csomómentes legyen! Fűszerezzük ízlés szerint, majd tegyük bele a felkockázott halat. Fedjük le, és tegyük közepes lángra. Kb. 15 perc alatt készre párolódik.
Tipp! Lazaccal, tonhallal is készíthető. Köretnek adhatunk mellé rizst, főtt burgonyát, párolt zöldséget. Én vajban párolt sárgarépával szeretem a legjobban.
Jó tudni! A halasnál kapható Magyarországon tenyésztett afrikai harcsafilé. Ezt én jobban szeretem, mint bármelyik fagyasztott halat. Ha még sem tudunk frisset venni, akkor természetesen a fagyasztott is jó, hűtőben engedjük fel, utána a munkamenet már megegyezik. Azt viszont jó tudni, hogy a felengedett hal könnyebben morzsolódik. Vissza nem fagyasztható!
Tápérték (100 g):
|
Harcsa |
Főzőtejszín 10 %-os |
Liszt (fehér) |
Vaj |
Tej (1,5 %-os) |
Energia |
95 kcal |
120 kcal |
370 kcal |
746 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
16,4 g |
3,2 g |
12,3 g |
0,4 g |
3 g |
Zsír |
2,8 g |
10 g |
1,3 g |
80 g |
1,5 g |
Szénhidrát |
0 g |
4,3 g |
76,3 g |
0,5 g |
4,7 g |