Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Nyárfarügy

A nyárfa (Populus) a fűzfafélék (Salicaceae) családjának egyik nemzetsége mintegy 30 fajjal.

A magyarországi „tiszta” és keverék nyárfafajok első monográfiáját Gombocz Endre állította össze 1908-ban, A Populus-nem monográfiája címen. A munka bővített kiadását húsz évvel később ugyanő adta közre.

Jellemzői

15–50 méteresre is megnő, törzsének átmérője elérheti a 2,5 métert. A fiatal fák kérge sima, színe a fehértől zöldesig vagy sötétszürkéig bármilyen lehet. Néhány faj kérge öregkorára mélyen barázdálódik.

A levelek mérete még az egyes fákon is nagyon eltérő lehet: a kis levelek főként az oldalágakon, a nagyobbak az erősebb ágakon nőnek. Sok faj levelei ősszel sárgára vagy világos arany árnyalatúvá színeződnek. A levelek rombusz alakúak, a szélük karéjos vagy fogas, a nyelük hosszú.

Virágai a sallangos murvalevelek hónaljában ülnek, laza barkavirágzatban.

Felhasználása

Fája nem túl jó minőségű puhafa, amiből használati eszközöket, dobozokat, gyufát, papírt készítenek. Egyes nyárfafajokat homokos-szikes területeken erdőtelepítésre használnak talaj-előkészítőnek.

Gyógyhatása

A rügytea nyálkaoldó és vizelethajtó hatású. A rügy balzsamanyaga zsírban vagy faggyúban kiolvasztva ajakra, égésre, fagyásra, aranyeres daganatokra, hajápolásra használható.