Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Hidrasztisz

A hidrasztisz, avagy a kanadai aranygyökér (Hydrastis canadensis) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjének boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó növényfaj.

Jellemzői

Az Észak-Amerikából származó növény szára 30–40 cm hosszú, végén szétterülő levelekkel. Apró, piros virága a virágzati tengely végén helyezkedik el. Aranysárga színű allevelei vízszintesen terülnek el, gyökerei vékonyak. Íze nagyon keserű.

 

Felhasználása

A kanadai aranygyökér hatékony a vénás keringési elégtelenség okozta panaszok kezelésére, különösképpen a nőgyógyászatban (menstruációk közötti vérzéseknél). Gyakran más, vénákra ható növényekkel, például az őszi csodamogyoróval együtt, az aranyér, a visszeres panaszok és a lábfájás kezelésére is alkalmazható.

A kanadai aranygyökér nagy mennyiségben mérgező, magas vérnyomást és idegrendszeri görcsöket okoz, ezért a növény csak orvosi rendeletre használható!

Gyógyhatása

A növény összetevőinek vérzéscsillapító és vérnyomást emelő hatása (amint a legújabb kutatások is bizonyították) régóta ismert. A benne található alkaloidok szüléskor elősegítik a méh izomzatának összehúzódását. Hatással van az immunrendszerre, emeli az immunglobulinok szintjét.

A növény továbbá éredény szűkítő, görcsoldó, összehúzó hatású hatású. Antibiotikum, immunrendszer-stimuláló, nőgyógyászati problémák esetén is használható. Forrázata vagy tinktúrája antibiotikumként fertőző hasmenés ellen, valamint gyomor- és bélpanaszokra, immunrendszer-serkentőként, menstruációs folyás és szülés utáni vérzés megállítására alkalmazható. Az epekiválasztás megkönnyítésével emésztésserkentő hatása is van.

Hidrasztisz ellenjavallat

Terhes nők ne használják méhösszehúzódást serkentő hatása miatt! Magas vérnyomásban szenvedők, szívbetegek, cukorbetegek, glaukómások számára is ellenjavallt! Vigyázat: vérpipaccsal hamisítható, ami hasmenést, hányást, szédülést okoz!