Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Alma

Az alma egy gyümölcs, illetve az azt termő almafa (Malus domestica) rövidebb neve. Az almafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Az almafa termése gömbölyded, két végén bemélyedés található. A felső mélyedésből ered a rövid kocsány, ezzel csüng a fán. A másik mélyedés öt apró, elszáradt csészelevelet rejt.

Az alma viaszos héja a jóízű gyümölcshúst veszi körül. Ezen belül öt hártyás rekeszben ülnek a magvak. Az ilyen termést nevezzük almatermésnek.

Felhasználás

Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes süteménye az almáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja. Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. Alkalmas bor és pálinka készítésére is. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.

Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle.

Felhasználása

Virág

Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítőiként díszítésre. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőlük.

Gyümölcs

Fogyasztható frissen gyümölcsként, befőzve leves-, kompotként, vagy desszerként, fagyasztva, gyümölcs lé ként, erjesztés után lefőzve pálinkaként, aszalva rágcsálni való, ételekbe kiegészítő anyagként, sütemények ízesítésére.

Gyógyhatása

Hasmenés, székrekedés, szívbetegség, szívgörcs, rák, cukorbetegség, ólommérgezés, sebfertőzés. Az alma héját is együk meg a benne rejlő sokféle gyógyító hatás miatt. A zöld almákban több energia rejlik. Sebfertőzés elkerülésére az almalevél antibiotikum tartalma miatt sebek előkezelésére a lemosásig, vagy a bekötésig jól használható.

Ellenjavallat

Kerüljük az almamag fogyasztását, mert a benne található cianid mérgező hatású!