Zöldségek inkognitóban - Hogyan verjük át a gyereket?

Zöldségek inkognitóban - Hogyan verjük át a gyereket?

Pár hónapja fénysebességgel terjedt a neten egy videó, amiben egy magyar kislánynak csokit kínálnak, de ő elutasítja, mert inkább a brokkolit szeretné megenni. A legtöbb gyerek azonban fordítva működik, és a szülőknek mindenféle trükköket kell bevetnie, hogy egészséges étel is kerüljön a gyerekbendőbe. Most ehhez adunk egy kis segítséget.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) felméréseiből világosan kiderül, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mértéke messze elmarad az ideálistól nem csak a gyerekek, de a szüleik esetében is.

A jó példa

Talán már közhely, de ha azt szeretnénk, hogy gyerekünk egészségesen étkezzen, akkor nekünk, szülőknek is egészségesen kell étkeznünk. A jó otthoni példánál nincs erősebb eszközünk. Így is biztos, hogy néha ellenáll egy-egy vitaminbomba zöldségfalatnak, hosszú távon azonban ő is lemásolja majd az otthoni mintát.

Nem étkeztek egészségesen? Sosem késő ezen változtatni!

Ételek „álruhában”

Persze van, hogy a jó példa se segít, és egyik nap a gyerekünk, aki addig két pofára zabálta a párolt brokkolit, elutasítja ezt a híres “superfood”-ot. Mit tegyünk ilyenkor? Elő az álruhákkal! Nem szép dolog megtéveszteni a gyereket, de ez ebben az esetben belefér, hiszen az ő érdekeit szolgáljuk vele. Egy gyereknapi kerti vagy nem kerti „mókánál” is alkalmazhatjuk ezeket a fogásokat.

Zöldségek inkognitóban - Hogyan verjük át a gyereket?

Legyünk fasírtban!

Az egyik legbeváltabb álcázási forma a fasírt. Egy fasírtszerű dologba bármit el lehet rejteni, még a legrettegettebb zöldségeket is. Brokkoli, cukkini, spenót, cékla, borsó… a lista végtelen. A receptek között most egy céklás példát mutatunk be.

Palacsinta és muffin

Egy másik remek álgúnya az édességnek való álcázás. Erre egy klasszikus példa a banán palacsintaként való megjelenítése, a babacsinta. (Mert bármilyen furcsa, de vannak gyerekek, akik nem szeretik a banánt.) 1 banánhoz, 1 tojás és 1 evőkanál liszt vagy zabpehely kell, és már kész is a tészta, amit kevés olajon kisütünk. Más gyümölcsökkel is el lehet játszani ugyanezt kis módosításokkal. A másik álca édességforma a muffin, ami szintén képes elnyelni bármit. Receptjeink között most egy répás verziót írunk le.

Éljen a pizza(szerűség)!

Már a páréves gyerekek is imádják a pizzát. Ez szintén remek álca lehet. Ha el szeretnénk kerülni azt, hogy levegye a feltétet a tésztáról, és csak a lisztes tésztát majszolja, akkor rejtsünk már a tésztába is valami egészségeset. A receptek között megtalálható cukkinis lepény is nagyon hasonlít egy pizzához, és tele van egészséggel!

Hamarosan jövünk konkrét receptekkel!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek