Viszkető veszélyek – oltással a bárányhimlő ellen

Viszkető veszélyek – oltással a bárányhimlő ellen

A bárányhimlőről szinte mindenkinek van egy története, hallottunk a gyerekkori hősiességről, az odaadó ápolásról, és a himlő rémséges szövődményeiről. A betegség általában tünetmentesen és spontán gyógyul, azonban néha maradandó szövődményeket okoz, ami – a Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szerint – védőoltással megelőzhető lenne.

A bárányhimlő egy rendkívül fertőző vírusos betegség, melyet a varicella nevezetű vírus okoz. A emberek többsége már gyermekkorában elkapja, hiszen közösségben, bölcsődében, óvodában cseppfertőzéssel gyorsan terjed, 3-10 éves kor között a legjellemzőbb, de 15 éves korig sem számít ritkaságnak. A betegség spontán, az esetek többségében jól gyógyul, de szövődményei bármely életkorban előfordulhatnak. Aki átesik a bárányhimlőn, általában egy életre védettséget szerez, kivéve, ha első alkalommal túl korai életszakaszban vagy csak nagyon enyhe formában kapta el. A vírus képes megbújni a szervezetben, és évekkel később aktiválódni, felnőttkori övsömört okozni.

Viszkető veszélyek – oltással a bárányhimlő ellen

A bárányhimlő tünetei

  • láz
  • kis piros pattanások az arcon, fejbőrön, törzsön, hason
  • néhány nap múlva kiütések az egész testen
  • hólyagok a szájban, nyálkahártyán
  • étvágytalanság
  • víztiszta folyadék a hólyagokban
  • a hólyagok közepe behúzódik
  • a hólyagok helyén barnás-fekete pörkök
  • viszketés

A megállíthatatlan vírus

A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed, a beteggel való közvetlen érintkezés során, illetve a testnedvei útján. A nem védett személy elkaphatja attól is, ha megsimogat egy övsömörös beteget. A varicella mégis a zárt gyerekközösségekben a leggyakoribb. Lappangási ideje 14-21 nap, ennek elején még nem fertőz, de a hólyagok megjelenése előtt 1-2 nappal már igen, egészen addig, amíg a hólyagok helyén megjelenő pörkök le nem esnek. Elég tehát annyi is, hogy a még tünetmentes gyerek rátüsszentsen társára és átadja a fertőzést. A kiütések először pattanásokra hasonlítanak, majd víztiszta folyadékkal telnek fel, a közepük kicsit behúzódik. A folyadék később zavarossá válik, majd a hólyagok helyett barnás pörkök jönnek létre, amelyek 1-2 hét alatt leesnek, eltűnnek. A kiütések nagyon viszketnek, kellemetlenek, de ha a beteg meg tudja állni a vakarózást, szépen gyógyulnak. Láz általában ez első héten jelentkezik, ha nem alakul ki szövődmény, később már nem jellemző.

Nem jobb elkapni!

A „Védőoltással a Bárányhimlő Ellen” program sajtótájékoztatóján dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a bárányhimlővel kapcsolatban tévhitek terjedtek el, illetve jellemző a betegséggel kapcsolatos információhiány.

Az például, hogy jó lenne „természetes védettséget szerezni” nem igaz, a megállapítás csupán azon a megfigyelésen alapszik, hogy gyermekkorban kisebb az esélye a szövődmények kialakulásának, serdülő- vagy felnőttkorban, illetve várandósan a bárányhimlő nagy kockázattal jár. A betegek mintegy 2-6 százalékánál különböző szövődményeket okozhat, és ritkán halálos kimenetelű is lehet. A leggyakoribb szövődmény a hólyagok elvakarása miatt alakul ki, a bőr és lágyrész fertőzése (ótvar) tapasztalható. Ritka esetekben jelentkezhet tüdő- és májgyulladás, vagy a kisagyat érintő agyvelőgyulladás. Ennél is ritkább, ám sokkal súlyosabb szövődménye lehet a bárányhimlőnek a nagyagyat érintő agyvelőgyulladás;  a Reye-szindróma (gyulladás és duzzanat az agyban, elfajulás a májban); illetve neurológiai elváltozásokhoz is vezethet. A vírus a szervezetben maradva később övsömört okozhat.

Hogyan gyógyítsuk a bárányhimlőst?

A láz, illetve az első hólyagok megjelenésekor a betegnek ágynyugalomra van szüksége, a közösségtől mindenképpen távol kell tartani. A kiütésekre kenni semmit nem szabad (rázókeveréket sem!), szárazon kell őket tartani, ha nagyon viszketnek, egy kis hintőporral kissé enyhíthetőek a panaszok. A gyerek (és a biztonság kedvéért a felnőtt) körmeit rövidre kell vágni, hogy lehetőleg ne tudja elkaparni a kiütéseket, érdemes tisztán tartani őket, nehogy a hólyagok elfertőződjenek. A pattanások gyorsabban gyógyulnak, ha szobahőmérsékleten szellőznek, ne fedjük, ne takarjuk le. A kádban ücsörgés a betegség lefolyása alatt tilos, de tusolni, hajat mosni szabad, akár naponta kétszer is, így tisztán tartható a bőr, könnyebb megelőzni a fertőzéseket. A törölközővel a bőrt és a fejbőrt nem szabad dörzsölni, óvatosan rányomva kell leszárítani a nedvességet. Ha a beteg már jobban érzi magát, nem lázas, egy-egy rövidebb sétát tehet a szabad levegőn, nem kell két-három hétre szobafogságra ítélni. A hólyagok pörkösödése után a kint töltött idő növelhető, de közösségbe csak teljes gyógyulás után szabad menni.

Megelőzés oltással

A bárányhimlőt egyetlen módon lehet megelőzni: oltással. „Bölcsődébe, óvodába kerülve szinte mindegyik beoltatlan gyermek megkapja a betegséget, ami gyorsan járványok kialakulásához vezethet. Azokban a praxisokban, ahol magas a bárányhimlő elleni átoltottság, szinte teljesen megszűnt, vagy évi egy-két esetre csökkent a megbetegedések száma.

Viszkető veszélyek – oltással a bárányhimlő ellen

A szabályoknak megfelelően beadott bárányhimlő elleni védőoltás a betegség és a veszélyes szövődmények elleni védekezés leghatékonyabb eszköze – mutatott rá a megelőzés fontosságára dr. Muzsay Géza. A szakember szerint lehetőleg egyéves kor után, de közösségbe kerülés előtt mindenképp ajánlott beoltani a gyermekeket. A két adagból álló oltás már 9 hónapos kortól adható, de az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) ajánlása szerint a legideálisabb a gyermekeknek 16-18 hónapos korban beadatni, minimum 6 hét különbséggel. Fontos hangsúlyozni, hogy a vírus nem csak gyermekeket fertőzhet meg. Akik gyermekkorban nem fertőződnek meg, felnőttkorban még fogékonyak lehetnek rá: ez a magyar felnőtt lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti. Ráadásul a felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és több kockázattal jár, az orvos szerint érdemes védőoltással védekezni.

Szinte mindenki elkapja

Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Az OEK adatai alapján 3-5 éveseket támad meg a leggyakrabban, de az óvodáskor végére a gyermekek közel 90 százaléka átesik rajta. A regisztrált bárányhimlős esetek száma itthon 30-40 ezer évente; a szövődményes megbetegedések közül 300-400 kórházi kezeléssel végződik. E fertőző betegség  megelőzésére hívja fel a figyelmet a március elején elindított „Védőoltással a Bárányhimlő Ellen” Program. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja az információs kampányt, amelyben részletes tájékoztatást kaphatunk a betegségről. A kampánnyal az óvodás gyermekek szülei az óvodákban, mások a www.baranyhimlo.hu információs portálon találkozhatnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek