Vigyázat, pollenszezon!

Vigyázat, pollenszezon!

Beköszöntött a tavasz, megkezdődött a pollenszezon. Korábban biztosan tudhattuk, hogy az év melyik szakában mely növényektől kell tartanunk, ám mára ez a pollennaptár a klímaváltozás miatt eltolódott, és évről évre másként alakul. Kövessük figyelemmel az ÁNTSZ naprakész jelentéseit!

Az allergiás rinitisz, azaz a szénanátha a gyermekek 5 és a felnőttek 15 százalékát érinti. Az allergén (jelen esetben a pollen) hatására hisztamin szabadul fel a szervezetben, és ez a megfázáshoz hasonló tüneteket okoz: viszket és bedugul, vagy éppen folyik az orrunk, viszket a garatunk és a szemünk, könnyezünk.

Az allergia kezelése történhet az allergén kerülésével, kiiktatásával, a tünetek vagy az okok megszüntetésével. Ez utóbbit hívjuk immunterápiának: sajnos csupán azoknál alkalmazható, akik csak egy vagy két növény pollenjeire érzékenyek. (A 3–5 évig tartó kezelés során fokozatosan hozzászoktatják az immunrendszert az egyre nagyobb dózisban adagolt pollenkoncentrációhoz, így az allergia megszűnik.)

A leggyakoribb a tüneti szerek alkalmazása, akár szájon át szedhető gyógyszerekről, akár helyileg alkalmazható orrspray-kről, orr- vagy szemcseppekről van szó.


Korszerű készítmények

Fontos, hogy korszerű lohasztó készítményt alkalmazzunk, mert nem mindegy, hogy milyen hatóanyagot tartalmaz a szer. A korábbi típusok ugyan azonnal lelohasztják a nyálkahártyát, de hatásuk csak rövid ideig – 1–2 órán át – tart, és a hatás elmúltával a nyálkahártya-duzzanat még nagyobb, a beteg orra még jobban elzáródik. A korszerű készítmények hatása lassabban – 10–15 perc alatt – alakul ki, de a hatásuk tartós, legalább 7–8 órán keresztül érzékelhető, és később sem jelentkezik nagy ellenhatás, azaz még nagyobb nyálkahártya-duzzanat.

Válasszuk mindig az életkornak megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazó készítményt! Különösen óvatosan kell alkalmazni csecsemőkorban, terhesség esetén pedig általában nem ajánlott.

A recept nélkül kapható orrcseppeket és orrspray-ket sem szabad korlátlan mennyiségben használni, mert az orrnyálkahártya felszínéről felszívódnak, és az erekre, a keringésre is hatással vannak.

Vegyük figyelembe, hogy lohasztó készítményt csak néhány napig, legfeljebb egy hétig szabad alkalmazni, hiszen fennáll a hozzászokás veszélye.

Hogyan használjuk?

A cél az, hogy a gyógyszer a tiszta, váladékmentes nyálkahártya felszínére jusson, és a lehető legnagyobb területen fejthesse ki hatását.

Az orrcseppet úgy használjuk, hogy oldalt vagy hanyatt fekszünk, és a fejünket kissé lelógatjuk. Figyeljünk arra, hogy az orrcsepp ne folyjon azonnal a garatba!

Az orrspray-ket ülő vagy állóh helyzetben is alkalmazhatjuk. Minden puff azonos hatóanyagmennyiséget tartalmaz, ezért használatuk pontos és hatékony. A permet jól elterül az orrnyálkahártya felszínén, ráadásul nem folyik olyan könnyen a garatba, és nem csöpög ki az orrból.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek