Veszélyesek a gyerekekre a "szupermágnesek"

Veszélyesek a gyerekekre a "szupermágnesek"

A legújabb felmérési adatok szerint a különböző, felnőttek számára készített játékokban, ékszerekben és dísztárgyakban lévő, erős, úgy nevezett 'szupermágnesek' lenyelése miatt egyre több gyerek kerül kórházba.

2013.11.04

"Az utóbbi 3-5 évben a hasonló esetek előfordulása számottevően megnőtt" - nyilatkozta Dr. Daniel Rosenfield, a Toronto Egyetem gyermekorvos rezidense. Rosenfield és kollegái a kanadai Beteg Gyermekek Kórházából származó, 2001 és 2012 közötti adatokat megvizsgálva összesen 2700 olyan esetet találtak, aminek során a gyerekeket valamilyen idegen test lenyelése miatt kellett kórházba szállítani.

Az esetek közül 94-ben mágnesek okozták a problémát. A tudósok az adatok alapján kimutatták, hogy az utolsó három évben a mágnesek lenyelésével kapcsolatos problémák jelentősen megszaporodtak. A neodímium-vas-bór mágnesek abban az időben nagy népszerűségnek örvendtek, és a gyártók számtalan játék, ékszer és dísztárgy előállításakor használták őket.

Veszélyesek a gyerekekre a

Bár az Egyesült Államokban és Kanadában több helyen betiltották ezeknek a játékoknak a forgalmazását, a legtöbbjük még mindig elérhető online, és sok szülő és tanár nincs is tisztában vele, hogy mekkora veszélyt jelenthetnek ezek a tárgyak a kisgyerekekre.

"A legnagyobb gondot az jelenti, ha a gyerekek egynél több apró mágnest nyelnek le egyszerre, mert ezek a bélrendszerben összetapadva súlyos problémákat is okozhatnak" - mondta Rosenfield. A pórul járt gyerekek a mostani kutatás során a 7 hónapos és 13 éves közti korosztályból kerültek ki, de az átlagéletkor 4 év volt. "A 13 éves kiskamasz például egy piercinget akart imitálni az egyik mágnessel, és így sikerült lenyelnie".

A gyerekek közül hatot műteni kellett, többeknél pedig az orvosoknak endoszkóppal kellett eltávolítaniuk a mágneseket. A legszerencsésebbeknek elég volt hashajtót szedniük, hogy a mágnes távozhasson a szervezetükből. Haláleset szerencsére nem történt.

Szintén komoly problémát jelent, hogy a szülők gyakran nem is tudnak róla, hogy gyerekük lenyelte a mágnest. "Nagyon fontos, hogy gondoljunk erre az eshetőségre is, ha gyerekünk látszólag minden ok nélkül hasfájása panaszkodik. Ilyen esetben röntgenes vizsgálattal kell kizárni az idegentest lenyelésének lehetőségét." - fogalmazott a szakember.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek