Versenysportoló gyerekek - csak óvatosan!

Versenysportoló gyerekek - csak óvatosan!

A gyermekeket érdemes minél előbb megismertetni a legkülönbözőbb sportágakkal, ezzel elősegítve azt, hogy megszeressék a mozgást. A korai sportolásra nevelésnek számos előnye van; a sportoló gyerekek sokat tesznek egészségükért, emellett kitartást, önfegyelmet és a stresszhelyzetek kezelését sajátíthatják el sportolás közben.

Azok a gyerekek, akik mindezt versenyszerűen teszik, különleges odafigyelést igényelnek, mivel a túlzásba vitt, megerőltető edzések komoly veszélyeket is tartogathatnak. Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga gyermekorvos hívja fel a figyelmet a lehetséges kockázatokra, valamint a megelőzés fontosságára.

Magyarországon a gyermekek 38 százaléka sportol az iskolai testnevelésórákon felül, és mintegy 15 százalékuk versenyszerűen űz valamilyen sportot. A szakemberek szerint az igazolt sportoló fiatalok fizikai állapota romlott az elmúlt években, amelyet a korai sportági specializálódásnak és a környezeti hatásoknak tulajdonítanak.

Dr. Jókay Kinga fontosnak tartja, hogy segítsen abban, mit lehet tenni a kis bajnokok egészségéért és jó fizikai állapotáért. A szerzett elváltozások többsége ugyanis odafigyeléssel, rendszeres kontrollal és bizonyos "aranyszabályok" betartásával megelőzhető. A gyermek sportaktivitásának kontrollálása elsősorban a szülők feladata, akiknek egyáltalán nincs könnyű dolguk ezen a téren.

A kisebb gyermekek ugyanis még nem tudják pontosan elmagyarázni, hogy mi is a bajuk, sőt az esetleges veszélyforrásokat sem tudják még megfelelően felmérni. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek figyelmeztethetik a szülőt arra, hogy valami nincs rendben. Ilyen tünet lehet az ingerlékenység, a fáradékonyság, vagy a teljesítmény csökkenése - ismertette Dr. Jókay Kinga. A leggyakoribb sportsérülésekA versenysportoló gyermekek esetében a sérülések nagyobb részét a túlterheltség okozza, mivel a túlzott aktivitás folyamatos stresszhatásnak teszi ki a csontokat, izmokat és inakat.

Léteznek az egyes sportágakra speciálisan jellemző sérülések, mint például a tornászok gerincén megrepedt csont, az úszóknál a váll íngyulladása, de mindenki hallott már az úgynevezett "teniszkönyökről" is. Az orvosok gyakorta diagnosztizálnak túlzásba vitt és túl gyakori sportolás miatt elszenvedett mikrotraumás kopást is.

Ennek jellemzője, hogy a sportoló eleinte csak edzés után érez fájdalmat, de ha nem hagy megfelelő időt a regenerálódásra, akkor sportolás alatt, és legrosszabb esetben aktivitás nélkül is érzi a tompa fájdalmat. A szakorvosi vizsgálat hivatott kiszűrni az olyan sportolást kizáró állapotokat, amelyek végzetes következményekkel járhatnak. Ilyen lehet a cardiomyopátia valamint további szív rendellenességek, amelyek nagy rizikófaktort jelentenek a sportban az egyébként egészségesnek tűnő szervezetnél. Ezekre az esetekre a konkrét fizikai tünetek mellett a gyermek családjában előforduló hasonló betegségek is figyelmeztethetnek.Változatosság és pihenés

Dr. Jókay Kinga elmondta: A sportoló gyermekeknek kombinált, változatos mozgásformákat érdemes választaniuk. Nem ajánlatos egy-egy sportágra specializálódni mielőtt a gyermek eléri a serdülőkort, a hangsúly inkább a változatosságon van, így a különböző testrészeit fokozatosan erősítheti. Ezzel megelőzhetőek az olyan sérülések, amelyek a későbbi teljesítményre is hatással lehetnek.

Nem kell szélsőségekre gondolni, például a futás is változatossá tehető, ha a gyermek egyik nap a vízben, máskor pedig a szárazföldön edz. Nagyon lényeges, hogy a terhelt izmoknak hagyjunk elegendő időt a regenerálódásra. Hetente legalább 1-2 pihenőnap jár a sportoló gyermeknek, de ajánlott évente 2-3 hónap szünetet is tartani a versenysportban.

Természetesen mozogni ekkor is lehet, azonban a komoly megterheléstől tartózkodni kell. A versenyekre való felkészülés során is fontos a mértékletesség, hetente maximálisan 10 százalékkal ajánlott növelni az edzésidőt, az ismétléseket, illetve a távolságot. Az egészségi állapotnak megfelelő sportágválasztással szintén sok későbbi probléma megelőzhető.

A döntésnél érdemes például figyelembe venni, hogy míg a dinamikus mozgásformák (úszás, lovaglás) jótékony hatással vannak a magas vérnyomásra, addig a statikus mozgások (birkózás, boksz) súlyosan megemelhetik azt.  A lélek is sérülhetNemcsak fizikailag, hanem lelkileg is lehet túlterhelt a gyermek.

Az állandó teljesítménykényszer és a versenyhelyzetek okozta stressz önmagában is súlyként nehezedik a gyerekekre. Fontos, hogy a kis sportoló önszántából válassza a versenysportot, és az ezzel járó áldozatokat is saját akaratából vállalja. A harmonikus lelkiállapot megteremtése már csak azért is lényeges, mert az mindig hozzásegíti a gyermeket a lehető legjobb eredmény eléréséhez. Az irreális elvárások feleslegesen borítják fel ezt az egyensúlyt, valamint szorongáshoz, vagy akár "kiégéshez" vezethetnek - hangsúlyozta Dr. Jókay Kinga.

Forrás: hirlabor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek