Vegetáriánus gyermekek

Vegetáriánus gyermekek

Mióta édesanya vagyok többször vettem részt olyan beszélgetéseken, amikor szülők pro és kontra próbálták meggyőzni egymást, miért jó, ha gyermekünket vegetáriánusnak neveljük. Vajon tényleg jó? Milyen elveket kellene követnünk gyermekünk táplálásánál?

Amíg nem volt gyermekem nem találkoztam ezekkel a kérdésekkel. Először akkor szembesültem azzal, hogy egy gyermeket vegetáriánusnak is lehet nevelni, amikor már kisfiam 4 éves volt. Persze tudtam, hogy vannak, akik nem esznek húst, és azt is, hogy a vegetáriánus életformának is több fajtája van, de úgy gondoltam, hogy erről az ember felnőtt korában dönt. Azonban ekkor találkoztam egy gyermekkel, akit vegetáriánusnak neveltek a szülei. Számomra ez azért is volt megdöbbentő, mert amellett, hogy a gyermek hipotóniás (laza izomzatú), korához képes nagyon kicsi és gyenge is volt. Én magam nem tudtam megítélni, hogy helyesen vagy helytelenül cselekednek – bár ösztöneim ellenkeztek a helyességet - ezért nagyon sok cikket olvastam a témában, hogy próbáljam a szülőket megérteni, és igazolni, miért nem engedik, hogy a gyermek húst egyen. Akkor kivétel nélkül mindegyik amellett szólt, hogy a gyermeknek szüksége van az állati eredetű fehérjére, a húsra is.

Tények

A csak növényi fehérjét fogyasztó kicsiknél egyik leggyakoribb probléma a vashiány, de számtalan más, növekedéshez szükséges anyag – esszenciális aminosav, D- és B12-vitamin, cink, kalcium – is csak az állati eredetű termékekben található meg kellő mennyiségben.

Felmérések szerint a húst mellőző felnőttek között az átlagosnál ritkábban fordul elő szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések, ritkább a magas vérnyomás, az elhízás és az epekő is. A fejlődő szervezet számára azonban magát a működést és a növekedést, felépítést gátolja a csak növényi fehérjéket tartalmazó vegetáriánus táplálkozás.

A gyermekgyógyász véleménye

A gyermekgyógyászok, gyermek gasztro-enterológusok egyértelműen helytelenítik a csecsemők és kisgyermekek vegetáriánus étrend szerinti táplálását. A szinte rohamosan növő, gyarapodó, fejlődő testnek és főleg az agynak létfontosságú a megfelelő fehérje /állati is/, amely tartalmaz minden szükséges aminosavat /zsír/ az esszenciális zsírsavakat, szénhidrátot, ásványi anyagokat, vasat, nyomelemeket. Ezt pedig megfelelő mennyiségű és minőségű, kornak megfelelő vegyes táplálással lehet csak elérni. A leggyakoribb gond ezekben az esetekben a vashiány. Ez még felnőtt korban is gyakori emellett az étrend mellett. A vashiány fáradtságot, akár mozgásszegénységet, étvágytalanságot, csecsemőknél lassúbb szellemi fejlődést okozhat.

Vegetáriánus gyermekek

Minél kisebb egy gyermek, annál veszélyesebb számára a csak növényi fehérjéket tartalmazó vegetáriánus táplálkozás, amely gátolja a fejlődő szervezetet abban, hogy felépítse magát. A vegetáriánus táplálkozási formák csak szoros orvosi felügyelet és dietetikusi segítség mellett jöhetnek szóba a kiskorúak esetében.

Deitetikusok véleménye

A fentiek miatt hat éves kor alatt a vegetarizmus semmiképp nem ajánlott, de a serdülőkor lezárta, 14-15 éves kor előtt is csak szoros orvosi felügyelet és dietetikusi segítség mellett jöhet szóba ez a fajta étkezés. Fontos, ha a szülők végképp ragaszkodnak a húsmentességhez, a gyerekeknek akkor is kell valamilyen állati fehérjét, tojást és/vagy halat, tejet fogyasztaniuk.

Láthatjuk, hogy a hozzáértő szakemberek egybehangzóan úgy ítélik meg, hogy a gyermek megfelelő fizikai és szellemi fejlődéséhez szükséges az állati eredetű fehérje, illetve a hús. Ezért, ha ilyen életmódra is szeretnénk gyermekünket nevelni, azt csak az orvos ellenőrzése mellett és megfelelő fejlődési szakaszban tegyük meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek