Védőoltások: több millió gyermekek élete megmenthető

Védőoltások: több millió gyermekek élete megmenthető

Az UNICEF adatai alapján mintegy 13.5 millió egy éven aluli gyermek mulasztotta el az alapvető oltások felvételét a koronavírus megjelenése előtti időszakban, évente pedig átlagosan 20 millió gyermek marad ki az oltásokból. Az Immunizációs Világhét alkalmából szervezetünk az immunizáció fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

2020.06.03

Minden év április utolsó hetében ünnepeljük az Immunizációs Világhetet, amelynek kapcsán az UNICEF az immunizáció fontosságát hangsúlyozza. Szervezetünk adatai szerint 2018-ban 13.5 millió egy éven aluli gyermek maradt ki az alapvető oltásokból, 2010 és 2018 között pedig évente 20 millió oltása maradt el. Az oltásból kimaradt gyermekek magas száma növeli a járványok kockázatát, ami a koronavírus-járvány árnyékában különösen aggasztó eredmény. Az alacsony immunizációs szint emellett azért is ad aggodalomra okot, mert ezeknek a gyerekeknek a többsége olyan országokban él, ahol az egészségügyi rendszerek nincsenek felkészülve a komolyabb egészségügyi válsághelyzetek kezelésére.

Védőoltások: több millió gyermekek élete megmenthető

Az Immunizációs Világhét alkalmából az UNICEF világszerte arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy bár a koronavírus ellen még nem létezik vakcina, az immunizáció segítségével jelenleg is számos olyan betegség előzhető meg, mint amilyen a kanyaró, vagy a poliovírus okozta járványos gyermekbénulás. A védőoltás a betegségek elkerülésnek bizonyítottan leghatékonyabb és legolcsóbb eszköze, amely évente 2-3 millió életet ment meg.

Annak ellenére, hogy a betegségek elleni harcban a védőoltás bizonyítottan a leghatékonyabb és legolcsóbb eszköz, a gyerekek immunizációs szintje számos országban csökkenő tendenciát mutat, ennek több oka is van. Egyes konfliktus sújtotta területeken a fegyveres harcok nehezítik a vakcinák célba juttatását, a fejlett országokban pedig gyakran az oltással kapcsolatos bizalmatlanság és téves ismeretek miatt dönt úgy sok szülő, hogy inkább nem oltatja be gyermekét.

Az oltással szembeni bizalmatlansághoz köthetően tavaly olyan fejlett országokban ütötte fel a fejét – az oltással egyébként megelőzhető – kanyaróvírus, mint amilyen az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország. A gyermekek beoltását akadályozza jelenleg az is, hogy számos országban a koronavírus elleni védekezés áll az egészségügyi intézmények fókuszában, emiatt az egyéb alapellátásokhoz való hozzáférés nehezebbé vált a családok számára. A koronavírusban érintett országok közül mostanra 25-en halasztották el a kanyaró elleni immunizációs kampányokat.

A jelenlegi helyzetre való tekintettel az UNICEF arra ösztönzi a családokat, hogy gondoskodjanak gyermekeik beoltásáról, amint arra lehetőségük nyílik. A gyerekek immunizációjával nemcsak az ő egészségüket védhetjük meg, hanem a további járványok megjelenése is elkerülhetővé válik.

Az UNICEF továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek számára biztosítani tudja az alapvető védőoltásokat, bárhol is éljenek a világban. Elkötelezett munkánk eredményeként mostanra a poliovírus az eltűnés határán áll, és már csak három országban – Afganisztánban, Nigériában és Pakisztánban – van jelen. Büszkék vagyunk arra is, hogy a kanyaróvírusos megbetegedések 2000 és 2017 között globálisan 80%-kal csökkentek, ezáltal 21.1 millió életet sikerült megmentenünk.  További pozitív eredmény, hogy 2019 márciusáig 13 ország kivételével mindenütt sikerült visszaszorítani az anyai- és újszülöttkori tetanuszt (MNT), amely az esetek 70%-ában végzetes a csecsemők számára.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek