Védjük oltással a gyerekeket!

Védjük oltással a gyerekeket!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Régiójának irodája által szervezett Európai Védőoltási Hét üzenete, hogy minden gyermeknek - különös tekintettel a sérülékeny csoportokra - szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. E kezdeményezés célja a védőoltási tevékenység tudatosságának fokozása mind a szülők, mind az egészségügyi dolgozók körében, továbbá a védőoltással megelőzhető betegségekre és a védőoltásokra vonatkozó ismeretek növelése annak érdekében, hogy emelkedjen az oltottak száma.

A Védőoltási Hetet Európában 2005-ben szervezték meg első alkalommal, akkor kilenc ország csatlakozott a kezdeményezéshez, míg 2007-ben 25 ország, köztük Magyarország, amely minden alkalommal sikeres programot hirdetett meg. 2008-ban a WHO április 21. és 27. közötti időszakot jelölte ki a Védőoltási Hét számára. Március végéig közel 33 ország - köztük hazánk is - jelezte részvételét.

A WHO Európai Régiójában az oltottsági arány változatos képet mutat. Az oltatlan személyek teljesen védtelenek a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szemben. Éppen ezért folyamatosan előfordulnak olyan, magas fertőző-képességű betegségek, mint például a kanyaró által okozott nagy járványok, melyek szükségtelen kockázatnak teszik ki az oltatlan gyermekeket, és nagy gazdasági terhet rónak a nemzeti egészségügyi rendszerekre. A halálozás és a rokkantság megelőzésének költség-hatékony módja a védőoltás, amelynek költségei töredékét teszik ki a gyógyítás költségeinek. 2005-ben az európai régióban közel 600.000 csecsemő nem részesült alapimmunizálásban diphtheria (torokgyík), pertussis (szamárköhögés) és tetanus (merevgörcs) ellen.

Hazánkban az életkorhoz kötött oltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98%-ot. A magas átoltottság és a védőoltásokkal kapcsolatos felügyeleti tevékenység következtében a rutinszerűen alkalmazott védőoltások révén megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete is kiváló. Hazánk a WHO Kiterjesztett Immunizációs Programjához az 1980-as évek második felében csatlakozott. Az 1990-es években a WHO ajánlásai alapján kezdődött meg a magyarországi védőoltási rendszer tudatos és folyamatos átalakítása, amelynek legutóbbi nagy mérföldköve a 2006. január 1-től életbe lépett oltási naptár volt.

Az idei Európai Immunizációs Hét legfőbb célja hazánkban a védőoltások fontosságának hangsúlyozása és az életkorhoz kötött kötelező védőoltások magas arányú átoltottságának megőrzése, amely a járványügyi biztonság egyik alappillére. A figyelemfelhívás érdekében szakemberek számára továbbképzések, előadások zajlanak országszerte, a lakosság figyelmét pedig a nyilvánosság bevonásával szeretnénk felhívni a téma fontosságára. Az Európai Védőoltási Hét tevékenységében együttműködő partnerek: Egészségügyi Minisztérium, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat intézetei, felnőtt és gyermek családi orvosok, védőnők.


Forrás:
ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek