Újra kezdődik az iskola

Újra kezdődik az iskola

Elröpült a nyár, néhány nap múlva kezdődik az új tanév. Minden gyermek más érzelmekkel áll ehhez a tényhez. Van, aki várja, van, aki kevésbé. Az biztos, ezért vagy azért, mindenki izgatott ezekben a napokban. Mi szülők mit tehetünk a zökkenőmentes iskolakezdés érdekében?

Szülői oldal

Akármelyik osztályt kezdi gyermekünk, az évkezdés mindig nagyobb kiadásokkal jár. Idén változás következett be a tankönyvek megvásárlásánál. Júliusban előre be kellett fizetni a vételárat. Az összeg nem kevesebb, viszont eloszlik. Már júniusban megkaptuk a szeptemberi ebéd-befizetési csekket is. Így nyár végére „csak” az írószerek, táska, új tornacipő, új tornapóló maradt.

Én, mint gyakorló anyuka, már év végén megvettem az új iskolatáskát, hogy biztos legyen az, amit Kisfiam kiválasztott, mivel a régi teljesen tönkrement. Emellett nyáron ahol láttam, megvettem a tornapólókat is, hiszen már tapasztalatból tudom, hogy augusztus végén mindig az a méret hiányzik, ami nekünk kellene. Én mindig a méreténél egy számmal nagyobbat veszek, pamut, tiszta fehér pólókat, és legalább 5 darabot. Ezek nem drágák, könnyű kezelni (mosni, vasalni) őket, hiszen fontos, hogy pólóból és fehér zokniból minden tornaórára tisztát vegyen fel.

Augusztus közepén az írószereket, füzeteket is beszereztük, egy helyen mindent megkaptunk, így a kifizetett összeg mellett is szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Ceruzák kiválasztásánál ügyeljünk rá, hogy első két osztályban mindenképpen háromszög alakú legyen, ez könnyíti a ceruzafogást. Ugyanígy válasszuk ki a színes ceruzákat is. Sőt, ma már lehet jobb vagy bal kezes íróeszközöket kapni.

Újra kezdődik az iskola

Nyáron igyekeztünk elfelejteni a tanulást, egyedül az olvasás volt elmaradhatatlan. Augusztus végén viszont már muszáj kicsit nyelvtanozni, angolozni is. De csak lazán, ráhangolódásként.

Gyerekek oldala

Kitűnő bizonyítvány után, élmény volt kiválasztani a következő tanévre az új iskolaszereket. Nyugodt szívvel vetette bele magát Kisfiam a nyár örömeibe. Két tábor, rokonlátogatás, egy kis tengerpart, nagyszülőzés, nyaralóban való pihenés után mégis vegyes érzelmekkel várja az iskolát. Szeretné látni osztálytársait, a tanító nénit,  mégis tart az újabb megmérettetéstől, napi szinten a feladatvállalásoktól. Bár olvasott nyáron, a nyelvtangyakorlásnak nem örül. Megkezdődött az alkudozás a különórákról. Még nem tudjuk hány órája lesz, de úszásnak, angolnak, tenisznek bele kell férnie.

Nekünk, szülőknek a feladatunk, hogy a látszólagos zűrzavarban megteremtsük a nyugodt iskolakezdést. Ne kezdjünk el év eleji felmérőkre készülni, hiszen erre lesz az ismétlő pár hét. Ha megkaptuk, kössük be közösen a könyveket, amibe belekukkanthatunk, hogy milyen érdekes dolgokról fognak tanulni. Beszéljük meg a különórákat közösen, kössünk kompromisszumokat, figyelembe véve a fontosságot, de azt is, mi okoz örömet a gyermeknek, mitől érzi jól magát, miben érhet el sikereket. Természetesen fontos a sport, főleg azoknál a gyerekeknél, ahol kevesebb az óraszám, vagy nem megfelelőek a körülmények, de ne felejtsük el, hogy egy fáradt gyermek nehezebben tanul. A különórákat úgy válasszuk meg, hogy a tanulás mellett kellő idő maradjon a játszásra, kötetlen időtöltésre. Beszélgessünk a tavalyi év pozitív élményeiről és azokról, amikben ebben az évben lehet része.

És végül egy egészségügyi probléma, ami szinte minden iskolában felüti a fejét év elején. Ez a tetű. Nem túl kellemes a gyermeknek, ha kiderül, hogy „vendégeket” kapott. Én ezért iskolakezdés előtt egy héttel egy speciális, kifejezetten erre a problémára, megelőzés céljából, gyermekeknek kifejlesztett hajpermettel fújom be a haját. Kellemes az illata, és megóv a hívatlan vendégektől. (Tincses Sziget)

Ha figyelünk ezekre az apró dolgokra megkönnyíthetjük az iskolakezdést. Így talán még azok a gyermekek is szívesebben kezdik az új évet, akik még nyújtanák a nyarat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek