Új kórkép: telefonfüggőség

Új kórkép: telefonfüggőség

A King's College London pszichiáterei szerint a fiatalok 23 százaléka annyira függ a mobiltelefonjától, hogy elvonási tüneteket él át, ha megakadályozzák, hogy használhassa az eszközt. Ez már függőség! - írja az index.hu.

A tanulmány 42 ezer fiatallal adatait összegzi, és az úgynevezett problémás okostelefon-használat elterjedtségét derítették fel velük.

Az összesített eredmények szerint a fiatalok majdnem negyede produkál az addikcióra jellemző tüneteket az okostelefon-használattal kapcsolatban. Szorongani kezdenek, ha nem használhatják a telefonjukat, nem képesek korlátozni az időt, amit az eszköz nyomkodásával töltenek, illetve ez a szokásuk hátráltatja egyéb mindennapos tevékenységeiket, kötelezettségeiket.

Új kórkép: telefonfüggőség

A kutatók megjegyzik, hogy az efféle addiktív viselkedés más mentális zavarokkal, így például a depresszióval, alvászavarral is kapcsolatban állhat, és jelentősen ronthatja például az iskolai teljesítményt. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy az okostelefon-használat pontosan mely eleme addiktív: maga az eszköz vagy egyes rajta futó appok?

Bárhogy is, érvel Nicola Kalk, a King's College pszichiátriai intézetének kutatója, a szülőknek és maguknak a fiataloknak is a mainál sokkal tudatosabban kell viszonyulniuk az okostelefonok használatához, hiszen azok részei maradnak a mindennapi életnek a belátható jövőben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek