Tüntessük el a sebek nyomait!

Tüntessük el a sebek nyomait!

Horzsolás, vágás, szúrás… Annak idején megtörtént ugyan a seb lemosása, majd fertőtlenítése, be is kötöztük, most mégis úgy találjuk, hogy nem kellően esztétikus a sebgyógyulás, még mindig látszik a heg, netán feszül és viszket a bőr, vagy észrevehetően más a színárnyalata, mint a környezetéé.

Hogyan támogatható a sebek regenerálódási folyamata?

Nyáron a túrázások, a kirándulások, a szabadtéri játékok és a sportolás, de akár a barkácsolás vagy a kertészkedés is könnyen sebekhez vezethetnek. Miközben a horzsolások, karcolások, vágások és szúrások könnyen keletkeznek, a nyomtalan elmúlásuk akár heteket is igénybe vehet.

Vannak patikaszerek, amik képesek a gyógyulás folyamatát felgyorsítani és ahhoz is hozzájárulnak, hogy a sebgyógyulás esztétikusabb legyen, vagyis szinte nyom nélkül gyógyuljon a heg.

Lényeges a nedves sebkörnyezet biztosítása

Még mindig elterjedt az a téves nézet, miszerint a szabadon hagyott seb gyorsabban gyógyul, mint a lefedett. Többen úgy vélik, hogy ha a seb „levegőt kap”, „napoztatva van”, azaz valamilyen módon szárad, akkor eredményesebb a sebgyógyulás. Hiszik mindezt annak ellenére, hogy a száraz sebgyógyulásos tévhitre már régen rácáfoltak.

Az ókori Rómában gladiátorokat kezelő orvos, Galenus, is felfigyelt arra, hogy a harc során szerzett sebek jobban gyógyulnak nedves sebkörnyezetben. Vagyis, nem szárítani és levegőztetni kell a sebet, hanem megfelelő kötszerrel nedves környezetben tartani. Napjainkban ez nem azt jelenti, hogy vizes mull-lapokkal kell lefedni, vagy zuhanyoztatni kell naponta többször a sebeket! Sokkal inkább arról van szó, hogy érdemes olyan korszerű sebkötözők mellett dönteni, amik optimális páratartalmat biztosítanak a regenerálódáshoz,- legalábbis addig, amíg nem zárul a sebfelszín.

Ma már a kisebb horzsolt vagy égett sebek lefedéséhez is kaphatók optimális párnázást biztosító, hidrogéles (zselé állagú) szigetekkel rendelkező, a sebbe nem tapadó kötszerek. Javasolt a patikában utánakérdezni, hogy milyen termékekkel, milyen módon biztosítható a nedves sebkörnyezet.

Tüntessük el a sebek nyomait!

Sebgyógyulást támogató „sebkenőcsök”

Amennyiben a seb nem vérzik, arra sebgyógyulást támogató krém vagy gél vihető fel. Ezek a „sebkenőcsök” akkor is használhatók, ha már szinte „félig gyógyult” a seb.

Előnyösek lehetnek azok a készítmények, amik biztosítják a hidratált környezet megteremtését, amellett pedig támogatják a hámréteg újraképződését és ez esztétikusabb megjelenésű új bőrfelszín létrejöttét. A sebgyógyító készítményekben ezt a funkciót általában a hialuronsav (összetevők között esetenként nátrium-hialuronát néven szerepel) látja el. Emellett – többek között - cinksók, allantoin, hagymakivonat, dexpantenol, A-vitamin és különféle fertőtlenítő hatóanyagok (pl. klórhexidin) lehetnek a termékekben, amik a hámréteg egészséges újraképződését, a gyulladás mérséklését, az esetleges fertőzések visszaszorítását segítik.

A sebkenőcsök hatása nem azonnali! Heteken, hónapokon keresztüli alkalmazásukra is szükség lehet – sebtől függően – az esztétikus eredmény eléréséhez.

Gyógynövényes megoldások

A fekete nadálytöves és az árnikás külsőleges készítmények elsősorban zárt sérülések, azaz húzódások, rándulások, ficamok kezelésére javasoltak. Ezek a gyógynövény alapú szerek jó szolgálatot tehetnek a vérömlenyek felszívódásának a segítésében és a fájdalom csökkentésében egyaránt.

Ha nyílt sebekről volt/van szó, akkor meg kell várni azt, mire „zárul” a seb. Nyílt sebbe nem szabad saját elgondolás alapján gyógynövényes készítményeket kenni! Ellenben, korábbi horzsolások, vágások és szúrások nyomainak a kezelésében hasznos lehet a körömvirágos, zsíros kenőcsös kezelés, mint a műtéti hegek kezelésében. Utóbbinál érdemes a kezelőorvos véleményét kikérni, hogy mikortól használható a „bőrpuhító” körömvirágos kezelés.

Sokan aloe verához fordulnak, ha a bőr természetes regenerálásáról van szó. Amennyiben nincs nyílt seb, jó szolgálatot tehet az aloe vera. Különösen kedvező lehet az aloe vera préslevének az alkalmazása akkor, ha korábbi, enyhe égési sérülések nyomait szeretnénk halványítani.

Vitaminok, nyomelemek és fehérjedús diéta is segítheti a sebgyógyulást

A sebgyógyuláshoz elengedhetetlen a megfelelő C-vitamin-bevitel (szájon át), ami a bőr rugalmasságát biztosító kollagén szintézisét segíti elő. Emellett, cinket és vasat is fokozott mennyiségben igényelhet a szervezet annak érdekében, hogy a sebgyógyulás kellőképpen gyors legyen.A makrotápanyagok, vagyis a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék közül a fehérjebevitelre kell a leginkább összpontosítani. Testtömegkilogrammonként napi 1,5-2,0 gramm fehérjebevitel ajánlott, azaz egy 70 kg-os „sebes” beteget tekintve, a napi 105-140 gramm fehérjebevitelt kell megcélozni. Ehhez jó tudni, hogy a sovány húsok, a halak, a tejtermékek, a babfélék és a különféle magvak dúskálnak a fehérjékben.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Hasonló  hasznos írásokért keresse a lapot minden hónapban a gyógyszertárakban! Szakértőink segítenek!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek