Tolószék helyett úszómedence

Tolószék helyett úszómedence

Evelin hét hónapra született, világrajöttének körülményei nem mindennapiak, ahogy ő sem az. Az édesanyját szállító mentőautóval motoros ütközött, és a mentőt követő édesapa autójába is belecsapódott a kétkerekű. Szerencsére az ijedtségen kívül nagyobb baj nem történt - akkor. Evelinnel és édesanyjával, Katalinnal beszélgettünk.


Patika Tükör: Tizenegy év küzdelem után lombikprogram segítségével fogant lányuk, aki nem várta meg a kilencedik hónap végét, két hónappal korábban érkezett.

Katalin:Nagyon kis súllyal született, mindössze 1810 grammal, ezért egy hónapig kórházban kellett maradnia. Akkor azt mondták, hogy a lába és a háta kicsit gyönge, de egészséges. Miután hazamentünk, kiderült, hogy tévedtek. A bal lába időnként rángatózott, majd ez egyre sűrűbbé vált. A gyerekorvos kórházba utalta, ahol megállapították, hogy Evelin testi- és szellemi fogyatékos lesz.

PT: Kiderült, hogy ennek mi volt az oka?

Katalin: Több orvosnál jártunk, kórházakat kerestünk fel, nem fogadtuk el, amit hallottunk. Végül egy orvos ajánlotta a Gézengúz Alapítványt, ahova kéthónapos korától jártunk. Morvai doktornőhöz kerültünk, akinek nagyon hálásak vagyunk, végül ő állapította meg, hogy a szülés közben vérömleny keletkezett Evelin agyában. A vérömleny idegeket nyomott, ettől remegett a kislány lába, és ez a vérömleny okozott gondot.

PT: A Gézengúz Alapítványhoz tizenegy évig jártak. Milyen terápiát kapott Evelin?

Katalin:Gyógytornát javasoltak, amit nekem is el kellett sajátítanom a gyógytornásztól, illetve a masszázst, amelyet minden nap el kellett végeznünk, a hétvégék és ünnepnapok sem lehettek kivételek. Erre egész életében szüksége lesz, csak már egyedül kell csinálnia, hiszen megtanulta. Lovasterápiára is jártunk vele. Ezen kívül több műtéten is átesett, például combtő és achilles műtéten, mert nem tudta szétnyitni a combját és

PT:Honnan merítettek erőt?

Katalin: Nehéz volt feldolgozni, hogy ez történt. Hibáztattam magam, folyton arra gondoltam, mit kellett volna másként csinálnom, mit rontottam el? Minden nap három órát vett igénybe a masszírozás és a gyógytorna együtt. Rengeteg munka és idegeskedés van mögöttünk. Sok lemondás, átsírt éjszakák. Nehéz volt az is, amikor megbámulták és megkérdezte tőlem, hogy miért nézik meg, és ő miért lett ilyen? A családi összefogás és Jóisten erősített minket. Amikor azt mondták rá, hogy testi- és szellemi fogyatékos lesz, szörnyen éreztük magunkat. Most meg kell nézni hova jutott. Meglett a gyümölcse a kitartásnak.

PT:Ráadásul az úszásban nagyon sikeres.

Katalin: Igen, bár fogalmunk sem volt róla, hogy ilyen ügyes. Csak azért kezdtünk uszodába járni, mert az úszás segít az izmoknak ellazulni és a vízben nincs terhelve a lába. A medencében kezdett el járni kétéves korában. Évekig Ceglédre jártunk, ahol nem tűnt fel a tehetsége, de amikor váltottunk, és a pesti Mozgásjavító ÁltalánosIskolatanulója lett, akkor felfigyeltek rá. Addig heti két-három alkalommal látogattuk a medencét, de most heti hatszor, alkalmanként két órát úszik, és hétéves kora óta versenyzik.

PT:Tápiószecsőn élnek. Mennyire bonyolult Pestre járniuk, hiszen minden nap ingázniuk kell?

Katalin: Eddig is családi összefogásra volt szükség, én otthon maradtam Evelinnel, ápolási díjat kapok, másként nem lehet. Sajnos ennek ellenére sem lehet az állapotán további javulást elérni. A gyógytornára is azért van szükség, hogy szinten tartsa, és ne kerüljön kerekesszékbe.

PT: Evelin, nagyon szeretsz úszni?

Evelin: Igen. szeretnék kijutni az olimpiára, nem az a lényeg, hogy érmet nyerjek, persze nagyon örülnék neki,

PT: Mire vagy a legbüszkébb?

Evelin: Négy év versenyzés alatt 16 aranyat, 16 ezüstöt, 7 bronzérmet szereztem, és a legtöbbet fejlődő versenyzőként 7 serleget kaptam. De nem csak az úszás nekem, a tanulás isfontos. Majdnem minden évben  Katalin:Nem erőltetünk semmit, ha szeretne valamit, akkor tesz érte. Ahogy elindultunk vele, nem gondoltuk, hogy idáig eljut. Mi csak tettük a dolgunk, hogy neki jobb legyen. Jó volt látni, hogy a vízben szabad, nem szorul segítségre, hogy mozog. Egyensúlyzavarai vannak, mozgáskorlátozott, nincs annyi lehetősége, mint egy egészségesnek, ezért a víz jó lehetőség számára.

PT:Evelin, mit jelent neked a sport?

Evelin: Komolyan veszem, emiatt fogytam le 12 kilót, hogy gyorsabb legyek. Nem eszem fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésű dolgokat, és este semmi szénhidrát. Nagyon szeretek úszni, már akkor hiányzik, amikor betegség miatt kihagyok egy hetet. Mindig más voltam, mint a többiek. Korán víz közelbe kerültem, ahol a szüleim segítettek, és közben ellestem, hogyan tanítják a többi gyereketúszni. Társaságra, barátokra találtam és sikereket értem el, a vízben nincsenek korlátaim. Akár még vihetem is valamire.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek