Hirdetés
Tökéletes gyermekek születnek

Tökéletes gyermekek születnek

Megszületett az első, speciális, karyomapping technikával világra segített lombikbébi. Az eljárás lényege, hogy megvizsgálják az embriókat, és kiválasztják azokat, amelyek nem szenvednek káros genetikai rendellenességektől.

A gyerek három hónappal ezelőtt született, most publikálták az eredményeket. A Lucas Meagu nevű bébinek nagy kockázata volt egy nagyon ritka izomsorvadásra, ami miatt gyenge izomzattal született volna, és a mindennapi feladatok elvégzése is problémát jelentett volna. Az áttörésnek számító technika segítségével a londoni orvosok olyan embriót ültettek be, amivel Lucas egészségesen, a betegségtől mentesen jöhetett világban.

Tökéletes gyermekek születnek

A megszokott embriótesztelések több hónapos laboratóriumi munkát igényelnek, a legújabb, úgynevezett karyomapping viszont kevesebb mint két hét alatt elkészül.  Lucas anyja, Carment Charcot–Marie–Tooth-betegségben szenved, a gyerek tőle örökölte volna a hajlamot. Az édesanyának nagyon gyengék az izmai térd alatt, a betegségben gyakran pedig a kezek is érintettek.

A nő csak közepesen mutatta a betegség tüneteit, de attól félt, hogy a gyereke is örökölni fogja. A specialisták szerint erre 50 százalék esélye lett volna a beavatkozás nélkül, ezt pedig túl magasnak ítélték.

Az orvosok az anyából és az apából is vettek DNS-mintát, itt különítették el a betegség génjeit. A kromoszómák 300 ezer különböző pontjait hasonlították össze, hogy rájöjjenek, melyik terület felelős a betegségért.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend