Tetováltatni könnyű. Na de eltüntetni?

Tetováltatni könnyű. Na de eltüntetni?

Egy most megjelent olasz kutatás szerint sok kamasz gondolkodik tetováláson, de kevesebb, mint a fele tudja, eltávolításuk mit von maga után. A felmérésben 4 277, 14-22 éves középiskolást kérdeztek meg az olaszországi Veneto tartományban. 40 százalékuk nem volt tudatában a tetoválás eltüntésének nehézségeivel.

A mai modern készülékek kiválóan alkalmasak a tetoválások heg nélküli eltávolítására. Az igen rövid idejű impulzusok energiája olyan gyorsan melegíti fel a festékszemcséket, hogy azok szinte szétrobbannak anélkül, hogy a környező bőr túlságosan felmelegedne. A szétrobbantott festékrészecskék a szervezet immunreakciója által távolodnak el. Sokak véleménye szerint a tetoválások eltávolítása nem is fáj annyira, mint azok készítése. A lézeres technológiát használó készülék nagyteljesítményű fénysugarat bocsát ki. A lézer fénye akadály nélkül áthatol a világos bőrön, a sötét színű festékben viszont kiválóan elnyelődik. A lézerfényt így a barna bőrfesték (melamin) és a sötét színű tetováló festékek nyelik el.

"Akiket érdekel ez a téma, vagy lelkesebbek, hogy tetoválásuk legyen vagy akiknek már van, tájékozottabbak voltak, de így sem tudtak mindent, legfeljebb 57 százalékot" - nyilatkozta Dr. Luca Cegolon, a Paduai Egyetem természetgyógyászat és közegészségügy doktora. "Az egészségoktatásnak ki kellene hangsúlyoznia, hogy a tetoválás eltüntetése nagyon költséges, fájdalmas és esztétikailag nem mindig kielégítő."

A nem tetovált fiatalok közül a fiúk 28, míg a lányok 47 százaléka nem volt tisztában a következményekkel. Ez a tudatlanság gyakoribb volt azon gyerekek körében, akiknek édesapja 49 év alatti. A megkérdezettek 6 százalékának volt tetoválása, zömében a fiúknak és a 18 év alattiaknak.

Tetováltatni könnyű. Na de eltüntetni?

A szakemberek azt ajánlják, hogy "az egészségoktatásba be kellene vonni az apákat is, akik befolyásolhatják a gyerekeket a testdíszítéssel kapcsolatos döntések meghozatalában", tette hozzá Cegolon.

Dr. Myrna Armstrong, a Texasi Műszaki Egyetem  testdíszítés kutatója szerint, ha egy ilyen kutatást az Egyesült Államokban is elvégeznének, akkor eltérő eredményeket kapnának. "Véleményem szerint a tinédzserek itt többet tudnak a testdíszítésekről, és arra számítok, hogy az eltüntetésükről is tájékozottabbak. Azt azonban nem gondolom, hogy igazán tudatában vannak, mennyi időbe telik egy tetoválás eltüntetése, továbbá hogy mennyibe kerül, vagy azt, hogy a beavatkozás nem lesz 100 százalékig sikeres."

Az USA-ban élő fiatal felnőttek 25 százalékának van már tetoválása, és Armstrong becslései szerint a gimnazista diákok 18 százalékának szintén. Tetoválásokat azért csináltatnak, mert "ettől jobban érzik magukat, különlegesnek és egyedinek", Armstrong saját kutatása azt sugallja, hogy ugyanezen célok vezérik őket az eltüntetésükben.

A kutatónő szerint az amerikai, a tetoválásokról szóló egészségoktatás általában kiterjed az eltüntetési folyamatra is. A valóságban azonban, amikor a legtöbb ember tetoválást csináltat, meg sem  fordul a fejében, hogy valaha majd el akarja távolíttatni.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek