Téli csodaszer: az inhalálás

Téli csodaszer: az inhalálás

A téli időszakban, amikor szervezetünknek sok vírussal kell megküzdenie, különösen fontos, hogy óvjuk légutainkat, illetve a száj- és orrnyálkahártyát. A kinti hidegben sállal melegen tarthatjuk az érintett területeket, bent a lakásban pedig párologtatással gondoskodhatunk a megfelelő páratartalomról. Ha pedig a lerakódott váladéktól szeretnénk megszabadulni, a megfelelően végzett inhalálás segíthet.

Téli csodaszer: az inhalálás

 

Dr. Kovács Lajos, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának pulmonológusa szerint a párásítás hiánya nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, kiszáradhat miatta a száj- és orrnyálkahártya, a teljes légút és a hörgők is. A légutak így nem működnek normálisan, a váladék nem tud kiürülni, besűrűsödik, lerakódik, és könnyen köhögést okozhat. Ez az egészséges emberek számára is kellemetlen, de a krónikus légúti betegségekben szenvedők és a dohányosok állapotát komolyan ronthatja, nehézlégzéshez, fulladáshoz vezethet.

A gyermekek légutai még keskenyek, akár egy kisebb vírusfertőzés is annyira beszűkítheti őket, hogy köhögni kezdenek. A hörgők az életkorral természetesen nőnek, de sok kellemetlenség megelőzhető, ha megfelelő a lakás páratartalma.

Párával az egészségért

Egy helyiség ideális páratartalma 40-50 százalék között mozog, egy páratartalom-mérő készülékkel bárki könnyedén ellenőrizheti, hogy az ő lakásában megfelelők-e az értékek. A 30 százalékos páratartalmat könnyű megemelni, egyszerűen a szobákban kell teregetni, vagy egy edényben vizet kell tenni a radiátorra. Ha ennél alacsonyabb a páratartalom, érdemes párologtató készüléket használni, ezekből többféle kapható, meleg- vagy hidegpárásító [a melegpárásító gőzt állít elő, míg az (ultrahangos) hidegpárásító a hideg vizet porlasztja].

Ha már az ablakokon folyik le a víz, valószínűleg túl magas a páratartalom, bár a légutaknak ez nem káros, de elősegíti az atkák, a gombák és a penész elszaporodását, ez pedig szintén nem tesz jót a légutaknak.

A 40-50 százalékos páratartalom mellett a légutaknak a 19-21 fok lenne az ideális hőmérséklet, mert a meleg is provokálhatja a gyulladást. A nagy hőmérséklet-ingadozásokat is kerülni kell, különösen ha kruppos, asztmás gyerek él a családban.

Kleopátra is tudta

A párában gazdag levegő jótékony hatását terápiaként is alkalmazhatjuk, sűrű váladék esetén használhatunk hideg inhalátort (lásd a keretben), vagy választhatjuk az ősi módszert, a meleg inhalálást is. A gőz hatását azonnal érezhetjük, az illóolajok vagy a só megszüntetik az orrdugulást, enyhítik a fájdalmat, illetve elpusztítják a fertőzést okozó mikroorganizmusok jelentős részét.

Több ókori civilizációról is tudjuk, hogy ismerték és használták az inhalálást, akár szépségápolásra, akár egészségmegőrzésre. Kleopátra népe jött rá először, hogy a növények és ásványi anyagok gőzének belélegzésével tisztulnak a légutak. A gyógynövényeket tűzön melegített köveken gőzölték fel, a füstöt pedig egy lyukacsos gőzgyűjtőn keresztül szívták be. A perzsák rózsa és más virágok, illetve pézsma és ámbra gőzét lélegezték be, és ők figyeltek fel a mentolos-eukaliptuszos keverék kedvező hatásaira is. A rómaiak fürdőikben sós vízgőzzel tisztították légutaikat.

A helyes inhalálás

Az inhalálás leginkább a köhögés, orrdugulás és fejfájás esetén lehet hasznos segítség, de bármilyen felső légúti megbetegedés tüneteit enyhítheti. Inhaláláskor páradús környezetet kell teremtenünk, ehhez melegvizet kell engednünk egy edénybe, és fölé kell hajolnunk. Hogy a jótékony gőz ne párologjon el olyan gyorsan, érdemes egy takarót vagy törölközőt tenni a fejünkre, de mindig ügyeljünk rá, nehogy megégessük magunkat. A kisgyerekeket olykor nehéz rávenni, hogy letakarják a fejüket, nekik érdemes lehet az egész fürdőszobát elárasztani gőzzel, és közben illóolajat párologtatni.

Egyszerű, de rendkívül hatásos, ha sós vízzel inhalálunk, hiszen a só gőze segít feloldani a légutakban lerakódott váladékot. (Sós vízzel gargarizálni is érdemes, mert torokgyulladás esetén csökkenti a duzzanatot - vizet von ki a sejtekből, ami miatt a duzzadt sejtek kisebbek lesznek, megszűnik a belső nyomás, ami a fájdalmat okozza.)

Inhaláláshoz használhatunk gyógynövényeket is, a leghatásosabb a kamilla és az eukaliptusz. 10-15 percet elég eltölteni a gőzben, de érdemes naponta 3-szor, 4-szer megismételni. Inhalálás után 1-2 óráig ne menjünk ki a lakásból, mert a hőmérsékletkülönbség ronthat az állapotunkon. Néhány óra alatt szervezetünk ismét elnyeri normális hőmérsékletét, ekkor már bátran mehetünk levegőre. Az utolsó inhalálást közvetlenül lefekvés előtt végezzük el, így az alvással is elősegíthetjük a gyógyulást.

Hideg inhalátor

A hideg inhalálás valamivel egyszerűbb, mint a forró vizes módszer, hiszen nem kell balesettől tartanunk. Ehhez szükség van egy hideg inhalátorra, ez a készülék páradús levegőt juttat egy csőbe, amelyet egy csutorán keresztül szívhatunk be a légutakba, akár szájon, akár orron át.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek