Tejjel koccintottak a Sztárok a Tej Világnapján!

Tejjel koccintottak a Sztárok a Tej Világnapján!

Tejjel koccintva ünnepelték a Tej Világnapját a Rippel Fivérek, Lola, és DJ Dominique. A népszerű artistapáros, a fiatal énekesnő és a közismert lemezlovas egy, a tejfogyasztást népszerűsítő edukációs kampány szereplőiként csatlakozott a korábban a Nemzetközi Tejszövetség, majd az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) által kezdeményezett nemzetközi eseményhez. A Tej Világnapjának célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára és egészséges táplálkozásban játszott szerepére.

Június 1-jén 160 országban ünneplik legfontosabb kalciumforrásunkat

Tejjel koccintva ünnepelték a Tej Világnapját a Rippel Fivérek, Lola, és DJ Dominique. A népszerű artistapáros, a fiatal énekesnő és a közismert lemezlovas egy, a tejfogyasztást népszerűsítő edukációs kampány szereplőiként csatlakozott a korábban a Nemzetközi Tejszövetség, majd az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) által kezdeményezett nemzetközi eseményhez. A Tej Világnapjának célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára és egészséges táplálkozásban játszott szerepére. A Tetra Pak Hungária Zrt. adatai alapján földrészenként eltérő a tejfogyasztás mértéke. Mi, magyarok 67 litert, azaz napi 1,8 dl tejet ittunk 2011-ben, ami meghaladja az Európai Unió és a világ átlagát is, de még mindig elmarad a szakemberek által javasolt, napi 0,5 litertől.

Sztárok az egészséges tejfogyasztásért

Annak érdekében, hogy felhívják a lakosság figyelmét a tej pozitív egészségügyi hatásaira, a Rippel Testvérek, Lola és Várkonyi Attila együtt csatlakozott a Tej Világnapján indított, "Tel(l)jesíts jobban!" elnevezésű edukációs kampányhoz.

"Mindig is szerettük a tejet. Gyerekkorunkban volt, hogy egyenesen befeküdtünk a tehén alá és közvetlenül onnan ittuk" - mondta a világhírű artistapáros a Tej Világnapján rendezett sajtótájékoztatón. "A csontok a mi szakmánkban erős megterhelés alatt állnak, s a regenerációnak fontos része, hogy naponta fél, egy liter tejet iszunk. Nem hiszünk az egyéb, mesterséges anyagokban, hiszen tény, hogy a tejből sokkal jobban felszívódik a szervezetbe a kalcium, mint bármilyen készítményből" - tették hozzá a kampányban a tej csontépítő hatását bemutató Rippel Testvérek.

"Nagyszüleimmel nőttem fel, kertes házban, a természetes életmódhoz pedig hozzátartozott a mindennapi tejfogyasztás" - mondta Lola. "Emlékszem, a nagypapám mindig azt mondta, lefekvés előtt inni kell egy nagy pohár tejet a jó alváshoz. Ez a szokásom máig megmaradt" - tette hozzá a fiatal énekesnő, aki a tej egészséges fogak kialakításában játszott szerepére hívja fel a figyelmet.

"Minden reggelt egy nagy bögre tejjel kezdek. Azért is, mert tudom, hogy egészséges, de elsősorban azért, mert nagyon szeretem" - mondta Várkonyi Attila, alias DJ Dominique. DJ-ként sokat éjszakázom, másnap viszont a társadalmi szerepvállalásom és rádiós, televíziós munkáim miatt nagyon fontos, hogy észnél legyek. És, ahogy a mondás is tartja: egy pohár tej, tiszta fej! - tette hozzá a tejfogyasztás és memória összefüggését bemutató lemezlovas.

A tej magas vitamin- és ásványi anyag tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, 1 pohár kalóriaértéke pedig csak 2 db almáénak felel meg.

Miért teljesít jobban, aki tejet iszik?

Dietetikusok a tejet elsősorban kiemelt immun- és csonterősítő hatása miatt javasolják fogyasztani. Az emberi szervezet ugyanis legkönnyebben a tehéntejből jut a csontokat építő kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

"A tej egészségügyi hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere betegségek kockázatát" - mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. "Magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9- és B12 vitamin tartalma miatt napi 0,5 liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását ajánljuk az egészséges táplálkozáshoz" - tette hozzá a dietetikus.

Több mint 8.000 éve iszunk tejet

A tejfogyasztás kezdetét régészeti leletek alapján történészek i.e. 6000 környékétől, Törökország területéről datálják. Rendszeres tejfogyasztók azonban a vonaldíszes kerámia kultúra területén éltek, a mai Magyarország, Ausztria és Szlovákia térségében.

55 éve ünnepeljük a Tej Világnapját

Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejet 1957 óta minden évben világnappal ünnepeljük, 2001-től, a FAO kezdeményezésére június 1-jén. Eddig összesen 160 ország csatlakozott a világnaphoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára és az egészséges táplálkozásban játszott szerepére.

Így isznak ők, így iszunk mi!

Világátlagban a Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, nem csupán országonként, de földrészenként is jelentősen eltérő mértékben. A Tetra Pak Hungária Zrt. adatai szerint a legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-Óceán térségében isznak, 93 liter fejenkénti éves fogyasztással. Észak-Amerikában 69 litert, Nyugat-Európában 67 litert isznak évente, míg Nyugat-Ázsiában mindössze 9 liter, Dél-Kelet Ázsiában pedig csupán 5 liter az átlagos fejenkénti tejfogyasztás évente.

Mi, magyarok nem csupán a világ, de az Európai Unió 61 liter / fős átlagát is felülmúljuk fejenkénti 67 literes éves tejfogyasztásunkkal. Magyarországon naponta átlagosan 1,8 dl tejet iszunk, ami azonban még mindig elmarad a dietetikusok által javasolt napi 0,5 literes mennyiségtől.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek